Η Σταυρούλα Μάκρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Πιστεύει ότι ο ηθοποιός γεννιέται και δεν γίνεται. Την συναντώ στον πολυχώρο «Χυτήριο» όπου πρωταγωνιστεί σε ένα έργο-σταθμό, το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Εντυπωσιάζεσαι από το γεγονός ότι  μοιάζει σε μεγάλο βαθμό φυσιογνωμικά με τον ρόλο που ενσαρκώνει. Απλώνοντας το γλυκό της χαμόγελο, λατρεύει να μιλάει για την παράσταση, κάνει όνειρα παιδικά και δεν επιδιώκει να φαντάζεται το μέλλον, αφού θέλει να είναι έκπληξη.

Εξαιρετικά επίκαιρο και διαχρονικό το «Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ». Τι συναισθήματα βλέπεις  να εισπράττουν οι νέοι από την παράσταση όταν φεύγουν;
Θέλω καταρχάς να πω ότι η σκηνοθετική ματιά είναι διαφορετική. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε μόνο για το κυρίως θέμα του έργου, αλλά για το ρατσισμό και την βία που δέχεται ο άνθρωπος. Με έκπληξη, λοιπόν, αντιλήφθηκα ότι τα περισσότερα νέα παιδιά που έρχονται το γνωρίζουν το έργο και τους συγκινεί πάρα πολύ. Αντιλαμβάνονται όλη αυτή την κραυγή που διακατέχει το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.

DSC_2245 DSC_2230 DSC_2218

Φεύγοντας τα βράδια μετά την παράσταση έχεις διακρίνει αλλαγές στις αντιλήψεις σου από εικόνες που μπορείς να δεις στην Αθήνα;
Αυτό το νιώθω πολύ έντονα με τα μικρά παιδιά. Αισθανόμουν πάντα περίεργα βλέποντας μικρά παιδιά να ζητιανεύουν ή να είναι μετανάστες και να κάθονται σε γωνίες βρόμικες. Να τα παρατηρείς που μπορεί να χαίρονταν, παίζοντας με χαρτιά που βρήκαν στους δρόμους. Τώρα ακόμα πιο εύκολα διακρίνω στο βλέμμα τους αυτά που έχουν περάσει…

Έχεις σκεφτεί ότι πόσο εύκολα ένας ηθοποιός μπορεί να υποκρίνεται και στην προσωπική του ζωή;
Ναι, το έχω σκεφτεί. Κάθε ρόλος έχει κομμάτια δικά μας. Άρα δεν υποκρίνεσαι εκείνη την στιγμή κάτι άλλο, βγάζεις  στοιχεία του εαυτού σου που ούτε καν εσύ δεν τα ήξερες και τα ανακαλύπτεις με κάθε νέο ρόλο που σου τυχαίνει να κάνεις.

Υπάρχουν πράγματα που ανακάλυψες για τον εαυτό σου από την υποκριτική;
Ανακάλυψα φοβίες μου. Φοβάμαι το φόβο.

Τι είναι η δημιουργία για σένα;
Κάθε τι που φτιάχνεις με μεράκι και αγάπη. Εκεί που δίνεις όλο σου τον εαυτό και αξιοποιείς ‘δημιουργικά’ τον χρόνο σου.

Τι λατρεύεις να κάνεις στην πόλη που ζεις;
Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στον Πειραιά. Αγαπώ πολύ να ανεβαίνω στην Καστέλα και τον Προφήτη Ηλία. Να βλέπεις την πόλη φωτισμένη, να αγναντεύεις την θάλασσα, τους φάρους που φαίνονται. Θυμάμαι από πολύ μικρή ότι πήγαινα εκεί και ξέφευγα, νόμιζα ότι έφευγα πολύ μακριά και απομονωνόμουν.

DSC_2317 DSC_2251

Ο έρωτας κρύβεται σε αυτά που ξέρουμε ή σε αυτά που αγνοούμε;
Βρίσκεται στα πιο απλά πράγματα που δεν μπορείς να φανταστείς…

Το ωραιότερο ταξίδι που έχεις κάνει και μια εικόνα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Το ομορφότερο ταξίδι μου ήταν στην Μονεμβασιά. Ένιωσα κάτι που δεν το έχω ξαναζήσει σε άλλο μέρος. Περνώντας αυτή την πύλη… υπέροχα!  Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα στο Εθνικό Θέατρο. Βλέποντας το όνομα μου γραμμένο, δεν το πίστευα, έλεγα αποκλείεται. Αυτή την εικόνα δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

Τι είναι η ευτυχία για σένα;
Να είναι καλά οι άνθρωποι που αγαπάω, υγιείς, χαρούμενοι και να έχω ψυχική γαλήνη.

Πώς φαντάζεσαι το μέλλον;
Δεν θέλω να το φαντάζομαι, ας είναι μια έκπληξη.

Τι όνειρα κάνεις
Είναι λίγο παιδικά. Ονειρεύομαι να ασχολούμαι συνέχεια με το θέατρο και την υποκριτική και να κάνω οικογένεια με πολλά παιδιά.

DSC_2206

Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, Θέατρο Xυτήριο
Κάθε Παρασκευή στις 20.00 και κάθε Σαββατοκύριακο στις 18.30. Και πρωινές παραστάσεις για σχολεία.
Τιμές
εισιτηρίων: 18 ευρώ & 15 ευρώ (φοιτ &ανέργων)

Συνέντευξη: Γιάννης Πανταζόπουλος, j.pantazopoulos@yahoo.gr
Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς, karatzas_t@yahoo.gr