Ο κύριος Bafman έχει ένα κανάλι στο YouTube που ασχολείται με μπάφους. Με μπάφους και ό,τι έχει σχέση με την κουλτούρα της κάνναβης –για την ψυχαγωγική και τη θεραπευτική χρήση της. Οι εκπομπές του έχουν τίτλους Πώς να στρίβεις δίφυλλο ή τρίφυλλο, Πώς να ξεσποριάζεις γρήγορα, Gravity Bong, Άραγμα με τη μαμά και ούτω καθεξής και ανάλογη θεματολογία που θα έκανε χαρούμενο από τον [πρώην] χίπη μπαμπά σου μέχρι τον ράπερ φίλο σου. Το όνειρό του είναι να γνωρίσει έναν καρκινοπαθή που έχει θεραπευτεί πίνοντας μπάφους και να τον φιλοξενήσει στην εκπομπή του για να το δείξει στον κόσμο. «Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες αλλά δεν μπορώ να είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος. Αν υπάρχει όμως έστω και ένα μικρό ποσοστό να ισχύει κάτι τέτοιο θέλω να το βρω και να το δείξω στον κόσμο», λέει. Στο ask του μιλάνε πολλοί γονείς. «Μου λένε ότι τα παιδιά τους ‘πίνουν’, και δεν θέλουν να τους το απαγορέψουν για να μην το πάρουν αντιδραστικά, με ρωτάνε διάφορα για να ενημερωθούν και να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι και το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς μου, να μιλάω με γονείς», συνεχίζει. Ο κύριος Bafman είναι ένα νέο παιδί που μιλάει συνειδητά και απενοχοποιημένα για την κάνναβη. Κρύβει το πρόσωπό του εξαιτίας του «εντελώς λάθος», όπως λέει, νομικού πλαισίου. Γνωρίζει πολλά από προσωπικές εμπειρίες και από ανθρώπους που έχει συναντήσει. Γι’ αυτόν είναι μία παράδοση. «Στην οικογένειά του σχεδόν όλοι έπιναν. Δεν ήταν κάτι κακό, απλά δεν το λέγαμε προς τα έξω για να μην παρεξηγεί ο κόσμος. Η μητέρα μου, μού έμαθε πολλά πράγματα που ήξερε εμπειρικά. Και όταν έμαθε ότι άρχισα να πίνω, μου έδινε η ίδια τσιγάρα για να μην αγοράζω βλακείες».

Kos Buffman 5

Πώς είναι το νομικό πλαίσιο για την κάνναβη στην Ελλάδα;
Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι χάλια. Είναι χαζό, γιατί δεν μπορείς να πάρεις κάνναβη ούτε για θεραπευτικούς λόγους, με ελάχιστες εξαιρέσεις που έχουν προκύψει μετά από αγώνα. Από την άλλη, αν είσαι χρήστης σε συλλαμβάνουν λες και είσαι εγκληματίας. Πρακτικά αν είσαι σπίτι σου και καταναλώνεις κάνναβη δεν εγκληματείς αλλά αν για κάποιο λόγο σε πιάσουν, θα σε ρωτήσουν πού τη βρήκες αφού είναι παράνομη. Άρα, δεν σου απαγορεύουν να κάνεις χρήση αλλά δεν μπορείς και να αγοράσεις. Η μόνη σου επιλογή είναι να βάλεις σε γλάστρα, αλλά και αυτό είναι παράνομο. Οπότε το σύστημα είναι εντελώς λάθος εξ αρχής.

Από ποιες χώρες προέρχεται η κάνναβη που κυκλοφορεί στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα κυκλοφορεί κυρίως η αλβανική κάνναβη, η οποία είναι κατά κύριο λόγο κακής ποιότητας. Κυκλοφορεί και λίγη ελληνική, αλλά είναι δύσκολο να βρεις, γιατί συνήθως κυκλοφορεί σε κλειστούς κύκλους. Επίσης η ελληνική είναι ακριβή γιατί δεν γίνεται μαζική πώληση και ο παραγωγός ρισκάρει πολύ για να τη μεταφέρει. Από εκεί και πέρα, κυκλοφορούν τα σκανκ και πολλοί βάζουν σπόρια (φυτεύουν σε γλάστρα).

Ποια είναι τα είδη κάνναβης που κυκλοφορούν;
Τα βασικά είδη είναι η Ίντικα και η Σατίβα. Η Ίντικα έχει περισσότερο THC και είναι η αυτή που σε ανεβάζει. Η Σατίβα έχει CBD και είναι αυτή που σε χαλαρώνει πιο πολύ. Αυτά που σου λέω είναι οι ουσίες που παράγει το φυτό και καθορίζουν χονδρικά τις δύο ποικιλίες κάνναβης. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το χώμα, το υψόμετρο και το κλίμα, βγαίνουν διάφορα είδη. Ο άνθρωπος παρενέβη στην καλλιέργεια του φυτού και προσπάθησε να το τροποποιήσει γενετικά. Έτσι ξεκίνησε το σκανκ. Το σκανκ είναι το γενετικά μεταλλαγμένο σπόρι για να παράγει όσο THC θέλεις. Τώρα υπάρχουνε τα σκανκ, τα σούπερ σκανκ, τα χέιζ, τα κους.

