Πες μας λίγα λόγια για σένα, πώς αποφασίσεις να γίνεις χορογράφος, γιατί, πού σπούδασες;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βέροια. Κάνω χορό από τα 4 και είχα για δασκάλα χορού έναν υπέροχο άνθρωπο και καλλιτέχνη, την Σοφία Αντωνιάδου που πάντα θαύμαζα και έλεγα από μωρό ότι θέλω να γίνω σαν κι αυτή. Η ίδια φυσικά και με στήριξε και μου έδειξε τον δρόμο. Σπούδασα στην επαγγελματική σχολή χορού της Ανδρομάχης Καφαντάρη. Το μικρόβιο της χορογραφίας το είχα κολλήσει σίγουρα από την πρώτη μου δασκάλα.

Τι είναι για σένα ο χορός;
Θα φανώ τελείως γραφική, αλλά ο χορός είναι όλη μου ζωή. Δεν σκέφτηκα ποτέ τον εαυτό μου χωρίς τον χορό, πέρα από ένα μικρό διάστημα που μου κόλλησε να ασχοληθώ με την υποκριτική, αλλά μου πέρασε. Θέλω να κοιτώ τον κόσμο να χορεύει και να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Μόνο όταν χορεύω ή βλέπω να χορεύουν αισθάνομαι τι θα πει ελευθερία.

sas_1

Οι χορογραφίες σου τι θέματα έχουν;
Με το δημιουργικό μου έργο δεν θέλω να πω ιστορίες η να περάσω κάποιο μήνυμα. Με ενδιαφέρει πιο πολύ να δημιουργώ διαθέσεις και ατμόσφαιρα. Τα έργα μου είναι σαν ένα μαύρο μπλουζάκι που μπορεί να φορέσει εύκολα ένας άντρας και μια γυναίκα. Όπως το ρούχο μοιάζει διαφορετικό σε κάθε άτομο, έτσι και η κινησιολογία μου παίρνει διαφορετική μορφή και εξαρτάται από το άτομο που θα την εκτελέσει. Ο χορευτής θέλω να δίνει χαρακτήρα στην κίνηση. Έτσι λοιπόν δεν δίνω ρόλους. Χρησιμοποιώ λέξεις όπως δύναμη, ενέργεια, ελευθερία, έκρηξη. Μου αρέσει πιο πολύ η γυναίκα να μπορεί να πάρει τη μορφή ενός λιονταριού και ο άντρας ενός γεωμετρικού σχήματος από ένα αρχαιοελληνικό μοτίβο. Βλέποντας κάποιος το έργο μου θα ήθελα να μπορέσει να το νιώσει, να μπει μέσα σε αυτό, να ονειροπολήσει παρά να το αναλύσει. Την έμπνευση μου την δίνουν απλά πράγματα όπως ένα μουσικό κομμάτι ή μια εικόνα στο Ίντερνετ. Μια αθλήτρια πάνω σε δοκό που προσπαθεί να επιβληθεί με την αυστηρότητά της, περιορισμένη και υποταγμένη στο ασκησιολόγιό της. Ένα όμορφο έργο για μένα βασίζεται στην ισορροπία. Καμία δύναμη και συναίσθημα δεν υπερτερεί.

Σαν μορφή τέχνης ο χορός και η χορογραφία είναι πολύ ιδιαίτερες, τι πιστεύεις ότι προσφέρουν στον θεατή;
Δεν πιστεύω ότι ο χορός είναι πιο ιδιαίτερος από κάποια άλλη μορφή τέχνης. Γενικώς δεν μου αρέσει να διαχωρίζω τις τέχνες αφού όλα είναι ένα και το ένα εμπνέεται από το άλλο. Τώρα η τέχνη πιστεύω ότι βελτιώνει τον άνθρωπο και σίγουρα κερδίζει κάτι παραπάνω. Η τέχνη κοιτάζει και στέκεται στο παρόν, αναπολεί το παρελθόν και οραματίζεται το μέλλον, έτσι ο άνθρωπος και η κοινωνία αναπτύσσουν την αντίληψή τους, την αισθητική τους ικανότητα και ανακαλύπτουν την αλήθεια. Η τέχνη δεν υπάρχει χωρίς τον άνθρωπο, είναι τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης.

sas_5 sas_3 sas

Πώς επιβιώνεις στην Ελλάδα;
Κάνω μαθήματα χορού σε παιδιά και ενήλικες και προπονώ αθλήτριες ρυθμικής γυμναστικής.

Αγαπημένοι σου χορογράφοι;
Δύσκολη ερώτηση γιατί είναι πολλοί. Πρώτα απ’ όλα η Pina Bausch γιατί τα έργα της έχουν αποδειχτεί ότι είναι απόλυτα διαχρονικά και εκφράζουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Έπειτα Akram Khan, Anna Teresa Keersmaeker, Wim Vandekeybus και φυσικά Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Πού έχεις παρουσιάσει τη δουλειά σου;
Θεσσαλονίκη πιο πολύ, αφού εκεί εδρεύει η ομάδα μου η TrickorTreat dance co. και Αθήνα στο φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων. Αυτό το διάστημα προσπαθώ να φανεί η δουλειά μου μέσω internet και να ταξιδέψει στον κόσμο με διάφορα video που ετοιμάζω σε συνεργασία με νέους ανθρώπους με όρεξη.

Τι κριτικές είχες;
Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να χορογραφώ σε μικρή ηλικία με φυσικό επακόλουθο να φαίνεται ξεκάθαρα η επιρροή μου από άλλους χορογράφους. Αυτή είναι η δική μου κριτική. Τα έργα όμως είχαν επιτυχία πιο μεγάλη από αυτό που περιμέναμε, μιλάω στον πληθυντικό γιατί πρέπει να αναφέρω τις συνεργάτιδές μου, Εύη Πάνου και Αλέξια Καλλαϊτζή. Τα σχόλια ήταν πολύ θετικά και αυτό μου έδωσε το κίνητρο να συνεχίσω.

Οι φίλοι σου τι λένε για τις χορογραφίες, σε στηρίζουν, σε καταλαβαίνουν;
Οι λίγοι και καλοί φίλοι μου φυσικά με στηρίζουν. Άλλωστε υπάρχει άμεση αυτο βελτίωση με την βοήθειά τους. Λένε τη άποψη τους πολύ εύστοχα και με ειλικρίνεια.

Ποια θα ήταν η ιδανική συνέχεια για σένα;
Έχω πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μου. Πρέπει να δουλέψω πολύ ώστε να φτάσω σε σημείο που τα έργα μου να μπορούν να σταθούν σε φεστιβάλ χορού και performance στο εξωτερικό. Μπορεί κάποτε να τα καταφέρω, ποιος ξέρει;

https://www.facebook.com/trickortreatco

Συνέντευξη και φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης

Ακολουθήστε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολουθήστε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag