Οι Rattler Proxy είναι ο Μάκης Παπασημακόπουλος και ο Λουκάς Σαββίδης. Την πρώτη φορά που τους είδα έπαιξαν γύρω στα 30 λεπτά γεμάτα θυμό και ενέργεια και πιο πολύ έμοιαζε να κάνουν περφόμανς για κάποιο εικαστικό πρότζεκτ παρά συναυλία. Οι Rattler Proxy δίνουν συναρπαστικά live με την έννοια του απρόβλεπτου, καμιά φορά στενάχωρα, αλλά ποτέ βαρετά –μεγάλο προσόν για ένα ηλεκτρονικό συγκρότημα στις μέρες μας. Επίσης με την συνεργασία τους με στην Lurid – μια νέα ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία – έχουν καταφέρει και μουσικά να πάνε ένα βήμα παραπέρα. Οι εμμονές τους σε συγκεκριμένα πράγματα όπως η μουσική των Suicide και του John Carpenter τους δίνουν τις σωστές βάσεις για να αναπτύξουν ωραίες ιδέες και όσο για τα remix που έχουν γίνει στα κομμάτια τους από γνωστούς παραγωγούς όπως ο Timothy J. Fairplay, Antoni Maiovvi, κ.α. αποδεικνύουν ότι το μέλλον προβλέπεται άκρως ενδιαφέρον.

ratt_4ii ratt_6ii

Πότε και πώς ξεκίνησαν οι Rattler Proxy;
ΜΑΚΗΣ. Ξεκίνησαν πριν σχεδόν τρία χρόνια, όταν βρεθήκαμε εγώ και ο Δημήτρης Πίχλιαβας και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι με τους μουσικούς μας φετιχισμούς. Από σχετικά νωρίς ο Λουκάς υπήρχε στο κάδρο ως άνθρωπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε επίπεδο remix ή third man και όταν πλέον οι δρόμοι μας χώρισαν με τον Δημήτρη, ο Λουκάς ανέλαβε το πόστο που έχει τώρα, ως ο άνθρωπος που τρέχει μουσικά μια μπάντα για να κοπανιέμαι εγώ σαν μαλάκας.

Τι σημαίνει το όνομα;
ΜΑΚΗΣ. Σημαίνει πάνω-κάτω ο νομικός εκπρόσωπος του κροταλία.

Γιατί ηλεκτρονική μουσική;
ΛΟΥΚΑΣ. Γιατί μ’ αρέσουν τα φωτάκια το βράδυ. Ξέρεις έτσι όπως λαμπιρίζουν.
ΜΑΚΗΣ. Γιατί είχαν τελειώσει οι μπαγλαμάδες στο μαγαζί με τα μουσικά είδη που επισκέφτηκα.

Και γιατί συγκεκριμένα Suicide και John Carpenter;
ΛΟΥΚΑΣ. Δεν μπορώ να σου δώσω ακριβή απάντηση πάνω σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος έχει κάποιους μηχανισμούς και αυτοματισμούς οι οποίοι λειτουργούν αυθαίρετα και χωρίς να ξέρεις το γιατί σε επηρεάζουν στην ζωή σου και στην συμπεριφορά σου. Προτιμώ λοιπόν να το αφήσω έτσι παρά να σου πω το «ήταν πρωτοπόροι» και ένα κάρο τέτοια πράγματα.
ΜΑΚΗΣ. Επειδή ο Carpenter έφτιαξε το Prince of Darkness και το Assault on Precinct 13 και οι Suicide είναι οι Suicide.

ratt

Έχετε δει ζωντανά τους Suicide;
ΛΟΥΚΑΣ. Δυστυχώς όχι.
ΜΑΚΗΣ. Τους έχω δει να σαπορτάρουν τον Iggy και τους Stooges πριν από κάποια χρόνια. Άδειασαν την αίθουσα. Ήταν συγκλονιστικοί. Απλά πράγματα.

Τι ταινίες βλέπετε;
ΛΟΥΚΑΣ. Horror, Sci-fi, Exploitation, Fantasy.
ΜΑΚΗΣ. Κινηματογραφικές.

Αγαπημένη του Carpenter και γιατί;
ΛΟΥΚΑΣ. Είναι το Cristine γιατί ήταν η πρώτη επαφή που είχα από Carpenter όντας μικρό παιδί, φυσικά με στιγμάτισε, και από τότε άρχιζα να πιστεύω ότι όντως τα άψυχα πράγματα μπορεί και να χουν ψυχή. Για ένα διάστημα το ξεπέρασα, αλλά όχι τόσο όσο νόμιζα. Μεταγενέστερη εποχή Carpenter (αφού το έφερε η κουβέντα) το In The Mouth Of Madness θα έλεγα.
ΜΑΚΗΣ. Το Prince of Darkness, λόγω της αρχής και του τέλους του, καθώς και το Assault on Precinct 13 επειδή πρέπει να είναι από τις πρώτες ταινίες που γκρέμισε την έννοια του «δεν πειράζουμε την παιδική αθωότητα στο πανί».

Πώς προκύπτουν οι συνεργασίες για τα remix με παραγωγούς όπως ο Maiovvi και Fairplay;
ΛΟΥΚΑΣ. Οφείλεται κυρίως στη Lurid και στις επαφές που έκανε με τους μουσικούς. Άκουσαν τα κομμάτια μας, πήραμε καλές κριτικές, μας έδωσαν το πράσινο φως και έτσι αποφασίσαμε από κοινού ποιους να επιλέξουμε για τα remixes. Έτσι καταλήξαμε σε Faiplay, Maiovvi και Jokers of the Scene.
ΜΑΚΗΣ. Όπως ακριβώς τα είπε ο Λουκάς. Είναι θέμα και επιτυχία των παιδιών της Lurid.

Τι θεωρείτε επιτυχία για ένα συγκρότημα;
ΛΟΥΚΑΣ. Ρώτα με πάλι σε δέκα χρόνια από τώρα. Μπορεί να μη ζω βέβαια, αλλά ποτέ δε ξέρεις.
ΜΑΚΗΣ. Δεν ξέρω να σου πω. Να μην χαλάει ο εξοπλισμός στην μέση ενός σετ είναι ένα σημαντικό. Ίσως το σημαντικότερο.

Τι σας εμπνέει;
ΛΟΥΚΑΣ. Το σκοτάδι, η στενοχώρια και οι νυχτερίδες.
ΜΑΚΗΣ. Ο Ted Bundy, το Lucid TV, το Death’s Door και η μυθολογία της 42ης οδού της Νέας Υόρκης.

ratt_2 ratt_1

Πώς βλέπετε την ελληνική μουσική σκηνή σήμερα; Τι λείπει; Και τι σας ενοχλεί;
ΛΟΥΚΑΣ. Υπάρχει μια έξαρση ξανά στον μουσικό χώρο, διακρίνω θετικά σημάδια (αναφέρομαι σε μπάντες) αλλά νομίζω ότι είναι ελάχιστα. Λείπουν οι χώροι, δισκογραφικές και τέλος και το σημαντικότερο λείπει το κοινό που πραγματικά ξέρει τι πάει ν’ ακούσει. Από οργάνωση τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι έχουμε ανέβει κάνα δυο σκαλιά.
ΜΑΚΗΣ. Την βλέπω όπως πάντα. Προβληματική, χωρίς ξεκάθαρο χαρακτήρα και ένα χόμπι για λίγους, που αφορά ακόμα λιγότερους.

Μιλήστε μου λίγο για την Lurid Music. Και πόσο δύσκολο είναι να βρει κάποιος μουσικός να βρει εταιρεία που να ταιριάζει ηχητικά με αυτό που θέλει να κάνει στην Αθήνα;
ΛΟΥΚΑΣ. Μάλιστα. Πολύ καλά παιδιά. Με κερνάμε κάνα σουβλάκι και κάνα ουίσκι, δεν μπορώ να πω, όλα κι όλα. Πλέον δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ήταν παλιά δηλαδή θέλω να πω στα παλιά τα χρόνια έγραφες και εκτόξευες κασέτες προς πάσα κατεύθυνση και απλά περίμενες και περίμενες και περίμενες. Τώρα υπάρχει και το διαδίκτυο το όποιο είναι πλέον καταλυτικό, αν σταθείς τυχερός κάποιος μπορεί και να σε ακούσει. Σίγουρα χρειάζεται πάντα ένα «κονέ» αλλά υπάρχουν και οι τυχεροί της υπόθεσης. Βασικά ψάξιμο θέλει επίμονη και υπομονή αν αξίζει κάτι, αργά ή γρήγορα θα βγει στην επιφάνεια.
ΜΑΚΗΣ. Αν δεν υπήρχε η Lurid δεν θα είχαμε κάνει τα βήματα προς τα εμπρός που έχουμε κάνει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις ανθρώπους που σε πιστεύουν μαζί σου, ανθρώπους που έχουν την διάθεση, τον χρόνο και το ταλέντο να σε βοηθήσουν να εκπληρώσεις κάποιους στόχους που ενδεχομένως δεν είχες οραματιστεί από μόνος σου.

Επόμενα σχέδια;
ΛΟΥΚΑΣ. Ήδη δουλεύουμε καινούργια κομμάτια και ξεκινάμε και το LP στο άμεσο μέλλον.
ΜΑΚΗΣ. Να μην διαλυθούμε.

H Lurid Music γιορτάζει την νέα κυκλοφορία των The Rattler Proxy την Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου στο Six D.O.G.S. μαζί με τους Antoni Maiovvi, Raudive και ΔreamCcore. Με είσοδο 5 ευρώ.

Κείμενο: Μαρία Παππά
Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης