Οι Neon είναι ο Χρίστος Χριστόπουλος και ο Βύρωνας Κατρίτσης, παίζουν ηλεκτρονικό ambient με ήχους που θυμίζουν τους Γάλλους μινιμαλιστές και στο το παρελθόν έχουν μελοποιήσει Καρυωτάκη. Απόψε παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Αθηνών τη νέα τους δουλειά: μία ηχητική performance με αφορμή την εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα, σε επιμέλεια του Απόστολου Βασιλόπουλου.

Neon 4

Πείτε μου για το live στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Μας κάλεσαν να παίξουμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, στα πλαίσια της παρουσίασης μίας εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πρότζεκτ. Έχει να κάνει με τη Μήδεια, τα ερείπια και με το δίπτυχο Δύση-Ανατολή. Τουλάχιστον έτσι το είδαμε εμείς. Μας ανέθεσαν να κάνουμε ένα μισάωρο μουσικό έργο με δύο πήγες. Η μία πηγή είναι η όπερα «Μήδεια» του Κερουμπίνι που ερμηνεύει η Κάλλας και αντιπροσωπεύει τη Δύση. Η άλλη για την Ανατολή, είναι το σαντούρι που ακούγεται στο σάουντρακ της Μήδειας του Παζολίνι. Σε μία προσπάθεια να γίνει μία αναζήτηση για την δισυπόστατη ελληνική καλλιτεχνική ταυτότητα.

Πρώτη φορά συνεργάζεστε με εικαστικούς;
Είχαμε παίξει και στα Αισχύλεια στην Ελευσίνα. Είναι ωραίο αυτό γιατί όλες οι  τέχνες συνδέονται, δεν μπορείς να κάνεις μόνο ένα πράγμα. Και εμείς χρησιμοποιούμε διάφορα μέσα στις δουλειές μας, κυρίως στα live μας. Συνεργαζόμαστε για παράδειγμα με τον Άρη Μιχαλόπουλο που είναι video artist. Έχουμε κάνει και μουσική για θεατρικές παραστάσεις.

Από πού εμπνέεστε;
Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, μπαίνουμε στο στούντιο, δουλεύουμε και ό,τι βγει. Ακούμε διάφορες μουσικές γενικά πριν μπούμε στο στούντιο. Στην παραγωγή της μουσικής βγαίνουν οι εμπειρίες μας και οι γνώσεις μας και από ό,τι μας έχουν πει η μουσική μας παράγει εικόνες.

Neon 3

Τι εικόνες;
Είναι ανάλογα με την διάθεση του καθενός που ακούει. Εντάξει, μας έχουν πει διάφορα για τα σύμπαντα, για πλανήτες και αστέρια. Ο καθένας βλέπει τα δικά του, εμείς δεν σκεφτόμαστε εικόνες όταν φτιάχνουμε μουσική.

Τι έχετε να πείτε για τη δισυπόστατη ταυτότητα του Έλληνα;
Μόνο αν σκεφτώ το πώς αρχίσαμε και το πώς καταλήξαμε να μελοποιούμε Καρυωτάκη, το βλέπω και σε μας. Αυτά τα δύο στοιχεία υπάρχουν μέσα μας, θέλουμε δεν θέλουμε. Το κλισέ που λένε, ότι πατάμε από δω και πατάμε και από εκεί, ισχύει. Η Αθήνα θεωρείται πλέον δυτική πρωτεύουσα αλλά έχουμε και κάποια ανατολίτικα στοιχεία. Σαν τρόπος ζωής είμαστε πολύ δυτικοποιημένοι, αλλά ακούμε μουσικές από την Ανατολή και κάτι μας κάνουν να νιώθουμε, δεν είναι τυχαίο αυτό.

Ποίηση διαβάζετε;
Βύρωνας: Εγώ διαβάζω πολύ. Τώρα τελευταία ανακάλυψα τον Χρίστο Λάσκαρη. Και κλασικούς ποιητές διαβάζω. Δεν μου αρέσουν οι κλισέ Έλληνες ποιητές, Ελύτης και Σεφέρης, αλλά μου αρέσει ο Καρούζος, ο Σαχτούρης, ο Καρυωτάκης κ.α.

