Συνάντησα τον Ian MacFarlaine στο βρετανικό στρατιωτικό νεκροταφείο που βρίσκεται επί της παραλιακής στον Άλιμο. Τριγυρνούσε ανάμεσα στα μνήματα και τα έβγαζε φωτογραφίες ένα-ένα σε μια διαδικασία που έμοιαζε σαν να φωτογραφίζει πορτραίτα. Ο Ian είναι ένας Άγγλος μαθηματικός από το Λονδίνο. Μέχρι πριν από δυο χρόνια δούλευε σε μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία. «Αγαπούσα το διανοητικό κομμάτι της δουλειάς που αφορούσε τα μαθηματικά και τους υπολογισμούς, αλλά σιχαινόμουν τη γραφειοκρατία» μου λέει χαρακτηριστικά.

Γιος ιστορικού και ερασιτέχνης φωτογράφος (ημιεπαγγελματίας είπε ο ίδιος) αποφάσισε να σταματήσει από τη δουλειά του και να ταξιδέψει στον κόσμο συνδυάζοντας τα πάθη του. Λάτρης της ιστορίας και πολυταξιδεμένος (πάνω από 45 χώρες έχει επισκεφτεί μέχρι σήμερα) ήρθε και πάλι στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια για να κάνει διακοπές αλλά και να καταγράψει τα διάφορα μνημεία που βρίσκονται εδώ και αφορούν τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

DSC_6280 DSC_6296 DSC_6294 DSC_6286 DSC_6298 DSC_6301 DSC_6303

Ο Ian, ωστόσο, έχει εξελίξει το ενδιαφέρον του για την ιστορία και το έχει εξειδικεύσει δίνοντάς του μια σχετικά μακάβρια αλλά πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση. Τα ταξίδια του συνδυάζονται πάντα με επισκέψεις στα νεκροταφεία όπου φωτογραφίζει μνήματα για να εμπλουτίζει την περίεργη συλλογή του.

Πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις μου φρόντισε να με ενημερώσει και για το site www.findagrave.com, τους «συναδέλφους» του, οι οποίοι έχουν καταγράψει τους τάφους προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, φωτογραφίζοντας την τελευταία τους κατοικία

Τι μου έμαθε, λοιπόν, η τυχαία συνάντησή μου με τον Ian; Μου μίλησε για το στρατιωτικό νεκροταφείο του Α΄ Παγκοσμίου που βρίσκεται στην Κέρκυρα. Μου είπε για τον τάφο του Rupert Brooke, ενός Άγγλου ποιητή των αρχών του προηγούμενου αιώνα o οποίος πέθανε από δηλητηρίαση μετά από τσίμπημα κουνουπιού κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Αγγλικό πολεμικό ναυτικό και θάφτηκε στη Σκύρο.

Στο νεκροταφείο του Αλίμου βρίσκεται ακόμη ο τάφος του Άγγλου υπολοχαγού R.C. Bury ο οποίος ήταν στην ομάδα του περίφημου Πάτρικ Λι Φέρμορ που οργάνωσαν και έφεραν εις πέρας την απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Heinrich Kreipe στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο επόμενος προορισμός του Ian είναι η Λέρος. Εκεί, όπως μου είπε, βρίσκεται θαμμένος ο πατέρας του Ginger Baker. Ποιός είναι ο Ginger Baker; Αυτό ρώτησα κι εγώ. «Ξέρεις τον Έρικ Κλάπτον;» με ρώτησε ο Ian. «Εννοείται», του απάντησα. «Ο Ginger είναι ο ντράμερ του…» μου είπε.

DSCF3571DSC_6308 DSCF3567 DSCF3565 DSCF3563 DSC_6317 DSC_6316

Κείμενο και φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός