Πέμπτη μεσημέρι:

Πακετώθηκα για μερικές στάσεις στον ηλεκτρικό ανάμεσα σε καταϊδρωμένους αθηναίους, με προορισμό τον Πειραιά. Από εκεί με τον Ποσειδώνα, σε λιγότερο από δύο ώρες θα βρισκόμουν στο Αγκίστρι, με στόχο να συναντήσω τον Γιάννη, στην παραλία της Χαλικιάδας.

Μισή ώρα μετά:

Βγάζω ημινόνιμο εισιτήριο για Αγκίστρι και μπαίνω στο καράβι. Ημινόμιμο λοιπόν, καθότι ζητάω μπιγέτο για Αίγινα, σαφώς φθηνότερο. Πότε δεν με έχουν ελέγξει, εξάλλου. Έχω αρκετό χρόνο να πιω αυτοσχέδιο φρέσκο φραπέ, να χέσω στις τουαλέτες του πλοίου αφού φτιάξω ένα προστατευτικό γλυπτό από χαρτιά υγείας πάνω στη λεκάνη, να δω χαζοτουρίστες να ταΐζουν κυματιστά πατατάκια τους  γλάρους.

Γιατί Λέλας; Λέλα ήταν η σκύλα μου. Ψέμα φυσικά. Έκανα ότι την έψαχνα, ρωτώντας τις παρέες μήπως την είδαν, και έτσι τους έπιανα την κουβέντα. Όλοι ψάρωναν. Τώρα λέω να ράψω μια στολή μολοσσού για την παραλία. Έτσι θα παίρνω τσάμπα χάδια.

Δύο ώρες μετά :

Κατεβαίνω στο λιμάνι Σκάλα του νησιού και παίρνω το στενό δρόμο στα αριστερά που καταλήγει στο μονοπάτι για το πευκόδασος. Από εκεί καρφί για την παραλία. Στο δρόμο ανάμεσα στα δέντρα άδειες σκηνές –καβατζωμένες θέσεις για την θερινή περίοδο- και μερικά κωλόχαρτα αγκαλιά με ανθρώπινες κουράδες.

Ο πρώτος που με υποδέχεται φυσικά ο Γιάννης, Λέλας για τους πιο φίλους, ο παραλιάρχης στα γαλόνια. Προφανώς είναι γυμνός, κατάμαυρος, μυρίζει γυναικείο αντηλιακό -ένα από τα φετινά του λάφυρα. Με φιλάει. «Πού ’σαι μωρό μου;» ρωτά. Δεύτερη ερώτηση: «Κανα stuff έφερες;».

Δεν του έχω αναφέρει τίποτα ακόμα για το Γκρέκα. Ενώ ξέρω ότι η γριά ντίβα ψοφάει για δημοσιότητα, του έχω φέρει μια μικρή μίζα για να δεχτεί. Μία πεντάευρη κάρτα κινητού.

IMG_9603m

Γιάννης ο Λέλας:

Αρχές Απρίλη ρίχνει άγκυρα στο νησί, κουβαλώντας κουζινικά, ψαρικά, το αγαπημένο του Bob Marley παρεό, χύμα καπνό αγορασμένο στη ζούλα ως «βιολογικό εντομοκτόνο» και το μαλλί φρεσκοβαμμένο σε τόνους κομοδινί. Στο τέλος της σεζόν, μέσα Νοέμβρη, οι τρίχες των μαλλιών ξεραμένο άχυρο. Ξέπλυμα. Στο απόλυτα μαυρισμένο πρόσωπό του ξεχωρίζουν λευκές οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια του.

ΟΝΟΜΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΠΩΝΥΜΟ: ΡΕΓΟΥΛΗΣ

ΗΛΙΚΙΑ: 54 (ΟΣΟ ΦΑΙΝΟΜΑΙ)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΑΝΕΡΓΟΣ, ΑΕΡΓΟΣ, (ΠΑΝΤΑ)

«Γεννήθηκα στο Περιστέρι αλλά μεγάλωσα στα Άνω Λιόσια. Από δουλειά έχω κάνει τα πάντα: από ζιγκολό μέχρι πατώματα και μοκέτες. Πιστεύω στα ζώδια, άλλωστε έχω ξεπετάξει τα πάντα. Οι τοξοτίνες και τα κριάρια όμως μου πάνε πολύ.

Στην παραλία έρχομαι 27 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας συνεχώς πέφτει.

Γιατί Λέλας; Λέλα ήταν η σκύλα μου. Ψέμα φυσικά. Έκανα ότι την έψαχνα, ρωτώντας τις παρέες μήπως την είδαν, και έτσι τους έπιανα την κουβέντα. Όλοι ψάρωναν. Τώρα λέω να ράψω μια στολή μολοσσού για την παραλία. Έτσι θα παίρνω τσάμπα χάδια.

Γιατί βαψομαλλιάς ; Α καλά! Τα βάφω κόκκινα, πράσινα, ό,τι να ’ ναι. «Σεξ Μπίστολς» σου λέω.

Σημερινός στόχος; Να κάνω οικογένεια. Στα εξήντα να έχω δυο κουτσούβελα, στα εβδομήντα να έχω ψοφήσει».

IMG_9570m

Εάν πήγες ποτέ στην Χαλικιάδα, τότε αποκλείεται να μην τον γνώρισες. Ήθελες δεν ήθελες. Ο Λέλας ξέρει -ή νομίζει πως ξέρει- τα πάντα για όποιον πατήσει το πόδι του στην παραλία. Αναμιγνύεται σε όλες τις παρέες αναζητώντας πρόσωπα κάθε φύλου για να αποθέσει τα κομπλιμέντα του και φυσικά να απολαύσει free φούντες.

Από αλκοόλ, νεροχύτης χωρίς τάπα. Κατεβάζει τα πάντα, ακόμα και ληγμένα-second hand κρασιά που βράστηκαν για να φύγει η ξιδίλα.

Βουτιά με το ψαρεντόυφεκο που έχει από τα 14 του και με το ψάρι που θα βγάλει θα φιλέψει όσους μπορεί. Άλλωστε έχει μάθει να μοιράζεται τα πάντα. Ό,τι μυρίζει γυρίζει. Ταμπάκο, φούντα, φαγητό, κλανιές.

Αποκαλεί την σκηνή του «μεγάλη μήτρα». Στα σπλάχνα της, απλωμένη μια λεοπάρ κουβέρτα.

Επιδέξιος μυθοπλάστης. Υφαίνει ιστορίες επί παντός (του) επιστητού . Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται « ποίημα».

Μιλάει ολίγα αγγλικά. Αγαπημένη του λέξη το «the».

«The beach is good»,

«I am the Giannis, I live in the Athina»,

«Welcome to the place».

 

Κείμενο: Βασίλης Ντούρος
Φωτογραφίες: Βασιλική Σανδάλη

Follow us on facebook: https://www.facebook.com/grekamag

Follow us on instagram: http://instagram.com/grekamag