Η Γεωργία Ιωάννου και η Μαρία Σκίτσα είναι από την Κύπρο. Αποφοίτησαν πρόσφατα από το πανεπιστήμιο Frederick όπου σπούδασαν και οι δύο Graphic and Advertising Design και αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την κυπριακή παράδοση με τις τεχνικές του σύγχρονου design για να δημιουργήσουν καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα. Έφτιαξαν την 12 Collective και το πρώτο αντικείμενο που δημιούργησαν -πλαστικά πιάτα– έγιναν αμέσως ανάρπαστα. Κάνουν αυτό που αγαπούν και ονειρεύονται σύντομα να αποκτήσουν έναν δικό τους χώρο για να πουλούν τις δημιουργίες τους.

Πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε.
Η συνεργασία μας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014. Την απόφαση την πήραμε ύστερα από αρκετή σκέψη, αφού τα όνειρα κάποιων γύρω μας γκρεμίζονταν λόγω της οικονομικής κρίσης. Βάλαμε πείσμα και είπαμε να χτίσουμε τα δικά μας σε γερά θεμέλια και δημιουργήσαμε το 12 Collective. Ένας από τους στόχους μας σαν 12 Collective είναι να σχεδιάζουμε για εμάς, για τους πελάτες μας και φορές για την Κύπρο μας. Δημιουργούμε σύγχρονα σχέδια συνήθως εμπνευσμένα από την κυπριακή παράδοση τα οποία εφαρμόζουμε τις περισσότερες φορές πάνω σε χρηστικά αντικείμενα.

12 collective 17

Πώς είναι το design στην Κύπρο;
Το design στην Κύπρο άρχισε να εξελίσσεται σιγά-σιγά μετά από μια γενική προσπάθεια των νέων σχεδιαστών αλλά και των παλιών. Γενικά όμως χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη.

Από πού εμπνέεστε τα σχέδια σας;
Εμπνεόμαστε από την πολύ μικρή Κύπρο, αλλά με την πολύ πλούσια παραδοσιακή κληρονομία της. Σχήματα από αγγεία, χρώματα από υφαντά, συνήθειες Κυπρίων γίνονται η αφορμή για να σχεδιάζουμε εμείς σήμερα. Εμπνεόμαστε από ό,τι μας δίνει ώθηση να δημιουργούμε.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας design από αυτά που έχετε φτιάξει;
Το αγαπημένο μας design, είναι τα πλαστικά πιάτα μας. Είναι τα αγαπημένα μας γιατί ήταν η πρώτη μας δουλεία που πήρε «σάρκα και οστά». Ήταν η πρώτη μας πανεπιστημιακή εργασία που τελικά δεν έμεινε μονό στη σκέψη. Έγινε πραγματικότητα με την παραγωγή των πιάτων και την πώληση τους. Και ο γάρος είναι ένα από τα αγαπημένα. Ο γάρος στα παλιά χρόνια ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στις ζωές των Κυπρίων, έτσι δεν μπορούσε να λείπει και από τα δικά μας σχέδια.

12 collective 18

Κάνετε αυτό που αγαπάτε, ήταν δύσκολο να το καταφέρετε; Τι ονειρεύεστε για το μέλλον σας;
Κάνουμε αυτό που αγαπάμε αλλά σίγουρα συναντάμε πολλές και διαφορετικές δυσκολίες σε κάθε πρότζεκτ που δουλεύουμε. Προσπαθούμε όμως να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με χιούμορ (αν δεν πετάμε πράγματα) και έτσι αυτό μας δίνει δύναμη να εξελισσόμαστε. Τώρα για το μέλλον, θέλουμε απλά να συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλεία μας, να μαθαίνουμε νέα πράγματα και να εξελισσόμαστε συνεχώς. Ελπίζουμε και σε κάποια φάση να έχουμε τον δικό μας χώρο με τις δημιουργίες μας.

https://www.facebook.com/12Collective

12 collective 14 12 collective 9 12 collective 8 12 collective 7 12 collective 6

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag