Η Μάριον είναι 23, τελειώνει τις σπουδές της στα Μέσα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δουλεύει εδώ και ένα μήνα ως δημοσιογράφος. Είναι υπεύθυνη για το project NakedAthens. Ναι, ναι, naked. Φωτογραφίζει απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, φίλους και γνωστούς της όπως τους έκανε η μαμά τους. Της αρέσει η φωτογραφία και θα ήθελε να την δει και πιο επαγγελματικά. Θεωρεί μύθο την πολυγαμική φύση του ανθρώπου. Βλέπει πολλά κόμπλεξ στους Αθηναίους και προσπαθεί με το project της να μας κάνει να ξεντραπούμε. Το κορίτσι το ‘χει!

 

Το NakedAthens πώς προέκυψε; Ήταν δική σου ιδέα;
Το NakedAthens ήταν αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας έμπνευσης που είχα για το δώρο των γενεθλίων του αγοριού μου. Δεν ήθελα να του αγοράσω κάτι κλισέ οπότε, χαζεύοντας στο tumblr, πήρε το μάτι μου έναν τύπο που φωτογράφιζε την κοπέλα του και την τύπωνε σε t-shirt. Κάπως έτσι, έστησα το τριποδάκι μου, και πόζαρα όπως με γέννησε η μαμά μου. Διάλεξα την αγαπημένη μου πόζα, μου έκοψα το κεφάλι, την τύπωσα και του την χάρισα. Ήταν ταυτόχρονα γελοίο και αναπάντεχα ωραίο, ειδικά όταν έβλεπα μετά τις φωτογραφίες. Είχα τελείως διαφορετική εικόνα για το σώμα μου και ξαφνιάστηκα όταν είδα πώς το βλέπουν οι άλλοι. Αποφάσισα λοιπόν να προσφέρω και στους υπόλοιπους γύρω μου την ίδια εμπειρία. Εννοείται πως η αντίδραση του αγοριού μου ήταν ενθουσιώδης.

Γιατί naked;
Naked επειδή θέλω να ποζάρουν χωρίς ρούχα. Naked επίσης, επειδή οι φωτογραφίες δεν επιδέχονται καμία επεξεργασία, πέρα από κάποια τυχόν αλλαγή στο φωτισμό. Athens, επειδή όλα τα μοντέλα μου ζουν στην Αθήνα. Επίσης, θέλω να τυπώσω σε λίγο καιρό τις φωτογραφίες του blog σε limited edition t-shirts, και να επικεντρωθώ βασικά στο αγοραστικό κοινό της Αθήνας. Η ολοκληρωμένη ιδέα είναι να διαλέγω μια αγαπημένη φωτογραφία, την οποία και θα τυπώνω σε λίγες μόνο μπλούζες και να τις πουλήσω με το σκεπτικό «ο καλύτερος κερδίζει». Θα ζητώ από τους ενδιαφερόμενους, αφού μάθουν λίγα πράγματα για το «ακέφαλο» μοντέλο που βλέπουν (χωρίς προσωπικά στοιχεία), να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το μπλουζάκι με την ατάκα «Θέλω να αγοράσω πχ. τη Μάριον, επειδή…» και μια ατάκα που θα σκεφτούν. Μόλις συγκεντρώσω όλες τις ατάκες, θα τις δίνω στο μοντέλο, και εκείνο θα διαλέγει ποιοι θέλει να φορούν τη μπλούζα για την οποία πόζαρε γυμνό, σύμφωνα με τις ατάκες που βρήκε εξυπνότερες. Θέλω να δημιουργήσω ένα τρόπον τινά άτυπο φλερτ στους δρόμους της Αθήνας, αφού μπορεί αύριο, να κάτσει δίπλα σου αυτός που φοράς γυμνό στη μπλούζα σου.

Πώς αντιμετωπίζεις το γυμνό σώμα;
Με γοητεύει, πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα με αυτό και ειδικά όταν προσπεράσει την σεξουαλική του διάσταση. Ανεξάρτητα από τις ατέλειές του, πρέπει κανείς να νιώσει άνετα πρώτα με τη γύμνια του και μετά με την εικόνα που αποκτά με τα ρούχα.

Πέρα από το γυμνό σώμα, το Naked Athens τι σημαίνει για σένα;
Το NakedAthens είναι για μένα μια ευκαιρία να ασχοληθώ με την φωτογραφία με έναν όχι και τόσο κλασικό τρόπο. Σκέφτομαι κάθε φορά τις πόζες από πριν, τον χώρο, αλλά και την όποια αμηχανία μπορεί να προκύψει. Είναι πολύ δημιουργικό απ’ όλες τις πλευρές και λατρεύω να γνωρίζω ανθρώπους που είναι περήφανοι με το ποιοι είναι πραγματικά. Φυσικά εννοείται ότι βοηθά και εμένα την ίδια να ξεπεράσω τα κόμπλεξ μου.

 

Είχες επιρροές από κάποιο συγκεκριμένο project;
Οι περισσότεροι –και λόγω ονόματος– σκέφτονται το Naked City της Lifo, αλλά δεν μπορώ να πω πως επηρεάστηκα από αυτή τη δουλειά. Δεν τα συγκρίνω καν διότι είμαι εντελώς ερασιτέχνης, και τα μοντέλα μου είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, που δεν έχουν καμία σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο (εκτός από κανα δυο). Ίσως επηρεάστηκα λίγο από το ξένο blog που σου είπα πριν.

Η Ελλάδα και ειδικά η Αθήνα έχουν ξεπεράσει το ταμπού του γυμνού;
Σε κανέναν βαθμό. Ναι μεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εικόνες με γυμνά κορμιά, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποβάλλουμε κάθε σεξουαλικό στοιχείο απ’ αυτές τις φωτογραφίες. Ο Έλληνας πάντα θα βλέπει το γυμνό ως προκλητικό και πρόστυχο, ακόμα κι αν το έχει στο κρεβάτι του.

Οι νέοι (Έλληνες και ξένοι) έχουν ξεπεράσει τα στερεότυπα του γυμνού πιστεύεις;
Οι ξένοι θεωρώ πως ναι. Παρακολουθώ πολλά blogs με γυμνό και τα σχόλια είναι πάντα γεμάτα θετική ενέργεια και μιλούν για το πόσο όμορφο είναι να νιώθει κανείς τόσο άνετα με το σώμα του ώστε να το εκθέτει δημόσια. Εδώ πάλι, τα μισά από τα σχόλια που λαμβάνω, είτε θα επικρίνουν τα κορμιά που έχουν ποζάρει, είτε πιστεύουν ότι ζητώντας μου να τους φωτογραφίσω θα είμαι κι εγώ γυμνή, ή θα θέλουν να γνωρίσουν τα μοντέλα.

Εσύ έχεις ποζάρει γυμνή;
Ναι είμαι κι εγώ ανάμεσα στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους του blog μου.

Ποια είναι η άποψή σου για το σεξ; Μονογαμία ή πολυγαμία; Τι έχει πιο βαθύ νόημα στο να είσαι εσύ καλά;
Για μένα δεν υπάρχει πολυγαμία. Είναι μύθος ότι η φύση του ανθρώπου είναι πολυγαμική. Όταν βρεις κάποιον που σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου, μέσα σε ένα ευρύτερο «εμείς», τότε είσαι και μονογαμικός και ερωτευμένος.

Όσοι πόζαραν είναι φίλοι σου; Είπαν αμέσως το ναι ή ζορίστηκαν λίγο;
Μέχρι στιγμής είναι όλοι φίλοι και γνωστοί μου. Ορισμένοι ζορίστηκαν, άλλοι δέχτηκαν αμέσως. Μου άρεσε το ψηστήρι γιατί ήξερα κάθε φορά πού να πατήσω για να τους πείσω. Έχω φωτογραφίσει άτομα που ήθελαν να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους μετά από επαγγελματική αποτυχία, να κάνουν δώρο στους αγαπημένους τους, μια παντρεμένη που ήθελε να δείξει πόσο απελευθερωμένη είναι και άλλους που απλά ένιωθαν όμορφα με το σώμα τους και δε ντράπηκαν γι’ αυτό.

 

Έχεις κάνει γυμνισμό; 
Δεν έχει τύχει, δεν νομίζω πως θα το έκανα πολύ εύκολα. Στη φωτογραφία βλέπεις, είναι πιο άνετο επειδή διαλέγεις την πόζα που νιώθεις ότι σε κολακεύει περισσότερο. Περνάς δηλαδή ένα τύπου φιλτράρισμα. Όπως καταλαβαίνεις το project ακόμα δε θεωρείται πετυχημένο γιατί τα κόμπλεξ συνεχίζουν να υφίστανται. Παρόλα αυτά θα ήθελα να μπορώ να το κάνω, είμαι υπέρ της ελεύθερης διαχείρισης του σώματος και στηρίζω όλους εκείνους που το κάνουν.

Οι γυναίκες ή οι άντρες ντρέπονται πιο πολύ;
Οι άντρες. Έχουν κομπλεξ με τα γεννητικά τους όργανα. Αυτό, είναι κάτι ακόμα που με ιντριγκάρει και «κυνηγάω» να φωτογραφίσω άντρες, ακόμα και αν θέλουν να κρύβουν το επίμαχο σημείο τους.

Τι άλλο project έχεις στο μυαλό σου;
Το επόμενο που έχω σκεφτεί ονομάζεται Behind the nose και φυσικά στοχεύει και πάλι στο να βοηθήσει πρώτα εμένα, και μετά τους πολλούς άλλους, οι οποίοι νιώθουν άσχημα με τη μύτη τους. Αστείο από τη μία, αληθινό από την άλλη. Θα είναι λοιπόν προφίλ από μύτες με περίεργα backgrounds, τα οποία ευελπιστώ να αποσπούν το βλέμμα από το μέγεθος – σχήμα μιας όχι και τόσο κανονικής μύτης. Γενικά θέλω τα projects μου να αφορούν πραγματικά, καθημερινά προβλήματα – ανησυχίες, τα οποία μπορεί απ’ τη μια να στιγματίζουν ολόκληρη τη ζωή κάποιου, αλλά από την άλλη αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τίποτα σπουδαίο.

Ε λοιπόν, καμιά φορά γίνονται θαύματα όταν ζητάς για δώρο μια DSLR (στην οποία ακόμα παλεύει να μάθει τις άπειρες λειτουργίες της). Μελλοντικά σκοπεύει να κάνει και πιο εξειδικευμένα μαθήματα φωτογραφίας. Go girl!

 

Το project της Μάριον είναι εδώ.

https://www.facebook.com/nkdathens

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες της Μάριον [πορτρέτο]: Μάνος Χρυσοβέργης. Οι γυμνές είναι από το μπλογκ της.

Ακολουθήστε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολουθήστε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag