Η Καλών Τεχνών ήταν επιλογή η κάτι που προέκυψε στην πορεία;
Η Σχολή Καλών Tεχνών είναι μια επιλογή η οποία προέκυψε στην πορεία. Εκφραζόμουν από μικρή ηλικία μέσω της ζωγραφικής αρχικά, αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο των σπουδών στην εν λόγω σχολή. Κάποια στιγμή έμαθα για την σχολή αφού τελείωσα το Λύκειο, εντελώς τυχαία βέβαια, και αποφάσισα να δώσω εξετάσεις. Πέρασα και σπούδασα στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου και αποφοίτησα πέρυσι. Δεν έχω μετανιώσει για αυτό.

Η σημαντικότερη στιγμή στην μέχρι τώρα καλλιτεχνική σου δραστηριότητα;
Σημαντικότερη στιγμή ήταν η έκθεση που έγινε τον προηγούμενο Οκτώβρη στην Lola Nikolaou Gallery της Λόλας Νικολάου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και είχε τίτλο «Χθες. Σήμερα. Αύριο», στην οποία συμμετείχα με προτροπή της ιστορικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου. Ήταν μια έκθεση που αφορούσε τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της ελληνικής τέχνης, οι περισσότεροι εκ των οποίων δυστυχώς δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή. Ήταν μεγάλη μου τιμή να δω τα έργα μου στον ίδιο χώρο με έργα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Παύλου, του Ζογγολόπουλου και του Ακριθάκη. Αυτή η έκθεση είναι σίγουρα το πιο σημαντικό πράγμα που έχω κάνει έως τώρα.

IMG_9965.CR2fotios balas-photography (2) IMG_9941.CR2 fotios balas- photography (3)

Τέχνη και Μόδα, πώς αντιλαμβάνεσαι αυτό το πάντρεμα;
Το πάντρεμα Tέχνης και Μόδας γίνεται σπάνια και σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Θεωρώ ότι η τέχνη και η μόδα είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Όταν κάτι ξεκινάει με εμπορικό σκοπό δεν μπορεί να ταυτιστεί απαραίτητα με την τέχνη. Η τέχνη δεν υπάρχει για να πουληθεί. Όταν ένας δημιουργός παράγει κάτι δεν σκέφτεται αν αυτό που κάνει θα αρέσει σε κάποιον άλλον, ούτε αν αυτό θα εκτεθεί, ούτε εάν θα πουληθεί, σκέφτεται μόνο την αυτή καθαυτή διαδικασία. Αν κάτι βέβαια μετά εκτεθεί και πουληθεί είναι παράγοντες οι οποίοι έρχονται δεύτεροι. Η μόδα που φυσικά είναι ένας δημιουργικός και απαιτητικός χώρος έχει να κάνει με το εμπόριο κάτι που είναι τελείως διαφορετικό. Βέβαια, πλέον το ένδυμα δεν καλύπτει μόνο την ανάγκη μας να προφυλαχτούμε από το κρύο, δηλώνει πολλές φορές ακόμα και το ποιοι είμαστε. Για αυτό έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε πλέον για μόδα, στυλ κλπ. Είναι δύο τελείως διαφορετικοί τομείς οι οποίοι σπάνια συναντιούνται. Όταν, βέβαια, συναντηθούν, το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από εντυπωσιακό.

Σε εκφράζει ο τίτλος του καλλιτέχνη;
O τίτλος του καλλιτέχνη εμένα προσωπικά δεν με εκφράζει σαν λέξη αυτή καθεαυτή. Θεωρώ ότι σήμερα ειδικά είναι αρκετά παρεξηγημένη, καθώς χρησιμοποιείται και από ανθρώπους που μόνο κάλλος δεν έχουν στην δουλεία τους .Προτιμώ τον τίτλο του εικαστικού. Είμαι εικαστικός, ασχολούμαι δηλαδή με τα εικαστικά σε γενικότερο πλαίσιο.

Ιδανικό μέλλον;
Iδανικό μέλλον για εμένα θα ήταν ένα μέλλον στο οποίο θα είχα κάνει σημαντικά και ουσιαστικά βήματα πάνω στο αντικείμενο μου, τον χώρο της τέχνης. Μέσα από αυτά τα βήματα θα έκανα σημαντικά πράγματα, τα οποία δεν θα αφορούσαν μόνο εμένα, αλλά θα αναφέρονταν σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Θα ήθελα να θίξω πολλά ζητήματα, αφού η δουλειά μου δίνει αυτή τη δυνατότητα και είναι ένα μέσω. Ζητήματα που προβληματίζουν και αφορούν τους συνανθρώπους μου. Θα ήθελα να προσφέρω μέσω της δουλειάς μου και να βοηθήσω σίγουρα και νεότερους, να κάνω αυτά που δεν έκανε κάποιος για εμένα. Θα ήθελα να προωθώ νέους καλλιτέχνες με κάποιο τρόπο. Γενικά, είμαι οραματιστής με αυτά που θέλω να κάνω και όταν βάζω έναν στόχο κάνω focus εκεί. Θα μου άρεσε επίσης να έχω ένα περιοδικό, ένα έντυπο που θα αναφέρεται εξολοκλήρου στην τέχνη κάτι το οποίο θεωρώ ότι λείπει  από την Ελλάδα. Ένα αξιόλογο έντυπο το οποίο θα αναφερόταν στα εικαστικά, στο χορό, στο σινεμά, στο θέατρο και θα προωθούσε νέους δημιουργούς όπως καλλιτέχνες, σχεδιαστές κλπ., το οποίο θεωρώ ότι λείπει και είναι σημαντικό να υπάρχει, ειδικά σε μια εποχή που τα μέσα αποτελούν σημαντικό μέσω πληροφόρησης για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Πιστεύω, επίσης, ότι το έντυπο έχει παρεξηγηθεί και έχει χάσει την αξία που είχε παλιότερα. Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να μένω σε ένα εξοχικό με τον σύντροφο μου δίπλα στη θάλασσα. Να ξυπνάμε μαζί τα πρωινά και αυτός να πίνει καφέ βλέποντας με να ζωγραφίζω υπό το άκουσμα jazz ήχων. Θα επιθυμούσα να παντρευτώ, να υιοθετήσω ένα κοριτσάκι από την Ιαπωνία και να έχουμε για κατοικίδιο μια τίγρη.

IMG_9946.CR2 IMG_9925.CR2 IMG_9903.CR2 IMG_9874.CR2 IMG_9866.CR2 IMG_9836.CR2-2 IMG_9852.CR2-3 IMG_9851.CR2-3 IMG_9848.CR2-2 IMG_9846.CR2-2 IMG_9841-3

Επόμενο Βήμα;
Μέσα στα επόμενα μου πλάνα είναι κάποιες προετοιμασίες που κάνω τώρα για κάποιες εκθέσεις εντός και εκτός χώρας που είναι σημαντικές για εμένα. Επίσης σχεδιάζω τα νέα μου καπέλα τα οποία θα παρουσιάσω κάποια στιγμή αργότερα καθώς και νέα αξεσουάρ. Παράλληλα βρίσκομαι σε συζητήσεις για διάφορα πράγματα, τα οποία δεν μπορώ να αναφέρω ακόμα. Υπάρχει επιπλέον η πιθανότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να εκδοθεί και η πρώτη μου ποιητική συλλογή, η οποία  ουσιαστικά θα είναι ένα λεύκωμα το οποίο θα αποτελείται από σχέδια συνδυασμένα με ποιήματα. Κάτι εξολοκλήρου δικό μου.

Άνθρωποι του χώρου τους οποίους θαυμάζεις;
Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που θαυμάζω είναι ένας Τσέχος καλλιτέχνης ο Jan Svankmajer  που ήταν από τους πρώτους που πειραματίστηκαν με την τεχνική του stop motion.Έχω επηρεαστεί σίγουρα από αυτόν. Επίσης θαυμάζω τους Egon Schiele και Hieronymus Bosch. Καθώς και τους Αndy Warhol και Salvador Dali, κυρίως ως προσωπικότητες. Από σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες θαυμάζω τον Άγγελο Αντωνόπουλο αρκετά.

Η πτυχιακή σου εργασία είχε τον τίτλο «Wonderland». Δώσε μου μια περαιτέρω εικόνα πίσω από αυτό που είδαμε.
Είναι μια αναφορά στην «Χώρα των Θαυμάτων» που κρύβω μέσα μου. Επηρεασμένος απο το κλασσικό παραμύθι της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων και τον καλλιτέχνη Jan Svankmager, έπλασα μια δική μου, σκοτεινή χώρα των θαυμάτων. Αποτελείται από μία σειρά έργων κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αληθινά φτερά και πούπουλα πτηνών αλλά και άλλα έργα μικτής τεχνικής. Είναι ένα κομμάτι από τον κόσμο μου.

Η δημιουργία έχει φυσική προέλευση ή είναι προσωπική ανάγκη;
Η τάση για δημιουργία είναι κάτι που υπάρχει σε αυτόν που δημιουργεί και είναι κάτι το έμφυτο. Όλοι δημιουργούσαμε όταν ήμασταν παιδιά. Όσοι άνθρωποι έχουν τάση να δημιουργούν το πράττουν. Τώρα αυτό εάν θα το κάνει κάποιος σπουδή η επάγγελμα κατόπιν είναι προσωπική επιλογή. Αν αυτό που κάνει έχει ουσία και αν θέλει να πει κάτι μέσω αυτού που κάνει αυτό κατόπιν γίνεται προσωπική ανάγκη και είναι μονόδρομος. Που θα σε πάει αυτό κάνεις δεν ξέρει, ο χρόνος κρίνει για όλο τον κόσμο, ο χρόνος κρίνει που θα πάμε. Στη γη θα μας κρίνει ο χρόνος, στον ουρανό ο Θεός.

Τι έργο δεν θα έκανες ποτέ, ακόμα και αν στο ζητούσαν με μεγάλη χρηματική αμοιβή;
Δεν θα έκανα σίγουρα σε καμία περίπτωση ένα έργο το οποίο το έχει κάνει κάποιος άλλος και μια Αγιογραφία. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι που δεν με εκφράζει, η τέχνη δεν είναι καταναγκαστικό έργο.

handmade pin (mixed media) fotios balas handmade necklace (aluminium) fotios balas fotios balas (mixed media) (3) COCO CHANEL (mixed media) fotios balas PORTRAIT OF A LADY (mixed media) fotios balas handmade bowtie  (duck feathers) fotios balas fotios balas-photography (3) fotios balas (mixed media)

Facebook

Κείμενο-Φωτογραφίες: Κωστής Δραγγανάς-Vanity Photo Mind