Εδώ και έναν χρόνο, ο «Στίχος των Χαμένων Ποιητών» έχει μαζέψει δεκάδες χιλιάδες likes στο facebook και εμφανίζεται καθημερινά στο timeline μου για να με κάνει να απαγγείλω «Εεε Μακαρένα» και Μάκη Χριστοδουλόπουλο. Στην σελίδα βλέπεις απομονωμένους στίχους, κυρίως καμένων τραγουδιών, και είναι πραγματικά πολύ αστείοι. Συνήθως, όταν βλέπεις τέτοιες σελίδες, φαντάζεσαι τρεις-τέσσερις μαντράχαλους που έχουν χτυπήσει αμέτρητες βάρδιες στο Ανάκτορο και τον Μπάτμαν και καθημερινά ψάχνουν να βρουν ποιο μπουζουκοτράγουδο θα τρολάρουν. Με μεγάλη μου έκπληξη, είδα ότι πίσω από αυτή την σελίδα κρύβεται ένα κορίτσι, γραφίστρια. Η Ειρήνη ήρθε ακομπλεξάριστη, την πήγαμε στην παιδική χαρά, την ταΐσαμε τσιχλόφουσκες και μας είπε τα πάντα για τις ελληνικές καμμενιές.

o stixos-01 o stixos-02

«Είδες που σε εξέπληξα;» μου λέει την ώρα που συναντιόμαστε. Φοράει μπαλαρίνες και παλτό γιατί όταν είπε στην δουλειά της ότι θα δώσει συνέντευξη της είπαν να έρθει «κυρία» και όχι με τα σκισμένα all-star και το τζιν που είχε σκοπό να βάλει. «Κανείς δεν περιμένει να είμαι κορίτσι» λέει. «Φαντάσου ότι τα μηνύματα που έρχονται στη σελίδα λένε «μάγκες είστε και γαμώ». Έναν χρόνο ακριβώς την τρέχω τη σελίδα. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πόση διάθεση έχει ο Έλληνας για μαλακία και πόσο εύκολο είναι να συγκεντρώσεις κόσμο όταν πρόκειται για χαβαλέ. Και είπαμε με τον φίλο μου τον Αλέξανδρο να κάνουμε ένα πείραμα. Και έτσι το ξεκινήσαμε.

Η αλήθεια είναι ότι η μουσική της σελίδας δεν είναι αυτή που ακούω. Ακούω πολύ διαφορετικά πράγματα, κυρίως ξένη μουσική. Όμως επειδή ο Έλληνας κάνει πολύ εύκολα like σε οτιδήποτε δεν είναι σοβαρή ενημέρωση, μαζέψαμε πάρα πολύ κόσμο. Είχαμε έναν συνάδελφο που η δουλειά του είναι να διαβάζει άρθρα στο ίντερνετ. Είχε πέσει σε ένα άρθρο που είχε μαζέψει δεκαπέντε στίχους από καμένα σκυλοτράγουδα. Μας τα διάβασε και σκεφτήκαμε με τον Αλέξανδρο –που είναι και  social media expert- να πειραματιστούμε, να κάνουμε κάτι δικό μας με στίχους. Μια Πέμπτη απόγευμα στις έξι είπαμε να το φτιάξουμε. Στις εννιά ήταν έτοιμο. Ήταν κάτι πάρα πολύ αυθόρμητο και δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε. Βαριέται όμως εύκολα ο Αλέξανδρος και τώρα μου στέλνει στίχους μόνο κάτι καμένα βράδια. Βάζω κάθε μέρα από ένα, εκτός από κάποιες φορές που έχω κέφια και μπορεί να βάλω δύο. Έχουμε βρει πολλά διαμάντια, η ελληνική μουσική έχει πολύ πράγμα» μου λέει και γελάει.

«Το καλύτερό μου είναι να βρίσκω τραγούδια που τραγουδάμε αλλά δεν σκεφτόμαστε τι λένε. Αν απομονώσεις έναν στίχο από αυτά τα τραγούδια, είναι τραγικά κουλός γιατί δεν έχει καμία συνοχή με τους υπόλοιπους. Είναι απλά ένας στίχος. Και είναι πάρα πολύ αστείος. Οι likers είναι πολύ απρόβλεπτοι. Έχω παρατηρήσει ότι τελικά, πιο πολύ κόσμο μαζεύει ό,τι είναι πιο γνωστό. Θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι μετά ψάχνουν να ακούσουν το κομμάτι, κι αυτό έχει την μεγαλύτερη πλάκα».

o stixos-11 o stixos-10

Την ρωτάω ποιος ο στόχος του να κάνεις μια σελίδα που έχει μηδενικά έσοδα. «Στο πλαίσιο του ψωνίστικου εαυτού μου ήθελα αυτό το page να γίνει case study. Να δείξω ότι από το τίποτα μπορείς να κάνεις κάτι με μηδέν έξοδα και χωρίς κόπο και να γίνει χαμός. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ τα λεφτά. Ξεκινήσαμε για τον χαβαλέ. Έχουμε βρεθεί σε παρέα που να πει κάποιος «ανέβασε ο στίχος αυτό». Είναι πολύ ωραία φάση γιατί δεν ξέρουν ποιος είναι από πίσω και δεν ρωτάνε και ποτέ. Ο κόσμος στέλνει στίχους που βρίσκει ή στέλνει ακόμα και δικούς του στίχους. Έχουμε πολλές θερμές αντιδράσεις και έχουμε μαζέψει κοντά στις σαράντα χιλιάδες likes. Αλλά και χίλια likes να είχαμε, δεν θα μας ένοιαζε. Είχαμε από την αρχή στήριξη από φίλους».

Η Ειρήνη χαμογελάει πλατιά όσο μιλάμε. Πραγματικά φαίνεται να απολαμβάνει αυτό που κάνει. «Τα suggestions στο youtube είναι μαγικά. Αν μπεις σε ένα, μετά ξεκινάει ένας κυκεώνας παρακμής που είναι μαγικός. Είναι μαγεία. Ο Φοίβος είναι πηγή έμπνευσης. Είναι τρομερό γιατί έχει πολύ γνωστά τραγούδια τα οποία ξέρεις. Και τα τραγουδάς. Και αν απομονώσεις ας πούμε κάτι, λέει «υποφέρω, υποφέρω, υποφέρω, υποφέρω. Πολύ»», απαγγέλει η Ειρήνη και γελάμε.

«Σε like και share, το πιο δυνατό μέχρι στιγμής είναι τα «Καγκέλια». Είχα βάλει το «πωπωπωπω» τριακόσιες δεκαεφτά φορές και έγινε χαμός. Η αλήθεια είναι ότι έχω μάθει πολλούς καλλιτέχνες που δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Μου είχε στείλει μήνυμα και ο Tus. Ο τύπος έχει πει «όταν είσαι άντυτη κάνε μου αναπάντητ». Η Βανδή πάει επίσης πολύ καλά, ο Χριστοδουλόπουλος, η Λαίδη (Άντζελα Δημητρίου), η Πάολα».

Φεύγοντας, η Ειρήνη μου λέει ότι θα το συνεχίσει όσο τραβήξει. «Δεν με έχει κουράσει, καθόλου. Γενικά μου αρέσει και η αναζήτηση και όλο αυτό. Όσο ψάχνουμε στίχους, είναι ακόμα πιο ωραίο. Και όσο κάνουμε τον κόσμο να γελάει, θα συνεχίζουμε».

https://www.facebook.com/SketiPoiisi

o stixos-07 o stixos-06 o stixos-05

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες:
Elizabeth Rovit