Ο Κωστής Δραγγανάς έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τη φωτογραφία. Του αρέσει να φωτογραφίζει ό,τι βλέπει γύρω του, και κυρίως ιστορίες ανθρώπων. Το tumblr που μόλις ξεκίνησε έχει ένα πολύ συγκεκριμένο concept, με ανθρώπους που φωτογραφίζονται με το αγαπημένο τους λουλούδι.

Από την εφηβεία θυμάμαι να έχω τις πρώτες μου επαφές με την φωτογραφία. Αρχικά φωτογράφιζα συνέχεια τους συμμαθητές μου στο σχολείο σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς μας. Αυτό για κάποιους ήταν μια ενοχλητική συνήθεια που είχα, άλλοι το απολάμβαναν και εγώ έβλεπα ότι μου αρέσει πολύ. Νομίζω το κύριο μέλημα μου ήταν να κρατάω εικόνες τις οποίες βλέποντας μετά από χρόνια θα μου θύμιζαν στιγμές και πρόσωπα που ίσως έχω ξεχάσει. Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου ότι αυτό θα πήγαινε κάπου παραπέρα μιας και άλλα πράγματα σκεφτόμουν τότε για το μέλλον μου. Σε μια πιο σοβαρή βάση, με περισσότερο ψάξιμο και δουλειά με το αντικείμενο της φωτογραφίας ασχολούμαι τα τελευταία 3 χρόνια.

Μέχρι στιγμής απολαμβάνω το γεγονός ότι η τέχνη της φωτογραφίας έχει γίνει κομμάτι της δουλειάς μου. Είμαι δημοσιογράφος και η φωτογραφία αποτελεί για εμένα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτών που θέλω να μεταφέρω. Γενικά μου αρέσει πολύ να οπτικοποιώ τις έννοιες γύρω μου και να τις μεταφέρω σε όσους είναι δυνατό. Η ιδανική συνέχεια θα ήταν προς το παρόν να εξακολουθήσω να κάνω αυτό που κάνω και να το εξελίσσω με το πέρασμα των χρόνων γιατί, για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι η εξέλιξη είναι κάτι που δεν σταματά ποτέ. Θα ήθελα πολύ να μπορέσω κάποτε να συμμετάσχω σε κινηματογραφικές παραγωγές στο κομμάτι που έχει να κάνει με τη φωτογραφία. Ο κινηματογράφος αποτελεί μια τέχνη που έχει να κάνει με εικόνες όπως και η φωτογραφία και είναι ένας τομέας που παρακολουθώ και εκτιμώ πολύ.

tumblr_n3h7p2sRhP1txxovzo1_1280

Το Secret Gardens project αποτελεί γέννημα μιας ιδέας, που γεννήθηκε παρατηρώντας τον κήπο του πατρικού σπιτιού μου στο Μεσολόγγι. Είναι ένα διαδραστικό project, βασισμένο στην σχέση της ανθρώπινης υπόστασης με τα φυσικά στοιχεία που την περιβάλλουν. Δέκα διαφορετικά πρόσωπα, φωτογραφήθηκαν με το αγαπημένο τους άνθος, σε τοποθεσίες κλειδιά σε όλο το φάσμα της Αθήνας, κάνοντας τον δικό τους επαναπατρισμό στην φύση και συσχετίζοντας τον εαυτό τους με ένα λουλούδι. Τα άνθη και γενικότερα η φύση γύρω μου αποτελούσαν πάντοτε τους μυστικούς συμβούλους μου σε κάθε νέο προσωπικό βήμα. Θεωρώ πως στον κρυφό κήπο του καθενός μας υπάρχει η πηγή της ζωής. Εκεί βρίσκεται καλά κρυμμένο το προσωπικό μας λουλούδι, αυτό που μας εκφράζει και μας στιγματίζει σε διάφορες στιγμές. Γεγονός είναι πως o άνθρωπος ξεχνάει την φυσική του υπόσταση και γίνεται ένα με το τσιμέντο και το γκρι των πόλεων. Θεωρώ και εγώ, πως δεν πρέπει να ξεχνάμε την αρχική μας προέλευση καθώς η αντίθετη οδός κρύβει την εγκατάλειψη και την λεγόμενη εκδίκηση της φύσεως. Με το πέρασμα τον χρόνων και κυρίως τα χρόνια που κατοικώ στην Αθήνα, σιγά-σιγά έβλεπα ότι αυτό το στοιχείο μου λείπει και η απομάκρυνση μου από αυτό είχε αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που αντιμετώπιζα τη ζωή. Με όλες αυτές τις σκέψεις στον δρόμο μου βρέθηκε ο συνεργάτης μου Κωνσταντίνος Λάσκαρης. Μετά από αρκετές συναντήσεις και αρκετή δουλειά είχαμε ολοκληρώσει αυτό που είχα κατά νου αρχικά, σε μεγάλο βαθμό και οφείλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

tumblr_n3h7nrTFrx1txxovzo1_1280

Αρχικά το εργαλείο δεν είναι αυτό που κάνει κάποιον φωτογράφο. Μπορεί να έχεις το καλύτερο κινητό, tablet, φωτογραφική μηχανή και οτιδήποτε μπορεί να τραβήξει μια καλής ανάλυσης εικόνα. Το ζητούμενο δεν είναι αν τραβάς φωτογραφίες αλλά τι, πώς και γιατί. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι λίγο δύσκολο, ειδικά για όσους δεν έχουν κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις φωτογραφίας να καταλάβουν αν μια εικόνα τους είναι καλή η κακή. Είναι γεγονός ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία κυρίως στα social media και γενικότερα η ευκολία με την οποία βλέπουν αρκετοί τη φωτογραφία είναι κάτι που έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην δουλειά των επαγγελματιών φωτογράφων, κάτι που πιστεύω δικαιολογεί την δυσαρέσκεια τους. Φωτογραφίες τραβάει και η μικρή μου ξαδέρφη που είναι 5 ετών και μερικές είναι πολύ καλές, αυτό όμως την κάνει φωτογράφο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φωτογράφο για να είμαι ειλικρινής γιατί είναι ένας τίτλος που θέλει πολύ εξάσκηση, γνώσεις και κυρίως εμπειρία που ακόμα την αποκτώ.

tumblr_n3h0gzhD031txxovzo1_1280

Βλέπω αρκετές φωτογραφίες καθημερινά σε διάφορους ιστότοπους που επισκέπτομαι. Συνήθως δεν κοιτάω τα ονόματα αυτών που τις έχουν τραβήξει, αλλά επικεντρώνομαι στην εικόνα που βλέπω. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι προσβλητικό για έναν δημιουργό μιας και το κύριο μέλημα τους πιστεύω είναι να μιλάει η δουλειά τους από μόνη της. Αν κάποιος ερχόταν και μου έδειχνε μια εικόνα μου θα γνώριζε ότι είναι δημοσιευμένη κάπου χωρίς να ξέρει ότι είναι δική μου και μου έλεγε ότι του αρέσει νομίζω ότι θα χαιρόμουν. Ενδεικτικά κάποια ονόματα όπως του Laurent Baillet, Tom Baril, Ralph Gibson, Fred Cray, Alexandra Hager και Nικόλας Σαμαράς.

Πέραν των Project που κάνω τα οποία είναι βασισμένα σε ένα concept, γενικότερα δεν έχω περιορισμό σε αυτά που κάνω. Η αλήθεια είναι πως δείχνω μια κλίση προς τη street φωτογραφία και το παιχνίδι με τα αντικείμενα τα οποία τα αντιμετωπίζω σαν έννοιες κυρίως και μου αρέσει να τα μεταμορφώνω ορισμένες φορές. Γενικότερα καταπιάνομαι με ό,τι βλέπω γύρω μου και μου κεντρίζει το ενδιαφέρον, προσπαθώ να αποφεύγω το προφανές και να δίνω σημασία σε κάτι που μας ξεφεύγει στην καθημερινότητας μας. Προς το παρόν πάντως μου αρέσει να μην έχω μια ταμπέλα, αλλά να πειραματίζομαι με διαφορετικά μοτίβα.

Ελπίζω να συνεχίσω να ζω μέσα από αυτό που μου αρέσει. Δεν βλέπω γενικά ότι κάνω ως κάτι που θέλω να μου επιφέρει χρήματα. Η αλήθεια είναι πως δυστυχώς δεν μπορούμε να ζούμε και να τρεφόμαστε μέσα από την αγάπη μας για κάτι και από τις ιδέες που ίσως έχουμε. Μακάρι να καταφέρω να κάνω αυτά που αγαπάω και να μπορώ να ζω και από αυτά .Αλλά θεωρώ πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και που μας εκφράζει. Ίσως ο δρόμος που θέλει κάποιος να ακολουθήσει είναι δύσκολος και με πολλές απογοητεύσεις, αλλά στο τέλος του δρόμου πάντα υπάρχει κάποιος που τερματίζει και γιατί να μην είσαι εσύ αυτός;

1383097_172249662980336_1473367514_n-3 1506538_746501572026656_1892834499_n 1782000_740870062589807_1300046869_n 1782049_744238162252997_1819412075_n 1890980_730844646925682_182496780_n 1901666_727849760558504_1993532849_n

Όταν ήρθα στην Αθήνα για σπουδές πριν από 6 χρόνια περίπου ήταν για εμένα μια πόλη που είχε όσα ήθελα. Ωρίμασα στην Αθήνα και κυρίως ωρίμασαν και εμπλουτίστηκαν οι ιδέες που είχα. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που έχει τόσο αυτή η πόλη, αλλά το γεγονός ότι ο μεγάλος της πληθυσμός της, της δίνει την εικόνα μιας μητρόπολης. Μου αρέσει το γεγονός ότι βρίσκομαι σε μία πόλη με τόση μεγάλη ιστορία ειδικά κατά την αρχαιότητα. Είναι σχεδόν μαγικό να βλέπεις κομμάτια του χθες και του σήμερα να συνυπάρχουν σε ένα μέρος. Έχω μια φιλοσοφία για την Αθήνα γενικά ότι είναι η πόλη με τις κρυμμένες ιστορίες. Όλοι έχουν να πουν από μία, είτε αν μένουν εδώ είτε αν έχουν βρεθεί για λίγο καιρό. Γενικά με εμπνέουν ακόμη οι άνθρωποί της, αλλά σαν πόλη πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη και πιο προσεγμένη και σίγουρα θα συνεχίσιε να εμπνέει τους επισκέπτες της.

Υπήρξα αρκετά κατά το παρελθόν παιδί του δρόμου. Σπάνια βρισκόμουν σπίτι μου, απολάμβανα να κυκλοφορώ και να μαζεύω ιστορίες είτε που τις άκουγα είτε που τις έβλεπα και τις φωτογράφιζα. Αυτό το συνεχίζω μέχρι και σήμερα αλλά σε πιο μικρό βαθμό και είναι κάτι που μου λείπει. Αλλά τα δεδομένα αλλάζουν μαζί με την ηλικία πολλές φορές ,τις παρέες και άλλα πολλά. Μου αρέσει να κάνω ακόμη βόλτες, να χορεύω ,μιας και είναι μια τέχνη που επίσης λατρεύω και κάποτε προσπάθησα να την ακολουθήσω και επαγγελματικά, να βγάζω φωτογραφίες και να απολαμβάνω συζητήσεις με καθημερινούς ανθρώπους που πάντα έχουν κάτι ενδιαφέρον να σου πουν. Επίσης, όταν γίνεται κάποια έκθεση η κάποιο φεστιβάλ που με αφορούν, αναμφισβήτητα θέλω να τα παρακολουθώ.

Η καλύτερη είδηση που άκουσα τελευταία είναι το γεγονός ότι πριν περίπου ένα μήνα με δέχτηκαν για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο οποίο είχα κάνει αίτηση στην Ολλανδία. Η χαρά μου είναι απερίγραπτη και ακόμη δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω μιας και επιτέλους θα μπορέσω να συνδυάσω τα media με τις τέχνες που είναι κάτι που θα με ωφελήσει αρκετά πιστεύω. Χειρότερη θα πω τα υψηλά ποσοστά που έλαβαν τα ακροδεξιά κόμματα στις εκλογές που έγιναν τόσο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά η πρωτιά της Λεπέν στην Γαλλία. Απογοητεύτηκα από αυτή τη χώρα την οποία εκτιμούσα ειδικά για τον πολιτισμό που έχει δημιουργήσει. Για την Ελλάδα λίγο πολύ ξέρουμε ότι είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας-απόγνωσης θέλω να πιστεύω που ελπίζω να μην συνεχιστεί και στις εθνικές εκλογές.

IMG_8660 Gia gallery Bon Appetit 10402628_779760432034103_8326327147159859411_n 10376849_777949678881845_5434628599188610920_n

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που παράγει μεγάλα ποσοστά τέχνης ειδικά τα τελευταία χρόνια. Η τέχνη ανέκαθεν αποτελούσε μια διέξοδο και έναν τρόπο διαμαρτυρίας σε δύσκολες ειδικά περιόδους. Λατρεύω να βλέπω τις δημιουργίες παιδιών που ανοίγουν πάγκο, ορισμένα κομμάτια που έχω δει είναι αριστουργήματα και από υλικά που ποτέ δεν θα το φανταζόσουν. Επίσης το graffiti και η τέχνη του δρόμου σε κάθε της μορφή με εντυπωσιάζουν συχνά..Η έλλειψη δεν είναι στις ιδέες αλλά στις ευκαιρίες και στην βοήθεια από την πολιτεία να προάγει νέα άτομα και να τα στηρίξει.

Σίγουρα ανυπομονώ να έρθει η στιγμή που θα μετακομίσω στην Ολλανδία είναι κάτι που δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου.

http://secretgardensofficial.tumblr.com/

Facebook Page

Flickr Page

Wix Page