Ο διακεκριμένος για τις μικρού μήκους ταινίες ‘Prince of Streets’ Θεοφύλακτος Αργυρού, παρουσιάζει τη νέα του ταινία ‘ΤΟΜ’. Είναι κι αυτή μικρού μήκους και κάνει την πρεμιέρα της την Παρασκευή το βράδυ στις Νύχτες Πρεμιέρας. Ο Τομ -ή αλλιώς Θωμάς-  την μέρα δουλεύει ως πωλητής και το βράδυ συχνάζει σε κυριλέ μαγαζιά και πουλάει μικροποσότητες ναρκωτικών για να εντυπωσιάσει τις κοπέλες αυτού του κύκλου. Σε μια «βρομοδουλειά» που αναλαμβάνει για να εξυπηρετήσει μια όμορφη κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος, τα πράγματα μπερδεύονται και παίρνουν μία αναπάντεχη τροπή. Ο Τομ βιώνει την σύγκρουση μεταξύ της ιδανικής έκδοσης του εαυτού του (ΤΟΜ) και του πραγματικού του εαυτού (Θωμάς). Η ταινία κινείται ανάμεσα στην περιπέτεια και στην κωμωδία και το τέλος είναι ανοιχτό σε ερμηνείες. Ο Θεοφύλακτος που είχε ετοιμάσει και τα τρία βίντεο-teaser του ΓΚΡΕΚΑ λίγο πριν το ντεμπούτο του περιοδικού, μας μιλάει για τον ΤΟΜ και τη σχέση του με τη σύγχρονη Ελλάδα.

tom 13

Γιατί επέλεξες αυτό το θέμα;
Ο ΤΟΜ μου θυμίζει λίγο την Ελλάδα και τον σύγχρονο νεοέλληνα. Θέλει να υποδύεται κάτι που δεν είναι. Μια πιο »αμερικάνικη» κόπια του εαυτού του. θέλει να έχει ακριβό αμάξι, ρούχα ενώ είναι εντελώς χρεωμένος. Αυτήν την εικόνα δε πολλοί Έλληνες τείνουν να την πιστεύουν με πάθος και κάποια στιγμή προσγειώνονται απότομα. Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουμε την τάση να ποζάρουμε πολύ και συνήθως να μιμούμαστε ή να ταυτιζόμαστε απόλυτα με πρότυπα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ουσία του χαρακτήρα μας. Αυτό το συναντούσα πολύ γύρω μου , (ακόμα και σε μένα) και αποφάσισα να το θίξω και να το ξορκίσω μ’ έναν τρόπο.

Έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία;
Η ταινία αφηγείται μια εσωτερική σύγκρουση, μπαίνει σε αρκετά γνώριμες σκηνές και συνθήκες για εμένα. Έχει urban στοιχεία και χαρακτήρες που έχω γνωρίσει προσωπικά και έχω μελετήσει αρκετά. Το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία του ΤΟΜ αφορά έναν κόσμο (νύχτα, δρόμος) που το έζησα κατά την διάρκεια της εφηβείας μου.

Γιατί διάλεξες ένα τόσο αναγνωρίσιμο καστ;
Οι ηθοποιοί που με τίμησαν με την παρουσία τους, Αναστάσης Κολοβός, Κατερίνα Τσάβαλου, Γιώργος Χρανιώτης, Ορφέας Αυγουστίδης, Όμηρος Πουλάκης, Δημήτρης Λιόλιος, Μελέτης Γρηγοριάδης, Αθανασία Κούσουλα και με τις ερμηνείες τους στην ταινία νομίζω δικαίωσαν αυτήν την επιλογή μου. Ο τρόπος που έχτισαν και ερμήνευσαν τους χαρακτήρες συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μία δυνατή ταινία. Παλαιότερα είχα δουλέψει με ερασιτέχνες ηθοποιούς.  Αυτό είχε αρνητικά και θετικά αποτελέσματα. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία γιατί είχα τη δυνατότητα να καθοδηγώ τους ερασιτέχνες και να βγαίνει το αποτέλεσμα που ήθελα. Σε αυτή την ταινία αισθάνθηκα έτοιμος να δουλέψω με επαγγελματίες και η εμπειρία ήταν πολύ έντονη. Παρόλα αυτά, ο πρωταγωνιστής της ταινίας ο Τάσος T.B. Law Μπινενμπάουμ, είναι ερασιτέχνης ηθοποιός. Για την ακρίβεια είναι μουσικός που ασχολείται με το rap. Ουσιαστικά σε αυτή την ταινία έκανα μια μίξη με ερασιτέχνες και επαγγελματίες και θεωρώ πως πέτυχε.

tom 11 tom 10 tom 9 tom 8 tom 7 tom 6 tom 5

Σχολίασε μου το τέλος της ταινίας;
Το τέλος είναι λίγο αφαιρετικό. Άκουσα απόψεις ότι θα έπρεπε να το κάνω πιο συγκεκριμένο. Αλλά μαζί με τον σεναριογράφο της ταινίας αποφασίσουμε να το αφήσουμε ανοιχτό και ο θεατής να πάρει αυτό που του ‘αξίζει’ από τον επίλογο. Για κάποιον μπορεί να είναι κάτι θετικό για κάποιον άλλον κάτι αρνητικό. Είτε να μείνει στην φάρσα είτε να σκάψει πιο βαθιά. Θεωρώ πως είμαστε συνεπείς με το νοηματικό κομμάτι της ιστορίας, σε σχέση με το τέλος. Εμένα προσωπικά μου αρέσει που σε βασανίζει λίγο, πριν σου φανερώσει την αλήθεια. Για μένα είναι ένα αισιόδοξο τέλος.

Ποια θα ήταν η ιδανική συνέχεια για σένα σαν σκηνοθέτης;
Να βγάλω πολλά λεφτά και μην χρειαστεί να εξαρτώμαι από την εργασία μου για την επιβίωσή μου. Να μπορέσω να σκηνοθετήσω όπως οι μεγάλοι σκηνοθέτες διαφορετικά είδη και αρκετές ταινίες. Νομίζω πως βαδίζω στον δρόμο αυτό παρά τις δυσκολίες. Αυτή την στιγμή είμαι στην ευχάριστη θέση να συζητώ με μια παραγωγή για μεγάλου μήκους ταινία. Η ιδανική συνέχεια θα ήταν να υπογράψουμε και να γυριστεί.

tom 4 tom 3 tom 2 tom 14

Η τανία ‘ΤΟΜ’ του Θεοφύλακτου Αργυρού θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας, στο πλαίσιο του Θ’ Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στο Odeon Οπερα, αίθουσα 1 στις 5.30 μ.μ.

 Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Σπύρος Στεριώτης