Το Summer Ζine είναι ένα φανζίν που δημιουργήθηκε από την κοινή προσπάθεια των Nir Harel και της Θάλειας Ραυτοπούλου. Ο Nir Harel είναι εικαστικός και ζει κι εργάζεται στο Τελ Αβίβ. Η Θάλεια Ραυτοπούλου είναι κι αυτή εικαστικός και ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ο Nir Harel, από το Ισραήλ, δουλεύει κυρίως με 3D renderings, εικόνες που προέρχονται από ψηφιακή επεξεργασία. Η Θάλεια δημιουργεί συνδυαστικά έργα. Αυτόν τον καιρό πραγματοποιεί τη διδακτορική της έρευνα γύρω από την ακρόαση ως καλλιτεχνική πρακτική στην αθηναϊκή πολυκατοικία. Οι δύο καλλιτέχνες κυκλοφόρησαν πριν από λίγες μέρες το πρώτο τους fanzine, το οποίο κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Το fanzine είναι εντυπωσιακό γιατί οι εικόνες που περιλαμβάνει είναι περίεργες και απόκοσμες. Είναι φωτογραφίες και εικόνες από καθημερινά αντικείμενα, τοποθετημένα και φωτογραφημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν καινούρια νοήματα. Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του Summer Zine #0, και μας είπαν μερικά πράγματα για την πρωτότυπη δουλειά τους.

Summerzine 20 Summerzine 11Summerzine 12 Summerzine 03

Τι περιλαμβάνει το fanzine σας;
Περιλαμβάνει μία επιλογή από τα 3D renderings του Nir Harel, με τίτλο «New Family», και ορισμένες φωτογραφίες μου από τη σειρά «Still Lifes With A Biscuit». Επίσης στο zine εμπεριέχονται κάποια κείμενα από τη διαδικτυακή συνομιλία των δημιουργών στο Google chat. Τα κείμενα εστιάζουν στο πως φτιάξαμε τα έργα για το zine και ακολουθούν τις προσπάθειες σύνθεσής του.

Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής του Summer Zine#0;
Πιστεύουμε στις προσβάσιμες εκτυπωμένες δημοσιεύσεις. Επίσης μας αρέσει το φανζίν ως μέσο. Το γεγονός ότι μπορεί να είναι απλό και άμεσο στην επικοινωνία του περιεχομένου του. Κατά τη διαδικασία δημιουργίας ερευνήσαμε διάφορους δρόμους επικοινωνίας μεταξύ μας και φτιάξαμε έργα στα οποία δε θα καταλήγαμε αν δουλεύαμε για οποιαδήποτε άλλη περίσταση. Κατά μία έννοια, η ιδέα του φανζίν ήρθε με αφορμή το ίδρυμα το οποίο μας προσέλαβε και μας όρισε ταυτόχρονα ως επιμελητές, δημιουργούς και εκδότες του υλικού μας.

Τι θέματα πραγματεύεται το fanzine;
Τα θέματα βγήκαν από τις συζητήσεις που κάναμε. Φράσεις όπως η υποκειμενοποίηση των αντικειμένων και η τάξη ήταν συχνά στις συζητήσεις μας. Με την λέξη τάξη εννοούμε την κατηγοριοποίηση ή την τοποθέτηση των αντικειμένων στο χώρο. Η ζωή μέσα από τα αντικείμενα και λέξεις όπως, η οικογένεια και η καθημερινότητα επανέρχονται ξανά και ξανά στις πολύωρες συζητήσεις μας και αποτελούν έμπνευση για τις εικόνες και τις φωτογραφίες μου.

Πώς έχει ανταποκριθεί ο κόσμος προς το παρόν;
Όπως λέει και ο Nir με τον οποίο συμφωνώ: «People love it».

Summerzine 21 Summerzine 19 Summerzine 05 Summerzine 02Summerzine 14

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Στο πλαίσιο της προώθησης του φανζίν σας προσκαλούμε στο πάρτι παρουσίασης, αυτό το Σάββατο στις 19:00, στο vinyl microstore στη Διδότου. Παράλληλα, έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε στην επόμενη έκδοση.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το Summer Ζine #0 σε ηλεκτρονική μορφή:
https://www.dropbox.com/s/cczi4ytusvp4ga3/SummerZine0.pdf

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου