Τετάρτη μεσημέρι, στο αναγνωστήριο της Ιατρικής σχολής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές που μας υποδέχονται δεν είναι εκεί για να διαβάσουν, έχουν έρθει για κάτι πολύ πιο χρήσιμο: για να δώσουν αίμα. Στον χώρο επικρατεί η κλασική βαβούρα που βρίσκεις όπου υπάρχει μαζεμένος νεαρόκοσμος, μαζί με χαλαρή μουσική. Οι μισοί φοιτητές συμπληρώνουν με προσοχή το δελτίο αιμοδότη και περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, ενώ οι άλλοι μισοί κάθονται στην πολυθρόνα του αιμοδότη και ενημερώνονται από τους γιατρούς του Λαϊκού Νοσοκομείου για την διαδικασία. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ θετική και όλοι οι εθελοντές αιμοδότες χαμογελαστοί.

Η αιμοδοσία διοργανώνεται από το 2002 από την ομάδα Αιμοπετάλια σε διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου και γίνεται κάθε εξάμηνο. Κάποιες φορές γίνεται και πιο συχνά. Η ομάδα, που αποτελείται κυρίως από φοιτητές της νοσηλευτικής και της ιατρικής, ξεκίνησε τις αιμοδοσίες όταν μία συμφοιτήτριά τους έπεσε θύμα τροχαίου. Χρειαζόταν αίμα, έτρεχαν όλοι τελευταία στιγμή για να βρουν και η κοπέλα έχασε τη ζωή της. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν κάτι δραστικό, όσο περνάει από τα χέρια τους.

aimodosia-2 aimodosia-3 aimodosia-1 aimodosia-5 aimodosia-6 aimodosia-7 aimodosia-8 aimodosia-9 aimodosia-10 aimodosia-4

«Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός και σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πιο ζεστό κλίμα για να γίνει η αιμοδοσία πιο ευχάριστη», μας λέει η Ελένη, μέλος της ομάδας. «Ενημερώνουμε όποιον έρχεται για την διαδικασία και συμβουλεύουμε από πριν τι πρέπει να προσέξουν πριν την αιμοδοσία. Για παράδειγμα, να έχουν φάει ένα ελαφρύ πρωινό, να μην έχουν πιει πολύ το προηγούμενο βράδυ –εντάξει, ένα ποτηράκι δεν πειράζει. Να έχουν κοιμηθεί καλά, να μην έχουν πάρει ασπιρίνη και αντιβιοτικά. Είναι και οι γιατροί εδώ και προσέχουν πάνω από όλα την ασφάλειά τους. Υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να λιποθυμούν από τον φόβο τους, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να τους προσέχουμε και να τους χαλαρώνουμε. Μέχρι και κουλουράκια ψήνουμε για να προσφέρουμε! Στις αιμοδοσίες μας είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, φοιτητές και μη. Η ανάγκη για αίμα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη γιατί δεν υπάρχουν πολλοί εθελοντές αιμοδότες. Η χώρα χρειάζεται 600.000 μονάδες αίματος το χρόνο και μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές. Το υπόλοιπο 60% καλύπτεται από τους συγγενείς την τελευταία στιγμή, από το στρατό και από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό -από τον οποίο αγοράζουμε το αίμα, δεν είναι δωρεάν. Στην Ευρώπη η ανάγκες καλύπτονται σε ποσοστό 98%.από εθελοντική αιμοδοσία.

Στον χώρο γινόταν και ενημέρωση για την δωρεά μυελού των οστών και όποιος ήθελε έδινε δείγμα για να μπει στο Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Αρκεί να είναι 18 έως 45 και η κατάσταση της υγείας του να είναι καλή. Μεταμόσχευση μυελού των οστών χρειάζονται άτομα που πάσχουν από νοσήματα που δεν μπορούν να θεραπευτούν με άλλο τρόπο, όπως η λευχαιμία. Η διαδικασία ήταν πολύ απλή: με μία μπατονέτα γίνεται λήψη δείγματος από το μάγουλο εσωτερικά και διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. «Μπορεί και μην βρεθείς ποτέ συμβατός με κάποιον ασθενή, αλλά αν υπάρχει και μία μικρή πιθανότητα να βοηθήσεις, αξίζει τον κόπο», μας είπε η Παναγιώτα, εκπρόσωπος του συλλόγου Όραμα Ελπίδας, την ώρα που μας έπαιρνε δείγμα.

aimodosia-11 aimodosia-12 aimodosia-13 aimodosia-14 aimodosia-15 aimodosia-16 aimodosia-17 aimodosia-18

Μιλήσαμε και με τον γιατρό που συντόνιζε την αιμοδοσία, Κώστα Ζερβάκη, και μας ενημέρωσε γιατί αυτό που κάνουν οι φοιτητές είναι πολύ σημαντικό. «Με την αιμοδοσία βοηθάς με πολύ απλό τρόπο ουσιαστικά τον συνάνθρωπό σου. Στα νοσοκομεία υπάρχει πραγματική ανάγκη για αίμα. Αν έρθει κάποιος στα επείγοντα, θα το καταλάβει. Δεν είναι μόνο για τα σοβαρά τροχαία και τις εγχειρήσεις. Για μία απλή εγχείρηση χρειάζονται οχτώ μονάδες αίματος –ένας αιμοδότης μπορεί να δώσει μία μονάδα αίματος τη φορά. Υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αιματολογικά νοσήματα. Ένας άνθρωπος που έχει οξεία λευχαιμία μέχρι να αποθεραπευτεί θα χρειαστεί 30.000-40.000 μονάδες αίματος. Οι ανάγκες μας σαν χώρα είναι πάρα πολλές και, δυστυχώς, δεν καλύπτονται. Το καλοκαίρι που δεν υπάρχουν αιμοδότες και πάνε όλοι στην παραλία, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν υπάρχει αίμα. Κάποιοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα, αλλά όσοι μπορούν πρέπει να το κάνουν. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, διαρκεί μόλις δέκα λεπτά. Και το αίμα δεν θα λείψει σε κανέναν, κάθε τρεις μήνες δημιουργείται νέο αίμα στον οργανισμό. Τα 400 ml αίματος δεν είναι τίποτα. Είναι το αίμα που χάνουν οι γυναίκες κατά την περίοδό τους. Και εδώ οι φοιτητές κάνουν πολύ σημαντική προσπάθεια και το θετικό είναι ότι έχει προσέλευση και ανταπόκριση από πολλούς».

Μέσα σε δύο μέρες τα «Αιμοπετάλια» κατάφεραν να συγκεντρώσουν αίμα από 148 άτομα αίμα που σημαίνει 148 μονάδες αίματος. Αιμοληψίες γίνονται πολύ συχνά σε διάφορα σημεία σε όλη την πόλη από κινητές μονάδες. Σε όλα τα  νοσοκομεία υπάρχουν τα κέντρα αιμοδοσίας όπου μπορεί να πάει οποιοσδήποτε ανά πάσα στιγμή.

aimodosia-28 aimodosia-20 aimodosia-26 aimodosia-27 aimodosia-25 aimodosia-24 aimodosia-23 aimodosia-22 aimodosia-21

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag