istioploia-13

Ο Πέτρος Μαμουνής είναι ένας ιστιοπλόος με όλη τη σημασία της λέξης. Γεννημένος στην Χίο, αδιαμφισβήτητα το νησί των ναυτικών, ένα ήταν σίγουρο: ότι θα ασχολιόταν με τη θάλασσα. Από μικρός, λοιπόν, άνοιξε τα πανιά του και ασχολήθηκε με το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Όχι ότι τώρα είναι μεγάλος, είναι μόλις 18 χρονών, αλλά τα «κατορθώματά» του είναι ήδη αρκετά. Και μόνο όταν ένας μαθητής διασχίζει το Αιγαίο κάθε Σαββατοκύριακο για να έρθει στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς με μοναδικό σκοπό να κυνηγήσει το όνειρο του, είναι κατόρθωμα. Για τον Πέτρο το όνειρο ήταν πολύ απλό, να ταξιδεύει με το ιστιοπλοϊκό του σκάφος, να παλεύει με τα κύματα και να συμμετέχει σε μεγάλους αγώνες. Μάλιστα, η 6η θέση που κατέλαβε μαζί με το πλήρωμα του Δημήτρη Τάσσιου στον διεθνή αγώνα Athens Eurolymp Week πριν από λίγους μήνες, είναι η τρανή απόδειξη πως όταν κάποιος θέσει στόχους, τούς πετυχαίνει. Συναντηθήκαμε στο εντευκτήριο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, καθίσαμε σε ένα τραπεζάκι με θέα το Μικρολίμανο και άρχισε να μου διηγείται την ιστορία του. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Πώς άρχισες να ασχολείσαι με την ιστιοπλοΐα;
Ξεκίνησα στην πέμπτη δημοτικού όταν η μαμά μου μού πρότεινε να αρχίσω ιστιοπλοΐα και εγώ δέχθηκα. Εκεί, στον Ναυτικό Όμιλο Χίου, για καλή μου τύχη γνώρισα έναν εξαιρετικό προπονητή. Αυτός μου έμαθε να αγαπάω την θάλασσα και, πάνω από όλα, να το διασκεδάζω και να περνάω καλά. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό. Να κάνεις κάτι από ευχαρίστηση και όχι από αγγαρεία.

istioploia-08 istioploia-07

Και η πρώτη σου συμμετοχή σε αγώνες πότε ήρθε;
Ο πρώτος αγώνας που έλαβα μέρος ήταν όταν ήμουν 13 ετών, στο Σαρωνικό κόλπο, στην κατηγορία σκαφών optimist. Μάλιστα, η Χίος είχε να συμμετάσχει 15 χρόνια σε αγώνες της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ήταν μεγάλη χαρά και ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία αυτή η συμμετοχή.

Πώς αποφάσισες να έρχεσαι στον Πειραιά για προπόνηση; Γιατί άφησες την Χίο;
Η αλήθεια είναι ότι το ιστιοπλοϊκό επίπεδο της Χίου δεν είναι πολύ υψηλό στην κατηγορία 420. Δυστυχώς, πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν την ομορφιά αυτού  του αθλήματος και έτσι δεν έρχονται τα παιδιά στην ιστιοπλοΐα. Ένα καλοκαίρι μου πρότειναν να κάνω για λίγες μέρες προπόνηση στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς. Όταν ήρθα ενθουσιάστηκα. Υπήρχε οργάνωση, τάξη, αθλητές παγκόσμιου επιπέδου, προπονητές με μεγάλη εμπειρία και πολλοί άλλοι άνθρωποι που αγαπούσαν το άθλημα και ήθελαν να σε βοηθήσουν. Και τότε συζήτησα με τους γονείς μου αν γίνεται να έρχομαι τα Σαββατοκύριακα από τη Χίο και να κάνω προπονήσεις στον Ι.Ο.Π. Το πιο δύσκολο ήταν οι μεταφορές μου, καθώς τους χειμερινούς μήνες δεν υπήρχε ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Πειραιάς-Χίος τα Σαββατατοκύριακα. Ωστόσο, οι εταιρίες Blue Star, Hellenic Seaways και η Aegean Airlines, μού προσέφεραν μειωμένο εισιτήριο σαν δείγμα στήριξης της προσπάθειάς μου, το οποίο με βοήθησε να πραγματοποιήσω τους στόχους μου.

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, είσαι ευχαριστημένος; Πιστεύεις ότι άξιζε;
Σίγουρα ναι. Εδώ, κάνουμε πολύ ποιοτική προπόνηση και φαίνεται στα αποτελέσματα των αγώνων. Ο προπονητής μου, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την προσωπική μου εξέλιξη. Με τις γνώσεις του έχει συμβάλλει δραστικά στην βελτίωση όλης της ομάδας.

istioploia-06 istioploia-05 istioploia-04 istioploia-03 istioploia-02

Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι σου;
Αυτό το διάστημα προετοιμαζόμαστε για Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία σκαφών 420 που είναι στα τέλη Ιουνίου. Έπειτα ευελπιστώ να πραγματοποιήσω την πρώτη μου συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015 στην Ιαπωνία. Θα είναι χαρά και τιμή μου να συμμετάσχω σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα, που στην ουσία είναι η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού.

Τι είναι αυτό που κάνει για εσένα την ιστιοπλοΐα μοναδική;
Για εμένα είναι το σκάκι της θάλασσας. Είναι ένα πολύ έξυπνο άθλημα, θέλει μυαλό. Σε φέρνει σε επαφή με τα στοιχεία της φύσης, όπως ο άνεμος και η θάλασσα. Επίσης σού μαθαίνει να είσαι αγωνιστικός και πειθαρχημένος, χαρακτηριστικά που χρειάζονται και στην υπόλοιπη ζωή σου, πέρα από το κομμάτι του αθλητισμού. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την σωματική άσκηση το κάνουν μοναδικό άθλημα. Εξάλλου ζούμε σε μια χώρα που μας προσφέρει ιδανικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα όλο το χρόνο. Είναι κρίμα να μην εκμεταλλευόμαστε όλα αυτά που μας δίνει απλόχερα  το Αιγαίο.

istioploia-14istioploia-12 istioploia-11 istioploia-10 istioploia-01

Πώς φαντάζεσαι την ζωή σου σε αρκετά χρόνια από τώρα;
Θα ήθελα να ήμουν προπονητής στη Χίο. Να είχα την ευκαιρία να φέρω τα παιδιά σε επαφή με τη θάλασσα και τον άνεμο για να μπορέσουν να αγαπήσουν αυτό που κάνουμε εμείς οι ιστιοπλόοι. Παράλληλα θα ανέβαζα το αγωνιστικό τους επίπεδο, ώστε να συμμετέχουν σε αγώνες παγκοσμίου βεληνεκούς με αξιώσεις. Σε έναν ονειρικό κόσμο, θα ήθελα μαζί με όλα αυτά να έχω ένα μεγάλο σκάφος και να συμμετέχω σε αγώνες ανοιχτής θάλασσας. Ο χρόνος θα δείξει…