Ο Γιάννης Τόμτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Σπούδασε Τεχνολογία Γεωπονίας, που όμως δεν τελείωσε ποτέ γιατί ξεκίνησε τις σπουδές του στην μουσική και πιο συγκεκριμένα, στο φλάουτο. Τα τελευταία δύο χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη όπου ασχολείται με την φωτογραφία, η οποία έχει μπει για τα καλά στην ζωή του.

IMG_6009DSC_0074

«Την πρώτη μου μηχανή την κράτησα στα χέρια μου πριν από πολλά χρόνια. Ο παππούς μου είχε μεγάλη αγάπη για την μουσική και για την φωτογραφία και συνήθως θα μας έπαιρνε δώρο είτε φυσαρμόνικα είτε κάποια φωτογραφική μηχανή από εκείνες που ήταν μιας χρήσεως. Αν θυμάμαι καλά, η πρώτη ήταν Κodak. Τότε πρέπει να ήμουν γύρω στα 6. Δεν πήγα ποτέ σε κάποια σχολή φωτογραφίας. Έχω παρακολουθήσει ένα σεμινάριο όλο κι όλο. Ήταν με τον Στράτο Καλαφάτη πριν ακόμα έρθω μόνιμα Θεσσαλονίκη. Έκανα κάθε βδομάδα Έδεσσα-Θεσσαλονίκη αλλά άξιζε τον κόπο».

Ο Γιάννης εμπνέεται από πολλά πράγματα. «Νομίζω ότι για να σε εμπνεύσει κάτι πρέπει να υπάρχει πάνω απ ‘όλα θετική αύρα και καλή διάθεση. Τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους σιγά-σιγά. Ένας άνθρωπος που με έχει επηρεάσει και εμπνεύσει, είναι η αγαπημένος μου φωτογράφος, η Diane Arbus».

Εγώ όταν βλέπω κάτι, το φαντάζομαι ως κάδρο, ως φωτογραφία στο μυαλό μου. Και στον Γιάννη συμβαίνει αυτό. «Συνήθως συμβαίνει καθημερινά και σε μένα. Τις περισσότερες φόρες θα συναντήσεις κάτι ενδιαφέρον. Σαν να παγώνει η στιγμή. Απλά χαλάει κάποιες φορές όταν αντιλαμβάνεσαι ότι σε εκείνη την φάση δεν έχεις την μηχανή μαζί σου». Όταν σου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει με έναν φωτογράφο, θες σίγουρα να μάθεις και την άποψή του για το instagram. «Έχει το ενδιαφέρον του. Προσωπικά δεν έχω κάνει λογαριασμό. Τουλάχιστον ακόμα. Στις φωτογραφίες μου πάντως συνήθως χρησιμοποιώ φίλτρα».

IMG_4644DSC_0286BeFunky_IMG_8708.jpg

Η φωτογραφία είναι μια πολύ σημαντική πηγή αναμνήσεων. Τον ρωτάω αν βγάζει φωτογραφίες για να μαζέψει αναμνήσεις. «Δεν ξεκίνησα με αυτή την λογική γιατί ήμουν από τα παιδάκια που δεν ήθελε να βγαίνει φωτογραφίες. Όμως η μητέρα μου είναι ακριβώς το αντίθετο. Δεν υπήρχε ταξίδι η εκδρομή ή κάποιο γεγονός που να μην το απαθανάτιζε. Οπότε είχα το σύνδρομο του »Δεν θέλω να με βγάλεις φωτογραφία». Αυτό όμως άλλαξε όταν για πρώτη φορά όταν άρχισα να βλέπω και να ξαναβλέπω φωτογραφίες που είχα βγάλει ο ίδιος και πολύ περισσότερο όταν έπεσαν στα χέρια μου κάποιες πολύ παλιές οικογενειακές. Εκεί συνειδητοποίησα ότι είχα την ευκαιρία να ξαναδώ και να θυμηθώ γεγονότα τα οποία ήταν σίγουρο ότι δεν θα ξαναζούσα πότε».

Μυστικό για την φωτογραφία δεν υπάρχει. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο μυστικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη, καλή διάθεση και συνέπεια. Ό,τι ισχύει δηλαδή γενικά για οτιδήποτε πάρει κάποιος απόφαση να ασχοληθεί».

DSC_0025DSC_0212.NEFIMG_5668 copyIMG_8818-2DSC_0505IMG_2005 copy IMG_8651

Την δουλειά του Γιάννη μπορείς να την δεις εδώ και εδώ.

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης