19

Το όνομα Θύμιος μου φαινόταν πάντα ένα από τα πιο φλώρικα ονόματα. Τεμπελόγατο από μωρό, το μόνο που ήξερε να κάνει είναι να τσιρίζει μόνο όταν πείναγε και τα πόδια του, ως μωρό, είχαν αυτό του πι σχήματος. Φλώρος.

Εντελώς τυχαία, 17 Σεπτεμβρίου του 2011, την ίδια μέρα που ξενοικιάζανε οι συγκάτοικοί μου, βρήκανε ένα νεογέννητο γατάκι με κλειστά ακόμη τα μάτια του στον κάδο κάτω από το σπίτι μας και καθώς αυτοί είχανε ήδη ένα σκυλάκι, αποφάσισαν να μου τον αφήσουν.

Μεγαλώνοντας μόνος του σε ένα μεγάλο σπίτι με μοναδική τη δική μου παρουσία, τον έκανε περισσότερο άνθρωπο και τον ίδιο, παρά γάτο. Μπορεί να κοιτάζει με τις ώρες κάποιον στα μάτια μέχρι να νιώσει άνετα μαζί του και δεν τον πλησιάζει ούτε αφήνει να τον χαϊδέψει (κι είναι γάτος, for the love of god).

18 1715 14 13

Είναι τσαντίλας (Θυμός όχι Θύμιος) και η επιμονή του σπάει νεύρα, ενώ καταλαβαίνει πως κάνει κάτι στραβά, μπορεί να συνεχίσει να το κάνει μέχρι βγεις από τα ρούχα σου. Σε αυτό βέβαια ευθύνεται κι η περιέργειά του για τα πάντα. Οτιδήποτε καινούριο μπαίνει μέσα στο σπίτι, από φαγητό, λουλούδι, ακόμη κι έπιπλο πρέπει να φιλτραριστεί από τα ρουθούνια του. Αυτό είναι κι ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά των Turkish Van και ο Θυμιούλης η αλλιώς Μιούλης είναι μισός κεραμιδόγατος και μισός Turkish Van.

Το πιο όμορφο πράγμα που κάνει είναι πως όταν πέφτω για ύπνο του αρέσει να έρχεται αγκαλιά, με το κεφάλι του στο δίπλα μαξιλάρι και το σώμα του προς τα κάτω, ακριβώς όπως βλέπει από μένα. Κάποτε, μάλιστα, τον είχα δει και σκεπασμένο με το πάπλωμα ως το λαιμό στην ίδια στάση. Το χειρότερό του είναι ακριβώς το θέμα του ύπνου. Όταν κοιμάμαι με κάποιον που «του παίρνει τη θέση» είναι πολύ πιθανό να μην τον αφήσει να κοιμηθεί ή να μπει ανάμεσά μας και να προσπαθήσει να πιάσει τον περισσότερο χώρο στο κρεβάτι. Οπότε γκομενοπαγίδα, όχι,  δεν τον λες.  Άλλωστε, συνήθως στους άντρες -τουλάχιστον που ξέρω ή ήξερα εγώ- δεν αρέσουν πολύ οι γάτες, πόσο μάλλον μία τέτοια αλητοσυμπεριφορά σαν κι αυτή του Θύμιου.

12 10 9 8

Σπανίως έρχεται σε επαφές με εξωτερικές γάτες και πραγματικά πιστεύω πως δεν ξέρει τι είναι αυτές. Από τότε που έχουμε έρθει στη Λάρισα έχει πάθει ένα μικρό σοκ, καθώς στον κήπο που βλέπει το παράθυρο που αράζει βολοδέρνουν πολλές γάτες και μπορεί να κάθεται να τις κοιτάζει απορημένος με τις ώρες. Δυστυχώς δεν έχει έρθει σε επαφή με κανένα από αυτά, κι ακόμη και τώρα που είναι σχεδόν τεσσάρων χρονών δεν ξέρει να ελέγχει πολύ τα νύχια του και κυρίως τα δόντια του. Οπότε, πάντα έχω γρατσουνιές και δαγκωνιές στα χέρια μου.

Ο Μιούλης έχει ένα παθιασμένο έρωτα με τα μακαρόνια. Όχι να τα τρώει, όχι. Να παίζει με αυτά. Ως φοιτήτρια μαγείρευα συχνά μακαρόνια και έκανα το κολπάκι που τα πετάς στον τοίχο να δεις αν είναι έτοιμα, ε, από τότε έχει σκαλώσει με αυτά. Όταν φτιάχνω μακαρόνια του κρατάω καναδυο για να του κολλάω στον τοίχο ώστε να πηδάει να τα πιάσει και να παίζει, ενώ κολλάνε στη γούνα του. Μάλιστα, η πιο αστεία του στιγμή που μπορώ να θυμηθώ είναι ένα μεσημέρι που είχα βάλει μακαρόνια να βράσουν και πήγα να κάνω ένα μπάνιο. Όταν βγήκα βρήκα τον Θύμιο στην κουζίνα με μακαρόνια χυμένα έξω από τη κατσαρόλα, άλλα κολλημένα στη γούνα του και συνέχιζε να ψαρεύει κι άλλα με το μπροστά του ποδαράκι.

6 5 4 3 2

Δεν μου αρέσει να τον αφήνω πολύ μόνο του γιατί τις λεγόμενες «αγάπες» τις κάνει μόνο σε εμένα και μάλιστα κωλύεται όταν είναι άλλοι μπροστά. Τον περισσότερο καιρό που τον έχω αφήσει μόνο του είναι πέρσι το καλοκαίρι στις 20ημερες διακοπές που έκανα. Όταν γύρισα ήτανε η πρώτη φορά που με το που με άκουσε έτρεξε κι ανέβηκε πάνω μου μπροστά σε άλλους και μου έκανε τις «αγάπες του» για πολύ ώρα. Ήταν ίσως η πιο συγκινητική μας στιγμή.

Η ανθρώπινη συντροφιά σίγουρα δεν μπορεί ακριβώς να αντικατασταθεί από την παρέα των κατοικιδίων. Ο Bernard Williams έχει πει «Δεν υπάρχει καλύτερος ψυχοθεραπευτής στον κόσμο από ένα κουτάβι που γλείφει το πρόσωπό σου», κάτι που κατά τη γνώμη μου ισχύει. Δεν είναι τόσο η αντικατάσταση της ανθρώπινης συντροφιάς, όσο πως σίγουρα σου προσφέρει και σε ικανοποιεί σε ένα ψυχολογικό τομέα που ακόμα δεν μπορώ να περιγράψω. Απλά, είναι ωραίο μεγαλώνοντας να έχεις κάτι που μεγαλώνει δίπλα σου. Να γεμίζεις εμπειρίες με σημείο αναφοράς μια ακόμη ζωή και στο κάτω-κάτω να έχεις κάποιον σπίτι που πάντα σε περιμένει για να σου δώσει τις αγάπες του.

1

http://nadiaisdeadsimon.blogspot.gr
https://www.youtube.com/user/CLECKLOHEN
Instagram: Nadiadro
Facebook page:  https://www.facebook.com/nadiaisdeadsimon