Η Βικτόρια και η Δήμητρα είχαν από μικρές το μικρόβιο της δημιουργίας και πάντα τους άρεσε να φτιάχνουν χειροποίητες κατασκευές. Μια μέρα αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα σπιρτόκουτα -δεν θυμούνται καν πώς προέκυψε αυτό. Έφτιαξαν μικροσκοπικά αντικείμενα και τα τοποθέτησαν μέσα στα κουτιά, το ένα σπιρτόκουτο έφερε το άλλο και μετά έχασαν κάπως το λογαριασμό. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κατασκευάσει ολόκληρους κόσμους μέσα σε σπιρτόκουτα που τα περισσότερα τα έχουν χαρίσει σε φίλους τους, αλλά αρκετά τα έχουν πουλήσει. Στου Ψυρρή που συναντηθήκαμε ήρθαν με ένα μικρό βαλιτσάκι που είχε μέσα τα ξεχωριστά τους σπιρτόκουτα. Μόλις είχαν γυρίσει από την Ικαρία και μπορούσες να δεις στο χαμογελαστά τους πρόσωπα ότι πέρασαν τέλεια.

Dimitra & Victoria 5 Dimitra & Victoria 6 Dimitra & Victoria 13

Τα σπιρτόκουτα είναι κάτι που τα κορίτσια ξεκίνησαν παράλληλα με τις σπουδές τους. Η Βικτόρια σπούδασε Βιολογία και αποφοίτησε πριν από λίγο καιρό και η Δήμητρα σπουδάζει αρχιτεκτονική. Τις ρωτάω πώς σκέφτονται το μέλλον και η απάντηση τους είναι παρόμοια. «Είμαστε πολύ μπερδεμένες για το τι θα κάνουμε στη ζωή μας. Το ιδανικό θα ήταν να δουλέψουμε στους κλάδους που σπουδάσαμε, γιατί είναι κάτι που επιλέξαμε συνειδητά. Παράλληλα θα θέλαμε η ενασχόληση με τα χειροποίητα πράγματα να γίνει πιο εντατική και οργανωμένη. Δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει, είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα αυτόν τον καιρό. Μπορεί να φύγουμε και στο εξωτερικό, θα δούμε», λένε.

Ίσως τα σπιρτόκουτα να είναι ένας τρόπος γι’ αυτές να ξεφεύγουν. Μέσα σε αυτά μπορούν να δημιουργήσουν όποιον κόσμο θέλουν. «Μπορεί να δούμε μία εικόνα σε ένα περιοδικό και να μας εμπνεύσει, να ακούσουμε μια φράση. Μια φορά στην Δονούσα ήταν ένας γέρος που κρατούσε τη βαλίτσα του και φώναζε «μακάριοι η μη παραθερίζοντες!», μας κόλλησε η φράση τους και τον φτιάξαμε μέσα στο σπιρτόκουτο. Άλλα σπιρτόκουτα μπορεί να τα έχουμε ονειρευτεί. Πάντα ξεκινάμε από κάτι που μας έχει κάνει εντύπωση και μετά το επενδύουμε με παραπάνω στοιχεία και βγαίνει» εξηγούν. «Με έχει διασκεδάσει πολύ ένα σπιρτόκουτο ντίσκο που είχαμε φτιάξει. Είχαμε φτιάξει όλους τους χαρακτήρες έναν-έναν, τους είχαμε ονομάσει, είχε και μία ντισκομπάλα στη μέση και όταν άνοιγες το σπιρτόκουτο ήταν σαν να έπαιζε στα αλήθεια μουσική. Και μία μπάντα Κουβανών που φτιάξαμε μας άρεσε πολύ. Βγήκε πολύ ζωντανή γιατί την ώρα που το φτιάχναμε ακούγαμε κουβανέζικη μουσική», λέει η Βικτόρια.

Dimitra & Victoria 7 Dimitra & Victoria 8 Dimitra & Victoria 9 Dimitra & Victoria 10

Τις ρωτάω να μου πουν για την Ικαρία για να ξαναμπώ κι εγώ σε καλοκαιρινή διάθεση. «Η Ικαρία είναι φοβερό νησί, μας τρέλανε! Πήγαμε με σκοπό να μείνουμε όσο μας πάρει και τελικά μείναμε ένα μήνα! Πουλήσαμε σχεδόν όλα τα σπιρτόκουτα και κάναμε και κάτι μεροκάματα σε ένα club. Ο κόσμος στην Ικαρία είναι φανταστικός. Όλοι έχουν μία γνήσια διάθεση να επικοινωνήσουν κι όχι μόνο στα πανηγύρια, αλλά και στην καθημερινότητά τους. Στην Ικαρία είναι μονίμως γιορτή, είτε πάρτι, είτε γλέντι, είτε γάμος, είτε live, κάθε βράδυ κάτι θα γίνεται. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι ενώ όλη μέρα ήμασταν έξω, κάναμε πεζοπορία, μπάνιο, ξενυχτούσαμε, βγαίναμε, δεν κουραζόμασταν καθόλου και ποτέ. Ακούσαμε για πάρτι γενεθλίων για ανθρώπους που έκλειναν τα 100 και πάνω», λένε. «Εγώ έχω κάνει τα χαρτιά μου για καθηγήτρια Βιολογίας στην Ικαρία, μακάρι να με πάρουν», προσθέτει η Βικτόρια.

Τα κορίτσια εκτός από σπιρτόκουτα φτιάχνουν και διάφορα άλλα χειροποίητα πράγματα. Επιτραπέζια παιχνίδια, μαριονέτες, τσάντες, μια φορά είχαν φτιάξει ένα σουτιέν από καραμέλες δώρο σε μια φίλη, και γενικά, όταν είναι να κάνουν δώρο, το φτιάχνουν οι ίδιες. Φτιάχνουν και κοσμήματα και τώρα τελευταία έχουν αρχίσει να φτιάχνουν και πλεκτά μαγιό. Μπορείτε να τις συναντήσετε στο Θησείο όπου στήνουν καμιά φορά πάγκο, στην Πάτρα όπου σπουδάζουν και σε διάφορα νησιά το καλοκαίρι. Έχουν σελίδα στο Facebook και δέχονται παραγγελίες και μπορούν να σου φτιάξουν ό,τι κόσμο θέλεις. Τα love stories είναι τα πιο δημοφιλή.

Dimitra & Victoria 11 Dimitra & Victoria 12 Dimitra & Victoria 14 Dimitra & Victoria 15 Dimitra & Victoria 16 Dimitra & Victoria 18 Dimitra & Victoria 20

Τα σπιρτόκουτά τους κοστίζουν πέντε ευρώ.

https://www.facebook.com/spirtokouta

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος