Αν ανήκεις στους Νότιους που το ρίχνουν έξω και αγαπούν την καλή μουσική, το πιο πιθανό είναι να είχες βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωή σου ένα ένα από τα γνωστά club της Αθήνας που έπαιζε ο Δημήτρης Δερμετζίογλου ή κατά κόσμον «MonsieurM».

Ο Γλυφαδιώτης Δημήτρης, είναι εδώ και αρκετά χρόνια μόνιμος κάτοικος του Sao Paulo στη Βραζιλία. Θεωρείται ως ένας από τους πιο δημιουργικούς DJ’s της χώρας, ξεσηκώνει τους Βραζιλιάνους με τις επιλογές του, ενώ ετοιμάζεται να φέρει και στην Ελλάδα το προσωπικό μουσικό/ενεργειακό project του, που ακούει στο όνομα KRAMA.

dimitris5

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τα Νότια;
Θέλει και ρώτημα; Θάλασσα και ήλιος!

Τι σου λείπει από τα Νότια; Κάτι που ενδεχομένως δεν έχεις εκεί που είσαι τώρα.
Σεργιάνεμα στην παραλία του Φαλήρου, ατελείωτο πάνω-κάτω βολτάρισμα στη Γεννηματά στη Γλυφάδα, καφέ στη Βουλιαγμένη. Είναι μεγάλη η λίστα.

Τι υπάρχει εκεί που δεν έχουμε εμείς και θα έπρεπε να σε ζηλεύουμε για αυτό;
Υποκειμενική ερώτηση. Δε μπορώ να σου απαντήσω γιατί θα είναι σαν να συγκρίνω δυο εντελώς ανόμοια πράγματα. Η κάθε χώρα έχει την ομορφιά της και έχει το λόγο ύπαρξής της, όπως κάθε τι στη φύση και στον πλανήτη Γη. Δεν τίθεται θέμα ζήλιας, αλλά θέμα τοποθέτησης και λειτουργικότητας.

Εξήγησε μας λίγο τη σκέψη σου πριν αποφασίσεις να φύγεις από την Ελλάδα. Είναι πολλοί που το σκέφτονται αλλά λίγοι που το επιχειρούν.
Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση είναι φαβορί! Δεν αποφάσισα από μόνος μου να φύγω. Η Βραζιλία αποφάσισε να με φιλοξενήσει και εγώ το δέχθηκα με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Οι σκέψεις μου ήταν πολλές και αναμεμιγμένες. Είχα μεγάλη απορία για το τι με περίμενε, μα παράλληλα ένιωσα μια ανάσα οξυγόνου μακρυά από το νέφος των προβλημάτων και της μιζέριας.
Η ζωή μου είχε δώσει πολλές ευκαιρίες που δεν είχα αξιολογήσει στο παρελθόν και η πρόσκληση για τη Βραζιλία ήρθε σαν μεγάλη υπενθύμιση ότι έπρεπε να αρπάξω την ευκαιρία. Όπως το ένιωσα, έτσι και το έκανα λοιπόν!

dimitris4

Πριν φύγεις ήσουν ήδη ένας από τους πιο πετυχημένους DJs στην Αθήνα. Πιστεύεις ότι η Βραζιλία βοήθησε στο να εξελιχθείς περισσότερο;
Αδιαμφισβήτητα η Βραζιλία με βοήθησε να εξελιχθώ όχι μόνο σαν Dj αλλά πάνω από όλα σαν άνθρωπος, σαν προσωπικότητα και σαν καλλιτέχνης. Βρήκα δρόμο ανοιχτό να εκφράσω όλη την καλλιτεχνική μου φύση, χωρίς να σκέφτομαι τίτλους και ταμπέλες. Και αυτό δούλεψε προς όφελος μου.

Πόσο διαφορετική είναι η εικόνα που έχουν εκεί οι άνθρωποι για τη μουσική; Θα έλεγες ότι είναι τρόπος ζωής για εκείνους;
Όχι δε μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Τρόπος ζωής είναι στην Κούβα, στην Αφρική… Μπορώ να πω όμως ότι κάποιος μπορεί να βρει μεγαλύτερο κομμάτι κοινοί μιας και η χώρα, τα περιθώρια ανάπτυξης της μουσικής και οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Παρόλα αυτά, η μουσική είναι μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Βραζιλίας (βλέπε bossa nova & samba).

Ποια είναι η καλύτερη μουσική εμπειρία που έχεις συναντήσει μέχρι στιγμής για σένα τον ίδιο;
Μουσική υπό τη δύναμη του θεραπευτικού φάρμακου Ayahuasca που παράγεται από τους Ινδιάνους της Βραζιλίας και σερβίρεται σε ειδικές τελετές. Ένιωσα και είδα τη μουσική σε όλη την εκδήλωση της πραγματικής της δύναμης και κατανόησα τις θεραπευτικές της ικανότητες! Πραγματική μαγεία.

Έχουν καλή εικόνα για τους Έλληνες και την Ελλάδα στον τόπο που βρίσκεσαι;
Χαίρομαι πολύ για αυτήν την ερώτηση γιατί μου δίνει πάτημα σε ένα σημαντικό θέμα που ανακάλυψα εδώ. Οι Έλληνες και οι Βραζιλιάνοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση και επαφή που πηγαίνει χιλιάδες χρόνια πίσω μιας και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επικοινωνία με τους Ινδιάνους της Βραζιλιας. Έχουμε πολλές ομοιότητες σαν χαρακτήρες και μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη και θαυμασμό ο ένας για τη χώρα του άλλου. Δεν είναι τυχαίο ότι για τους Έλληνες η Βραζιλία είναι μια χώρα και ένα ονειρικό ταξίδι ζωής όπως και η Ελλάδα είναι για τους Βραζιλιάνους. Οι Βραζιλιάνοι θαυμάζουν την ομορφιά, την ιστορία και τη μυθολογία της Ελλάδας. Όπου έχω πει ότι είμαι Έλληνας εισέπραξα θαυμασμό ακόμα και λίγο πιο ιδιαίτερη μεταχείριση πράγμα που με έκανε με τον καιρό να επαναπροσδιορίσω και να επανεκτιμήσω την προσωπική μου σχέση με την Ελλάδα.

dimitris1

Σε τι έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου από τότε που έφυγες;
Τίποτα δεν είναι το ίδιο στα σίγουρα. Όλα άλλαξαν, όλη μου η ζωή, ο τρόπος που βλέπω και αντιμετωπίζω τη ζωή, τον εαυτό μου, τους συνανθρώπους μου, τον πλανήτη που ζω. Μπορώ να μιλάω για ώρες για τις εμπειρίες που έζησα και ζω και με άλλαξαν και με αλλάζουν καθημερινά. Ας πούμε ότι απέκτησα μια πιο σφαιρική και συνειδητοποιημένη στάση για τη ζωή και ότι περιλαμβάνει αυτή.

Από άποψη διασκέδασης, τι είναι αυτό που απολαμβάνεις εκεί ενώ στην Ελλάδα μπορεί να μην υπήρχε ή να μην το έκανες συχνά;
Σε μια χωρά σαν τη Βραζιλία και στην πόλη του Sao Paulo που ζω αυτόν τον καιρό οι επιλογές στη διασκέδαση είναι αναρίθμητες. Όταν δεν παίζω μουσική – πράγμα που με διασκεδάζει απολυτά – βγαίνω σε συγκεκριμένα event που ξέρω την ποιότητα της μουσικής άλλα και κάνω συχνά μίνι εκδρομές στη φύση και σε μέρη που με βοηθούν να επαναφορτιστώ ενεργειακά.

Τι θα έπαιρνες μαζί σου από τα Νότια αν χωρούσε στη βαλίτσα σου;
Σουβλάκια και την τότε σχέση μου.

Από θέμα φαγητού, τι θα έφερνες πίσω μαζί σου στα Νότια από εκεί;
Acai (ρόφημα / κρέμα υπερθρεπτικού φρούτου), Doce de Leite (γλυκό γάλακτος ποιότητας «τρώω μια κουταλιά και πέφτουν τρία δόντια»), φρούτα.

Θα μας επιστρέψεις σύντομα;
Ναι! Μετά από δυο χρόνια απουσίας επιστρέφω τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου για μερικούς μήνες. Έχω να δω οικογένεια και φίλους, να ταξιδέψω και να μάθω την Ελλάδα και τις ομορφιές που δεν ξέρω ακόμα και να φέρω το project μου KRAMA.

Αν ήσουν τώρα στη Γλυφάδα, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα ήθελες να κάνεις;
Ούζο και μεζέδες στην παραλία παρέα με τον πάτερα μου και τους αδερφικούς μου φίλους.

dimitris6

Γνώρισε καλύτερα τον MonsieurM.:

https://www.facebook.com/monsieur.m.music

https://www.facebook.com/KramaMusic

https://soundcloud.com/krama-music

Από τον Κώστα Χρήστου

To nou-pou.gr κάνει για ένα σαββατοκύριακο guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.