Έχετε μελοποιήσει Καρυωτάκη. Πώς είναι να μελοποιείς ένα ποίημα;
Ο δίσκος με τον Καρυωτάκη προέκυψε, δεν τον είχαμε βάλει στόχο. Κρατήσαμε αυτό που μας έβγαζε σαν αίσθηση το ποίημα, δεν προσπαθήσαμε να το καταλάβουμε. Ο Καρυωτάκης έχει έναν πεσιμισμό που ταιριάζει με το ύφος της μουσικής μας. Έχει μία βαθύτερη ουσία η ποίησή του, ασχολείται πολύ με το υπαρξιακό. Και εμείς θέλαμε να βγάλουμε ουσία μέσα από την αίσθηση που μας δημιουργούσε το ποίημα. Την αγωνία που υπάρχει στον Καρυωτάκη, αυτό θέλαμε να βγάλουμε.

Neon 1

Τι αγωνίες έχετε;
Βύρωνας: Ο θάνατος. Φοβάμαι πάρα πολύ το θάνατο. Θέλω να ζήσω μια ζωή πολύ γεμάτη και να μην μετανιώνω. Προσπαθώ να το κάνω, δεν ξέρω αν τα καταφέρνω.
Χρίστος: Εγώ προσπαθώ να ελέγχω τις αγωνίες μου και να μην τις αφήνω να με κυριεύουν.

Ο έρωτας σας εμπνέει;
Επειδή θα το διαβάσουνε και τα κορίτσια μας, ναι (γέλια). Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να είσαι ερωτευμένος για να γράφεις μουσική. Ένα κομμάτι είναι ο έρωτας, δεν ξεκινάνε τα πάντα από εκεί.

Από τι ξεκινάνε τα πάντα, τι σας κινεί;
Θέλουμε να κάνουμε συνέχεια πράγματα, να δουλεύουμε ασταμάτητα, να δημιουργούμε και να παράγουμε. Είναι πλέον σαν μανία αυτό το πράγμα. Η δουλειά είναι το μόνο που δεν μπορούμε να μετανιώσουμε. Πρέπει να βάζεις στόχους και να τους υλοποιείς.

Πώς θα θέλατε να τελειώνει μία μέρα;
 Αφού έχουμε δουλέψει. Δεν μας αρέσει το ρεπό. Δεν θα κάτσουμε με τις ώρες να πιούμε καφέ χωρίς να κάνουμε τίποτα.

Πώς χαλαρώνετε;
Βύρωνας: Πάμε σε live. Ο Χρίστος μαγειρεύει πολύ καλά, εγώ καθόλου.
Χρίστος: Είχα φτιάξει το χειμώνα ρακλέτ, ένα γαλλικό πιάτο με αλλαντικά και ένα ειδικό γαλλικό τυρί που λιώνει. Φτιάχνω επίσης λαδερά και ψάρια.
Βύρωνας: Εμένα μου μαγειρεύει η κοπέλα μου και η μάνα μου, είμαι λίγο Ανατολίτης. Αλλά εντάξει δεν απαιτώ, εμφανίζονται τα τάπερ από μόνα τους.
Χρίστος: Αυτό που θα μου άρεσε επίσης είναι να φεύγω από την Αθήνα για λίγες μέρες, με πνίγει λίγο η καθημερινότητά εδώ.

Θα μπορούσατε να ζήσετε στην επαρχία;
Με τίποτα. Δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στο χωριό. Η μουσική μας χρειάζεται την πόλη, το αστικό τοπίο. Έτσι μας έχουν χαρακτηρίσει στους πρώτους δίσκους, ότι κάνουμε αστική μουσική.

Neon 2

Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη είδηση που έχετε ακούσει τελευταία;
Η καλύτερη, ότι παίζουν οι Neon στο Φεστιβάλ Αθηνών (γέλια). Η Χρυσή Αυγή, είναι μία κακή είδηση που έχει γίνει πλέον συνηθισμένη, δυστυχώς. Αυτή η κωλοκατάσταση η σιχαμερή δεν μας εκπλήσσει πια. Και γενικά που η Ευρώπη επιλέγει άκρα. Οι καλές δεν είναι και παρά πολλές

Παρασκευή 11 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ, οι Neon θα παρουσιάσουν μία ηχητική performance. Το live θα γίνει στα πλαίσια της εγκατάστασης της Στεφανία Στρούζα, σε επιμέλεια Απόστολου Βασιλόπουλου, «Σε έναν βαθμό, η ιερότητα βρίσκεται στο βλέμμα του θεατή». Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260, Κτίριο Α.

http://www.greekfestival.gr/gr/event545-stefania-stroyza—apostolos-basilopoylos-.htm

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος