Η Θεόπη Σκαρλάτος είναι freelance δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ. Συνεργάζεται με το BBC, το Channel 4 και με ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής. Μετά το “Love in the time of crisis” επιστρέφει με το “Greece: The end of austerity?”, ένα μίνι ντοκιμαντέρ που καταγράφει την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία του προς την νίκη των εκλογών. Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με την φράση «O ΣΥΡΙΖΑ είχε 22 μέρες να γράψει ιστορία. Έτσι τα κατάφερε». Με αφορμή το ντοκιμαντέρ μιλήσαμε με την Θεόπη Σκαρλάτος για την εμπειρία της και για την άποψη για το μέλλον της Ελλάδας και το τέλος της κρίσης.

Πώς ήταν η εμπειρία των γυρισμάτων;
Ήταν μία εμπειρία ενδιαφέρουσα, αγχωτική, εξαντλητική και καταπληκτική ταυτόχρονα. Εφοδιασμένη με μία κάμερα και με τη βοήθεια ενός βοηθού παραγωγού, ακολουθήσαμε υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ σε καφενεία, λαϊκές αγορές πλημμυρισμένες από την βροχή, κολλήσαμε σε χιονισμένα βουνά μέσα στη νύχτα και κοντέψαμε να λιποθυμήσουμε από την τσιγαρίλα στo κυλικείο του προσωπικού, στα ναυπηγία του Πειραιά. Γι’ αυτό το πρότζεκτ δουλέψαμε για τρεις εβδομάδες, 24 ώρες το 24ωρο και είμαι πολύ περήφανη που καταφέραμε να φτιάξουμε κάτι το οποίο δείχνει με πόσα λίγα μέσα πραγματοποιήθηκαν αυτές οι εκλογές.

Τι σου έμεινε περισσότερο από τα γυρίσματα;
Την ημέρα των εκλογών συναντήθηκα με μία δημοσιογράφο της εφημερίδας Αυγή, τη Νατάσα, με την οποία κλείνει το ντοκιμαντέρ. Μου μίλησε για το άρθρο που είχε γράψει εκείνη την μέρα – για το τί αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ – οι ζωντανοί και οι νεκροί. Μου είπε ότι το κόμμα στάθηκε στο μέρος όλων όσων επηρεάστηκαν από την κρίση: τις καθαρίστριες που απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση, τους φοιτητές που πέθαναν επειδή δεν είχαν λεφτά για να πληρώσουν τη θέρμανση, τον συνταξιούχο που αυτοκτόνησε στο Σύνταγμα και όλους αυτούς που έπεσαν σε κατάθλιψη και στην πορεία αυτοκτόνησαν και όλους όσοι αρρώστησαν και πέθαναν επειδή δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν φάρμακα. Μου είπε ότι ‘σήμερα, στις 25 Ιανουαρίου, θα μετρηθούμε και θα είμαστε οι περισσότεροι’. Με συγκίνησε η κουβέντα μας. Οι νέοι άνθρωποι όπως η Νατάσα των οποίων οι ζωές έχουν μπει σε αναμονή τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά παρόλα αυτά έμειναν και πάλεψαν για την μέρα των εκλογών, ήταν κάτι που με εντυπωσίασε, δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον αγώνα τους.

skarlatos 12 skarlatos 11 skarlatos 10 skarlatos 9 skarlatos 8

Πώς σου φάνηκε ο Αλέξης Τσίπρας;
Για έναν άνθρωπο που είναι στο κέντρο των εξελίξεων και των ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος όπως εσύ κι εγώ. Μου φάνηκε ανοιχτόμυαλος, πρόθυμος να κερδίσει τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται και για πολιτικός πολύ αυθεντικός. Είναι πολύ ήρεμος συγκροτημένος και χαμογελάει συχνά. Τα αγγλικά του είναι πολύ καλά, αν και η ομάδα του προτιμάει ο ίδιος να μιλάει στις συνεντεύξεις του στα ελληνικά. Συνάδελφοί του με ενημέρωσαν ότι πάνω από όλα είναι καλός πατέρας.

