Ένα πολύ παλιό έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο την ημέρα της Ανάληψης στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό Καλά Νερά κοντά στο Βόλο.

 

Τοπικοί ιερείς ξεκινούν την εκδήλωση νωρίς το πρωί και μετά μεταφέρουν τα άλογα από την εκκλησία του χωριού, στο μικρό λιμάνι. Εκεί γίνεται παρέλαση των αλόγων και προσφέρονται αναμνηστικά δώρα στους ιππείς, όπως, σφινάκια τσίπουρο, γλυκά και εικόνες. Το νερό της θάλασσας ευλογείται και τα άλογα οδηγούνται στη θάλασσα για να πλυθούν και να αγιαστούν.

 

Οι ρίζες του εθίμου προέρχονται από τους κατοίκους των γύρω ορεινών χωριών οι οποίοι κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. Πιστεύαν ότι αν έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό θα απαλλαγούν από όλα τα κακά. Έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια, τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν στο νερό της. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων και τα λίγα ζωντανά που είχε κάθε οικογένεια, κατσίκες και πρόβατα, κατηφόριζαν στις ακτές για να καθαριστούν.

 

Ο Αγιασμός των Αλόγων συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό τουριστών, ντόπιων και άλλων επισκεπτών. Μετά το θρησκευτικό μέρος της εκδήλωσης ακολουθούν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και λαϊκό πανηγύρι που κρατάει μέχρι το άλλο πρωί.