Ο Μιχάλης Φελάνης γράφει και σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά και βίντεο κλιπ. Η τελευταία μικρού μήκους ταινία του «Το μεροκάματο ενός ληστή», μια κωμωδία με την απρόσμενη ιστορία ενός ληστή, βραβεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο Cluj film festival, στην Ρουμανία. Ο ληστής αναγκάζεται να παραστήσει τον μαγαζάτορα για ένα απόγευμα για να μαζέψει τα λεφτά που σκόπευε να κλέψει από το μαγαζί. Στη διάρκεια της «βάρδιάς» του θα αντιμετωπίσει μια έκπληξη.

mixalis felanis

Από πού εμπνεύστηκες το σενάριο της ταινίας;
Λίγο οι εποχές που ζούμε, λίγο το ότι εκείνη τη περίοδο άνοιξε ένα μαγαζί ο αδελφός μου, με επηρέασαν και έγραψα «Το Μεροκάματο Ενός Ληστή». Όλοι μας έχουμε κλίση σε κάποιο τομέα, απλά πρέπει να τον ανακαλύψουμε και να τον καλλιεργήσουμε.

Τι σημαίνει για σένα το βραβείο;
Η ταινία έχει πάρει αρκετά βραβεία σε Ελλάδα, αλλά πρόσφατα έλαβε μέρος στο πρώτο της διεθνές φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία και κατάφερε να πάρει το πρώτο βραβείο καλύτερης μικρού μήκους. Μόλις το ανακοίνωσαν η χαρά που ένιωσα ήταν απερίγραπτη. Νομίζω ότι ακόμη και τώρα έχω ένα κολλημένο χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο τρέξιμο, το ταξίδι στη Ρουμανία ήταν ένα καλό διάλειμμα, πήγα με τη λογική να περάσω καλά και δεν ήλπιζα σε κάποιο βραβείο. Ο κόσμος, η οργάνωση όλα ήταν τέλεια και το βραβείο ήταν το καλύτερο απρόσμενο «κερασάκι». Θα ήθελα να ευχαριστήσω φυσικά όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη ταινία γιατί χωρίς αυτούς θα έμενε απλά ένα σενάριο. Είναι τόσο όμορφο όταν κάποιοι άνθρωποι συνδυάζουν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό…

mixalis felanis 2

Λες ότι η ταινία σου θέλει να προκαλέσει το χαμόγελο. Πιστεύεις ότι λείπει;
Κάποιοι χαμογελάνε πιο εύκολα από άλλους, το σίγουρο είναι ότι το χαμόγελο είναι κάτι θετικό για εμάς, αλλά και για τους γύρω μας. Μερικές φορές ένα χαμόγελο αρκεί για να σου φτιάξει τη μέρα!

Εσένα τι σε κάνει να χαμογελάς;
Οι καλοί φίλοι, η καλή διάθεση, γενικά οτιδήποτε μου βγάζει θετικό συναίσθημα.

Τι σε κάνει να κλαις ή να στεναχωριέσαι;
Οι άντρες δεν κλαίνε! Πλάκα κάνω. Όλα τα συναισθήματα σου προσφέρουν κάτι. Για να εκτιμήσεις το καλό, χρειάζεται να δεις και το κακό. Στεναχώρια και κλάμα, μου έχουν προκαλέσει άσχημα γεγονότα και δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Αλλά μπορώ να σου πω ότι έχω κλάψει σε ταινίες. Εννοώ με τη θετική έννοια, όχι έχω κλάψει με αυτό που είδα. Έχω κλάψει επίσης και σε χωρισμό.

Πώς ξεπερνάς τα δύσκολα;

Με πολύ ποτό (γέλια). Πάντα προσπαθώ να βρω λύσεις στα δύσκολα, εξάλλου η αλήθεια είναι πως τα εμπόδια και τα δύσκολα μας κάνουν πιο δυνατούς.

Πώς επιβιώνει ένας δημιουργός στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό;
Με πολύ ποτό (γέλια). Η αλήθεια είναι πως δύσκολα τα καταφέρνει. Αλλά πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε τις λύσεις και να προσπαθούμε για να τα καταφέρουμε.

mixalis felanis 6 mixalis felanis 4

Ποια θα ήταν η ιδανική συνέχεια για σένα;
Πολλή δουλειά για να εξασφαλίσουμε το οικονομικό κομμάτι και ελπίζω να κάνω αρκετές ταινίες στο μέλλον.

https://www.facebook.com/AHardworkingRobber

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου