Στον πυρετό της πρασινάδας

 

«Αν επισκεφθώ φυτώριο ή ανθοπωλείο, δεν μπορώ να φύγω χωρίς να κρατάω στα χέρια μου μια γλάστρα με πράσινη φυλλωσιά.» Αυτή είναι μια φράση που ξεστομίζουν όλο και πιο συχνά οι Αθηναίες millennials. Μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να χαμογελάει τη στιγμή που διαβάζεις αυτή τη φράση και αυτό επειδή μπορεί κάπως να το νιώθεις και εσύ. Σκέψου το εξής: Τι κοινό έχει το διαμέρισμα σου με τα διαμερίσματα των φίλων σου, αλλά και με ένα ultra-hip fashion brand  ή ακόμα και με μια κλασική εικόνα βγαλμένη από το pinterest; Η απάντηση είναι πως σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν φυτά.

 

Είτε είναι κάποια εξωτική ορχιδέα είτε ένας συνηθισμένος φίκος τον οποίο ξεχνάς και να ποτίσεις, η αλήθεια είναι μια: Τα φυτά εσωτερικού χώρου κρατούν το κλειδί για την πιο ντελικάτη διακόσμηση του σπιτιού σου. Το τρελό με την πρασινάδα είναι πως αν πάρεις μια γλάστρα, θα πάρεις σύντομα και την επόμενη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα tattoos αλλά και με τα πατατάκια Lay’s.  Αν ξεκινήσεις δεν μπορείς να σταματήσεις. Δεν μιλάμε για μια τάση, αλλά για μια πραγματικότητα που χαρίζει αδιαμαρτύρητα και απλόχερα κομψότητα, ηρεμία και χρώμα.

Για πολλούς από εμάς τα πρώτα μας φυτά ήταν κάποιο μικρό και μίζερο γλαστράκι το οποίο απίθωσες στο πρεβάζι του παραθύρου, ευδοκίμησε στο διαμέρισμα και αποτέλεσε την αρχή για έναν μικρό κήπο της Εδέμ στο Παγκράτι, την Κυψέλλη ή κάπου τέλος πάντων.

Οι Plant Ladies είναι οι καινούργιες Cat Ladies. Μπακούρια που είτε ζουν με παρέα είτε εντελώς μόνες τους, αποδέχονται με τόλμη το κόλλημα τους με τα φυτά, χωρίς να λογαριάζουν το φρύδι που ενδεχομένως σηκώνεις διαβάζοντας αυτό το κείμενο.

Μπορεί σκέφτεσαι πως απλά αυτή είναι μια φρενίτιδα που πιάνει τους millennials, ωστόσο υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι η στροφή προς το green city έχει μεγάλη δυναμική και εξηγείται με αριθμούς. Σύμφωνα με τους ερευνητές το το 52 τοις εκατό των σπιτιών που είναι διακοσμημένα με φυτά εσωτερικού χώρου συγκεντρώνουν λιγότερους ρύπους.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει μάλιστα το Pinterest φανερώνουν πως οι χρήστες της πλατφόρμας που ψάχνουν πληροφορίες σχετικά με το πως να φροντίζουν τα φυτά τους έχουν αυξηθεί κατά 97 τοις εκατό, γεγονός που εξηγεί το γιατί στο Instagram account με την επωνυμία Girls With Plants έχει πολλούς περισσότερους Followers σε σχέση με τον αντίστοιχο  Girls And Their Cats (συγγνώμη γατάκια). Τα εντυπωσιακά νούμερα συνεχίζουν αφού 4,8 εκατομμύρια χρήστες του Pinterest ψάχνουν το πως να διακοσμήσουν τα μικροσκοπικά τους διαμερίσματα με φυτά. Η πρόσφατη αυτή και ραγδαία άνοδος της ζήτησης οδηγεί όχι μόνο στην ευμάρεια των φυτωρίων αλλά μπορείς να βρεις και ποικιλίες φυτών που δεν μέχρι πρόσφατα ήταν κάπως δυσεύρετες. Υπάρχουν άπειρα βιβλία και online μαθήματα για να μάθεις να φροντίζεις σωστά τα φυτά σου.

Η αλήθεια είναι πως οι millennials λατρεύουν να φροντίζουν τα φυτά. Είναι περίεργο αν σκεφτείς ότι αυτή η γενιά είναι κάπως αλλεργική στην δέσμευση, μιας δεν έχει καμία όρεξη να παντρευτεί, να κάνει παιδιά, και της περνά εντελώς αδιάφορο το να δημιουργήσει ακίνητη περιουσία.

Το σκεπτικό που επικρατεί στα γυναικεία μυαλά αυτή της γενιάς είναι περίπου το εξής: «Τα κορίτσια που είναι γύρω στα τριάντα δεν τολμούν να κάνουν οικογένεια λόγω της οικονομικής αστάθειας. Από τη στιγμή που δεν έχουν σταθερό εισόδημα αισθάνονται ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός μωρού. Για τους ανθρώπους ο οικονομικός παράγοντας είναι ο νούμερο ένα παράγοντας. Έπειτα ο φόβος της δέσμευσης είναι εξίσου σημαντικός. Ζούμε σε μια εποχή όπου η κοινωνία μας δίνει χιλιάδες επιλογές. Μπορούμε να ταξιδέψουμε, να βγάλουμε χρήματα με διαφορετικούς τρόπους, μπορούμε να κάνουμε τόσα πράγματα. Το να κάνεις παιδία δεν συμπεριλαμβάνεται απαραίτητα στη λίστα με τα όσα δεν πρέπει να παραλείψεις»

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως το να κουράρεις τα φυτά σου είναι ένας τρόπος να διοχετεύσουμε εμείς οι γυναίκες τη μητρική φροντίδα ή ένας έξυπνος τρόπος να ξεπεράσεις το αίσθημα που πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν έχουμε σε ποιον να μιλήσουμε.

Αν το σκεφτείς, είναι πολύ πιο εύκολο να αγγαρέψεις κάποιον φίλο σου να σου ποτίσει τα φυτά, δεν είναι όμως το ίδιο εύκολο να βρεις κάποιον να προσέξει και να φροντίσει σωστά το ζωάκι σου.

Όπως σημειώνει η Washington Post και άλλες εφημερίδες που μελετούν τα χούγια των millennials. Τα φυτά για τη δική μας γενιά είναι ένα καλό test drive για να καταλάβεις πως τα πας με τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις. Έχω διαβάσει κάμποσα άρθρα με τίτλους του τύπου «Πως τα φυτά γεμίζουν τα κενά στις καρδιές των millennials». Το να προσέχεις ένα μικρό γλαστράκι μπορεί να δράσει σαν μια τονωτική ένεση στην ψυχολογία των νέων ανθρώπων, αλλά μπορεί να γίνει και ένα σκαλοπάτι που θα σε φέρει πιο κοντά στην υπευθυνότητα. Η πρασινάδα μπορεί να σε βάλει στη διαδικασία να συμμαζευτείς και να φροντίσεις κάτι, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσεις μια απόδραση που δεν την είχες σχεδιάσει.

 

Πράγματι, η Tyran Tavella μια συντάκτρια που ειδικεύεται στο lifestyle, την εσωτερική διακόσμηση και τις τάσεις τονίζει πως το κομμάτι του να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι πλέον αυτό που οι άνθρωποι προσπαθούν να εξελίξουν, το ενδιαφέρον σε όλο αυτό είναι πως τα φυτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του να φροντίζεις του self care. Έρευνες έχουν δείξει πως τα φυτά εσωτερικού χώρου βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και μας κάνουν πιο χαρούμενους, μειώνουν το στρες και μας κάνουν πιο παραγωγικούς. Ωστόσο, όποιος έχει αφήσει φυτό να ξεραθεί γνωρίζει το απαίσιο συναίσθημα που νιώθεις όταν καταστρέφεις ένα φυτό. Αφενός είναι άσχημο να σκοτώνεις έναν ζωντανό οργανισμό επειδή απλά τον αμέλησες, αφετέρου είναι ένα καμπανάκι για να καταλάβεις ότι είσαι ασυνεπής και να είσαι πιο προσεκτικός με τις μελλοντικές σου δεσμεύσεις. Η καλύτερη λύση είναι να ρωτήσεις πως πρέπει να φροντίζεις το γλαστράκι σου στο μαγαζί που το αγόρασες. Όλοι μπορούμε να κρατήσουμε ένα φυτό ζωντανό, απλά χρειάζεται λίγο διάβασμα ώστε να μάθεις τις συνήθειες του για να αποτρέψεις κάθε μακάβριο σενάριο.