Kos Buffman 4

Σε τι μορφές κυκλοφορεί η κάνναβη;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξεις την κάνναβη. Ο βασικός τρόπος είναι να πάρεις τη φούντα και να την αποξηράνεις. Υπάρχει και η σοκολάτα που είναι η κάνναβη σε συμπιεσμένη μορφή. Μπορεί να βρεις και από όλα τα μέρη της κάνναβης, δηλαδή τα κλαριά, τα σπόρια, το χόρτο, όλα μαζί αλλά αυτή δεν είναι και τόσο καλή γιατί μπορεί να έχει σημεία που σε μαστουρώνουν και άλλα όχι. Η καλή μέθοδος είναι που βάζουν τη φούντα σε ειδικά βαρέλια, τα καλύπτουν με πανιά και τα χτυπάνε μέχρι να βγάλουν την κόλλα τους. Άλλοι το λένε κιφ, άλλοι το λένε τσαράς, άλλοι πλαστελίνη, το περνάνε από επίπεδα μέχρι να βγει το πιο καθαρό. Στο τέλος βγαίνει η σοκολάτα με 20% THC και είναι τούμπανο. Αλλά το κακό είναι ότι είναι πανάκριβο, το βρίσκεις σπάνια και δεν ξέρεις αν είναι γνήσιο κιόλας.

Πώς σχολιάζεις το κλισέ ότι αν κάνεις χόρτο θα καταλήξεις στα βαριά ναρκωτικά;
Έχω γνωρίσει χιλιάδες χασικλήδες στη ζωή μου, οι λιγότεροι από αυτούς έχουν προχωρήσει σε βαριά ναρκωτικά αλλά αυτό έγινε επειδή ήταν αδύναμοι χαρακτήρες. Αλλά γιατί δεν συγκρίνουμε όσους κατέληξαν από το αλκοόλ στην πρέζα, ή πόσοι ξεκίνησαν να πίνουν νερό και κατέληξαν στην πρέζα; Τα στατιστικά αυτά είναι απλά γελοία. Και το χειρότερο που έχω ακούσει είναι ότι ο έμπορος μια μέρα θα σου πει «σήμερα δεν έχω μαύρο αν θέλεις μόνο άσπρο». Όσοι πουλάνε φούντα πουλάνε μόνο αυτό και δεν γουστάρουν τα υπόλοιπα για να μην χαλάσουν το όνομά τους. Αν είσαι χασικλής, είσαι χασικλής, τέλος.

Kos Buffman 2

Και αυτό που λένε ότι «καίγεσαι».
Μύθος. Εγκεφαλικά κύτταρα δεν καις από την χρήση καλής ποιότητας κάνναβης. Αν πίνεις πολύ σκανκ που είναι ποτισμένο με διάφορα χημικά ή αν πίνεις πολύ αλβανικό το οποίο μπορεί να είναι ψεκασμένο μέχρι και με κατσαριδοκτόνα λογικό είναι να καείς, θα καείς από τα άλλα όχι από την ίδια την κάνναβη. Γενικά εγώ δεν συνιστώ την κατάχρηση γιατί μπορεί να σου επιβραδύνει την κοντινή μνήμη. Το αλκοόλ είναι ό,τι χειρότερο. Έχεις χανγκόβερ, εμετούς, ζαλάδες όλη μέρα και γίνεσαι οξύθυμος. Η φούντα δεν τα κάνει αυτά, σε κρατάει χαλαρό, ήρεμο, τους αγαπάς όλους, δεν σου προκαλεί τη διάθεση να τσακωθείς.

Γιατί δεν τους πιάνει όλους όταν πίνουν;
Το αν δε σε πιάνει είναι ανάλογα με τον οργανισμό, άλλους δεν τους πιάνει η ασπιρίνη, άλλους δεν τους πιάνει το αλκοόλ, άλλοι δεν αντέχουν το γάλα, κάπως έτσι είναι και η κάνναβη. Άλλοι πίνουν μια τζούρα και την ακούνε αμέσως. Δεν είναι για όλους τους οργανισμούς πολύ απλά.

Πες μου για την εκπομπή σου.
Προσπαθώ να μην κάνω μια εκπομπή σε αυστηρό στιλ ντοκιμαντέρ, θέλω να είναι πιο ευχάριστη, να έχει και χιούμορ. Θέλω να είμαι και κοντά στον μαστούρη και κοντά στον ασθενή. Αλλά κυρίως στον μαστούρη, για να ξέρει γιατί πίνει. Τους λέω να μην πίνουν για μαγκιά γιατί δεν είναι μαγκιά. Πιες το να διασκεδάσεις αντί για μία μπύρα, γιατί η μπύρα κάνει περισσότερο κακό πρακτικά και ιατρικά από έναν μπάφο. Σκοπός μου είναι όποιος πίνει φούντα στην Ελλάδα να βλέπει την εκπομπή μου για να ενημερώνεται, να γελάει, να κράζει, και να μπορεί να ακούσει και την άποψή μου. Θέλω να ενημερωθούν και αυτοί που δεν πίνουν για να μάθουν τι είναι και να μην το κατακρίνουν. Και σε κάποια φάση ελπίζω να μπορώ να δείχνω το πρόσωπό μου χωρίς να κινδυνεύω να με συλλάβουν.

 

Kos Buffman 6

https://www.youtube.com/channel/UCFxcmIhZgLNMy2fa7SE4zFQ

http://ask.fm/KyriosBafman

https://www.facebook.com/kyrios.bafman.1

http://www.kopse1tzivana.com/ (υπό κατασκευή)

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag