patsios_DSC8829

Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Πάτσιος γεννήθηκε στο Ψυχικό με καταγωγή από την ειδυλλιακή Αρκαδία. Σπούδασε Οικονομικά στον Πειραιά και στη Γαλλία, ενώ στην συνέχεια Καλές Τέχνες στην Αθήνα και την Αμερική. Από την Σχολή αποφοίτησε το 2007, είχε καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, ζει στην Κηφισιά και το εργαστήριό του είναι στην πλατεία Αμερικής. Στα έργα του θα συναντήσεις τοπία, μορφές και αρχαιοελληνικό φως. Αυτή την περίοδο παρουσιάζει την ατομική έκθεση «The Twisted Odyssey», στην οποία χρησιμοποιεί ως αφετηρία την Οδύσσεια ώστε να δημιουργήσει ένα εικαστικό μανιφέστο, μέσα από το οποίο θίγει το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.

Ποιες είναι «οι αγωνιώδεις σκέψεις σου» για το σήμερα  που θέλεις να εκφράσεις μέσα από τα έργα σου;
Οι σκέψεις μου για το σήμερα έχουν να κάνουν με την σύνθεση ενός κατακερματισμένου κόσμου, συγκεκριμένα  την αρμονία μέσα από τη σύζευξη φαινομενικά αταίριαστων στοιχείων. Αλλά και την αποδέσμευση απ´ την πιο στυγνή δουλεία, αυτή της λογικής.

patsios_DSC8820patsios_DSC8876

Τι θεωρείς επαναστατικό και ποια είναι πιο σημαντική ελευθερία μας;
Επαναστατικό είναι αυτό που αντικρούει το κατεστημένο, ακόμη κι όταν ανάγεται στο βαθύ παρελθόν. Αλλά μια λέξη τόσο χρησιμοποιημένη χάνει την επαναστατικότητά της. Πρέπει να επινοήσουμε νέες λέξεις. Η πιο σημαντική ελευθερία μας είναι αδιαμφισβήτητα το ότι υπάρχουμε κυρίως ως άνθρωποι με το προνόμιο της σκέψης.

Αν έγραφες ένα σύνθημα σε ένα τοίχο ποιο θα ήταν και γιατί;
Δε θα έγραφα κανένα σύνθημα. Θα προτιμούσα να ασπρίσω έναν τοίχο και να προσθέσω στο αστικό τοπίο λίγη σιωπή.

Στην έκθεση σου είδαμε ότι παρουσιάζεις με ένα δικό σου τρόπο την Οδύσσεια. Θεωρείς ότι το ταξίδι ως ιδέα, λείπει από την ζωή μας;
Από  την δική μου, πάντως, ζωή δε λείπει με τίποτα το ταξίδι. Κάθε νέα εμπειρία καταγράφεται σαν ταξίδι με άγνωστο προορισμό, ίσως και συνταξιδιώτη. Το ομηρικό έπος εξ άλλου μας επισημαίνει την ομορφιά του ταξιδιού κι όχι τόσο τον τελικό προορισμό.

Σε τι περιβάλλον μεγάλωσες και πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την ζωγραφική; Υπήρχε ένα παιδικό κλικ που να σε καθόρισε στην μέλλουσα πορεία σου;
Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα και είχα σημαντικούς δασκάλους, ενώ ήδη από το Δημοτικό ταξίδευα σε Ευρώπη και Αμερική. Θυμάμαι την πρώτη φορά στα 15 μου που είδα Pollock και Motherwell στην Αμερική, άρα ήταν θέμα χρόνου -αν και δεν επιλέγεις εσύ την αφοσίωσή σου σε κάποια τέχνη, αυτή σε επιλέγει. Στα 19 μου βρέθηκα με υποτροφία στο γαλλικό νότο, περιβάλλον καθοριστικό για να ασχοληθώ με τα εικαστικά σε καθημερινό επίπεδο.

patsios_DSC8865

Τι μπορεί να σε φορτίσει συναισθηματικά;
Με φορτίζουν συναισθηματικά οι σχέσεις μου με τους άλλους. Ο Σαρτρ δήλωνε ότι «η κόλαση είναι οι άλλοι» αγνοώντας τον παράδεισο. Η σχέση μου με τη δουλειά μου είναι δυνατό στήριγμα για οποιαδήποτε νόσο όπως η πολιτική κατάσταση που με περιβάλλει – ή με αποβάλλει ενίοτε.

Τι εκτιμάς στους ανθρώπους και τι σε εξοργίζει;
Εκτιμώ πολλά πράγματα. Τους ανθρώπους που έχουν συνείδηση, αυτούς που τιθασεύουν  το ‘Εγώ’ τους, αλλά και την ακράδαντη βούληση κάποιων να πετύχουν διαφυλάσσοντας όμως τα ιδανικά τους. Αυτούς που επενδύουν, όχι μόνο στον εαυτό τους αλλά και στους άλλους. Εν τέλει, να θυμηθώ τον William Blake που παραλλήλιζε το ανθρώπινο είδος με το ζωικό βασίλειο και την ποικιλία του, μιλώντας για τη χρησιμότητα του κάθε πλάσματος. Άλλη η μοίρα βέβαια του μέρμηγκα κι άλλη του λιονταριού. Με εξοργίζουν οι δοκησίσοφοι, οι τεμπέληδες, εκείνοι που υπάρχουν χωρίς να ερευνούν και να αμφισβητούν.

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;
Μου αρέσει στον ελεύθερο μου χρόνο να ζωγραφίζω, να διδάσκω και να ταξιδεύω.

Τι είναι η ευτυχία για σένα;
Ευτυχία είναι μια ευρύτερη αρμονία εντός μου που διοχετεύεται και στους γύρω μου, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ιδιώτευση ή εφησυχασμό. Με ενδιαφέρει περισσότερο η έννοια της πληρότητας,αν και οι βαθιές θάλασσες δεν ησυχάζουν ποτέ.

patsios_DSC8906 patsios_DSC8902 patsios_DSC8892 patsios_DSC8886 patsios_DSC8880patsios_DSC8914patsios_DSC8869

Έχεις βρει απάντηση στο τι είναι ο έρωτας και τι θα πει αληθινή αγάπη;
Ο έρωτας ταυτίζεται με το πάθος, αλλά έχει να κάνει με το άγνωστο. Το πού θα οδηγήσει είναι τελείως ανεξέλεγκτο, μπορεί να οδηγήσει στην αγάπη αλλά και στη γνωστή αφήγηση του Μπρυκνέρ για τα Μαύρα Φεγγάρια. Η αγάπη εμπεριέχει το σεβασμό και την ελευθερία, είναι ένα κράμα αποδοχής και θαυμασμού.

Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Μια εικόνα που δε θα ξεχάσω ποτέ είναι όταν στα 10 μου, ένα φθινόπωρο, αντίκρισα τον καταρράκτη του Νιαγάρα, μεγαλειώδη αλλά και τρομακτικό, σαν ένα γιγαντιαίο ρήγμα-στόμα έτοιμο να μας κατασπαράξει.

Επιλέγεις να ξεχνάς ή να θυμάσαι;
Επιλέγω να θυμάμαι. Η προσωπική μνήμη είναι σαν την ιστορία ενός τόπου. Καλό είναι να μην εξασθενεί και για να αποφεύγονται τα ίδια λάθη αλλά και για να ανασύρονται με άνεση όλες οι όμορφες μνήμες.

Τι όνειρα κάνεις;
Ονειρεύομαι στον ύπνο μου, στον ξύπνιο μου, ζωγραφίζω τα όνειρά μου και πέρα από αυτά που επιθυμώ, η λογική με εγκαταλείπει όταν ονειρεύομαι.

patsios_DSC8838patsios_DSC8809

Από τι αντλείς ελπίδα για το μέλλον;
Ελπίδα μου δίνουν οι γύρω μου που διατηρούν τα ιδανικά τους συνυπάρχοντας, η φύση που παραμένει αισθητικά ανυπέρβλητη αλλά και ο κόσμος που δημιουργώ και ανακαλύπτω.

Αυτή την περίοδο ο Κωνσταντίνος Πάτσιος παρουσιάζει την έκθεση «the twisted Odyssey» υπό την επιμέλεια της Μικαέλας Βεργώτη στη Blender gallery (Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα) η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου. Στη συνέχεια, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Λονδίνο, στην Underdog gallery από τις 4 ως τις 10 Ιουνίου.