Πόσο σημαντικό πιστεύεις ότι είναι για την Ελλάδα η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στην ελπίδα και στην αλλαγή, δύο πράγματα που πιστεύω ότι η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα. Όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και πολιτιστικό. Ελπίζω το κόμμα να καταφέρει να κάνει την διαφορά. Με όσους ανθρώπους μίλησα με έκαναν να νιώσω ότι οι Έλληνες θέλουν να εμπιστευτούν και πάλι τους πολιτικούς τους και να δουν την αξιοπρέπεια τους να επιστρέφει. Έχουν κουραστεί από τις σχέσεις των πολιτικών με την ολιγαρχία και τα ΜΜΕ, έχουν κουραστεί από την διαφθορά. Ένας υποψήφιος βουλευτής μου είπε ότι κάποιος από τους ψηφοφόρους του είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κρατήσει τις τρεις από τις δέκα υποσχέσεις του θα τους ψήφιζε. Αν τον βοηθούσαν να βρει μία δουλειά για να καταφέρει να πληρώσει το ρεύμα του και να έχει φαγητό στο τραπέζι του. Νομίζω πως οι άνθρωποι ξέρουν ότι δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν όλες τις υποσχέσεις τους – άλλωστε κανένα κόμμα δεν μπορεί – η Ελλάδα όμως ήταν έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να ξεκινήσει νέο κεφάλαιο. Όπως είπε και ο Σπύρος στο ντοκιμαντέρ ‘όταν δεν σου έχει απομείνει τίποτα τότε δεν έχεις και τίποτα να φοβηθείς’.

Πιστεύεις ότι η Ελλάδα έχει ελπίδες να βγει από την κρίση;
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες και με πολύ ένταση. Ναι, πιστεύω ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, αλλά τη δεδομένη στιγμή χρειάζονται τη βοήθεια της Ευρώπης. Για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα, πρέπει να αλλάξουν και τα πράγματα στην Ευρώπη και μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

skarlatos 7 skarlatos 6 skarlatos 4 skarlatos 3 skarlatos 2 skarlatos 1

Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, πώς σχολιάζουν οι συνεργάτες και οι συνάδελφοί στο εξωτερικό τα γεγονότα;
Χθες μίλησα με έναν συνάδελφο, ο οποίος μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες δεν ήξερε πόσο πολύ είχε επηρεαστεί ο απλός λαός από την κρίση στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι εκλογές έδωσαν τη δυνατότητα στους Έλληνες να μιλήσουν σε ανθρώπινο επίπεδο για την ύφεση στην καθημερινή τους ζωή. Προηγουμένως η κρίση προβαλλόταν μόνο σε αριθμούς. Υπάρχουν δημοσιογράφοι που πετάνε την Αθήνα την μέρα των εκλογών και ψάχνουν για δύο πράγματα: έναν φτωχό άνθρωπο που η ζωή του καταστράφηκε από την κρίση και μία κουζίνα με σούπες. Αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι οι Έλληνες είναι πολύ εργατικοί. Από τότε που χτυπήθηκαν από την κρίση για να επιβιώσουν κάνουν και τρεις δουλειές για 600-700 ευρώ το μήνα, κοιμούνται ελάχιστα, έχουν γυρίσει στα σπίτια των γονιών τους, τρώνε μόνο ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα, δεν έχουν θέρμανση, κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν και επιμένουν σε μία αίσθηση ομαλότητας. Όλα αυτά έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων, στην υγεία τους, στην ψυχολογική τους κατάσταση. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γραφτεί πολύ περισσότερα για όλα αυτά κάτι το οποίο είναι πολύ καλό.

gg2 ggg6

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Θεόπη Σκαρλάτος