Ο Νίκος Μερτζάνος είναι 25 ετών και είναι ο υπεύθυνος για το «Στάσου Λίγο». Υπεύθυνος δηλαδή για ένα πολύ ωραίο κομμάτι, ιδανικό για ερωτικές απογοητεύσεις. Καψούρα alert.

Ο Νίκος είναι 25 χρονών και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήταν πολύ άτακτο και πεισματάρικο παιδί, από αυτά τα παιδιά που τώρα δεν τα αντέχει. Πρώτη φορά τραγούδησε μπροστά σε κόσμο στην τρίτη γυμνασίου, το «Με το ίδιο μακό». Είναι ακόμα φοιτητής του ΦΠΨ γιατί σαν παραδοσιακός μουσικός δεν μπορεί να κάτσει να διαβάσει. Του αρέσει η ψυχολογία, όμως δεν είναι αυτό που θέλει να κάνει στην ζωή του. Όπως λέει γελώντας, δεν μπορεί γιατί έχει τόσα δικά του ψυχολογικά να λύσει που δεν μπορεί να βοηθήσει τους άλλους. Έχει κάνει πέντε χρόνια μαθήματα στο σύγχρονο τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά και φωνητική στον Νάκα και στο Ωδείο Αθηνών. Επισήμως, δηλώνει φοιτητής.

Nikos Mertzanos 6

Πότε κόλλησες το μικρόβιο της μουσικής;
Δευτέρα γυμνασίου, στο σχολείο. Τρίτη γυμνασίου ξεκίνησα πιάνο, ξεκίνησα σχετικά αργά η αλήθεια είναι. Δεν είχα τραγουδήσει, δεν ήθελα να ασχοληθώ με το τραγούδι. Έβλεπα την μουσική ως πιανίστας όχι ως τραγουδιστής. Δεν έγραφα τίποτα, έπαιζα απλά πιάνο. Σιγά- σιγά άρχισα να τραγουδάω στην χορωδία στις γιορτές του σχολείου. Μετά μπήκα σόλο και εκεί άρχισα να την ακούω (γελάει).

Αγαπημένος τραγουδιστής/τραγουδίστρια όταν ήσουν μικρός;
Τότε είχα κόλλημα αλλά κόλλημα με το «Με το ίδιο μακό» άρα κόλλημα με την Αρβανιτάκη, κόλλημα με την Νικολακοπούλου. Το «μακό» ήταν το μόνο κομμάτι που ήξερα στην ουσία. Εμμονή!

Μου δίνεις αφορμή να πω μια «κακιά» λέξη τώρα. Έντεχνο.
(Γελάει). Κοίτα εγώ είμαι περισσότερο του έντεχνου με την έννοια του να είναι καλό κάτι. Δηλαδή να μην είναι άτεχνο. Σε live μου λέω και ξένα και ελληνικά μη έντεχνα αν το θέτουμε έτσι. Εμένα μου αρέσουν πολλά έντεχνα αλλά παράλληλα και πολλά pop κομμάτια.

Η έννοια του έντεχνου όπως είναι σήμερα δεν σου την σπάει;
Με την έννοια της αντισαββατοκουλτούρας; Βασικά, με εκνευρίζει σαν χώρος. Με την έννοια της εμμονής του κλειστού ποιοτικού. Όπως με ενοχλούνε και οι υπερβολικά alternative που είναι σε σημείο «Τραγουδάω για 3 άτομα γιατί το ζω». Αυτά τα δύο άκρα δεν τα μπορώ με κανέναν τρόπο.

Οι πρώτες σου επιρροές;
Άκουγα πολύ ξένα. Μπορεί να ήταν και φλωρομπαλάντες τύπου «Creep» που τις ακούγαμε όλοι. Ήταν και ελληνικά όμως. Επαφή με το έντεχνο με την έννοια του Ξαρχάκου είχα βέβαια πιο μετά. Εγώ δεν ήξερα καν μέχρι και την τρίτη λυκείου πολύ γνωστά κομμάτια του Κραουνάκη που τα ξέρουν όλοι είτε τα ακούνε είτε όχι. Είναι λίγο mix οι επιρροές μου. Δεν μπορώ ούτε εγώ να τις εξηγήσω.

Πότε έγραψες το πρώτο σου τραγούδι;
Το πρώτο μου τραγούδι ήταν το «Στάσου λίγο». Ήμουν 18-19.

photo(1)

Άρα τρελάθηκες που το πρώτο τραγούδι που έγραψες έγινε τέτοια επιτυχία; Εγώ π.χ. το έχω ακόμα στο mp3 μου.
Δεν το κατάλαβα, δεν είχε εκδοθεί και δεν έχει εκδοθεί ακόμα το «Στάσου λίγο». Είναι προσωπικό βίωμα αυτό το κομμάτι. Σκέψου ότι γράφτηκε από ημερολόγιο, όπου κρατούσα σημειώσεις. Γράφτηκε για αφιέρωση. Για να δοθεί μπας και γυρίσει πίσω. Δεν είχα σκοπό να το ανεβάσω κάπου. Έγραφα λοιπόν παράλληλα τον στίχο και την μουσική. Ήταν πολύ αυθόρμητο. Τους περισσότερους στίχους του κράτησα ακριβώς όπως ήταν στο ημερολόγιό μου. Ήξερα τι ήθελα να πω για να τα ακούσει. Δεν είχα άλλο τρόπο να εκφράσω τι ένιωθα. Οπότε είπα «θα το πω τραγουδιστά κι ό,τι γίνει». Και δύο φίλες μου το πήραν και το ανέβασαν στο myspace. Και μετά από εκεί το βρήκαν άλλοι, το έκαναν video στο youtube κλπ κλπ..

Η αφιέρωση δεν έγινε ποτέ; Να τραγουδήσεις το κομμάτι να το ακούσει;
Έγινε, έγινε και με video κιόλας. Η αντίδραση ήταν συγκινητική μεν αλλά δεν γύρισε πίσω. Στάθηκε ελάχιστα. Μπορεί να μην πληρώθηκε ο αρχικός σκοπός του κομματιού αλλά αυτό το κομμάτι πήρε τεράστια έκταση μετά. 5.000.000 views. Αλλά έχει μια κατάρα το «στάσου λίγο». Είναι φοβερό. Είναι λες και είναι φτιαγμένο για το youtube. Λες και είναι μαγεμένο πραγματικά.

Θες να το εκδώσεις;
Θέλω να το εκδώσω. Έχει ηχογραφηθεί, έχει πέσει σε δευτερόλεπτα, έχει ολοκληρωθεί. Είμαστε όμως ακόμα σε συζητήσεις. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει το φθινόπωρο. Έχει καθυστερήσει πραγματικά πολύ αυτό το κομμάτι να εκδοθεί.

Κυκλοφορεί κάτι δικό σου;
Υπάρχει ένα έντεχνο λοιπόν (γελάει) cd-single, ένα ζεϊμπέκικο για την ακρίβεια, το «Κάτι Ελλάδες», σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη από την heaven. Βγήκε τον Απρίλη.

Σε ποιο είδος μουσικής θα μου έλεγες ότι ανήκεις;
Είναι τόσο παρεξηγημένα τα πράγματα στην Ελλάδα που είναι δύσκολο να πεις πού ανήκεις. Ειδικά το έντεχνο είναι τόσο παρεξηγημένο. Μου αρέσει το καλό έντεχνο όπως το διαμορφώνουν κάποιοι. Δεν αντέχω την αβαντγκαρντίλα του έντεχνου. Μου αρέσει και η ξένη σκηνή ακόμα και η rnb δηλαδή. Οπότε η μουσική μου είναι σαν ψηφιδωτό. Παίρνω κάτι που μου αρέσει πολύ από δω, κάτι που μου αρέσει πολύ από κει και τα συνθέτω όλα μαζί. Έτσι φτιάχνω την μουσική μου.

Nikos Mertzanos 9

Με ποιον θα ψόφαγες να συνεργαστείς;
Μποφίλιου θα γούσταρα πολύ. Ειδικά σε live. Και η Ζουγανέλη θα μου άρεσε. Μου αρέσουν οι γυναικείες δυναμικές φωνές. Οι άντρες τραγουδιστές στην Ελλάδα δεν νομίζω πως μπορούν να συνδυάσουν δυναμική και ερμηνεία. Μου αρέσουν οι πιο ευαίσθητες βραχνές φωνές. Νομίζω όπως και στον περισσότερο κόσμο. Από ξένους θα ήθελα να συνεργαστώ με τον Tom Baxter.

Σε ποιο φεστιβάλ θα ήθελες να παίξεις;
Στο river party στην Καστοριά!

Ποιο είναι το target group σου;
Θα σου πω. Στην πραγματικότητα, είναι 18-24 όσον αφορά στο «στάσου λίγο». Όσον αφορά στα live, είναι και πιο μεγάλες ηλικίες πλέον. Και άμα εκδώσω και αυτή την δουλειά πιστεύω θα ανέβει κι άλλο ηλικιακά το target group μου. Δηλαδή υπάρχει μια απόσταση πλέον και είναι λογικό.

Έχεις ενδώσει σε fan;
Όχι ποτέ.

Ρομαντικός ή ρεαλιστής;
Είμαι κάπου στο demi. Ανάλογα την περίοδο. Τώρα βρίσκομαι σε αισιόδοξη φάση. Άρα είμαι πιο πολύ ουτοπικός τώρα. Γενικά όμως είμαι ρεαλιστής πιστεύω.

Ερωτεύεσαι τόσο όσο δείχνει ο στίχος σου ή το τραβάς και λίγο;
Όχι, όχι, ερωτεύομαι τόσο πολύ. Αλλά όχι κάθε φορά το ίδιο. Είναι και οι ηλικίες βέβαια. Οι πρώτοι έρωτες είναι διαφορετικοί.

Τι σε εμπνέει να γράψεις πέρα από τον έρωτα;
Οι μαύρες μου. Η μελαγχολία. Όλα τα συναισθήματα αυτά. Αλλά και η χαρά με εμπνέει. Γράφω καλύτερα βέβαια όταν είμαι χαρούμενος. Και μπορώ να γράψω και για κάτι που με έκανε χάλια όταν είμαι χαρούμενος. Άμα πέσω ψυχολογικά δεν θέλω καθόλου να γράφω. Αργώ, κάνω μήνες να γράψω άμα δεν είμαι καλά.

Nikos Mertzanos 4

Μουσικά η Ελλάδα έχει μέλλον;
Άκου. Είναι δύσκολο για τις δισκογραφικές να σπρώξουν κάποιον νέο. Οι δισκογραφικές αγοράζουν ένα όνομα. Και θέλουν να το πουλήσουν. Οπότε είναι δύσκολο για τους νέους. Βέβαια υπάρχει στροφή στους νέους καλλιτέχνες που γεμίζουν live.

Το μισείς πλέον το «στάσου λίγο» επειδή έγινε viral; Επειδή έχεις σημαδευτεί με αυτό το κομμάτι;
Όχι. Είναι ένα κομμάτι που δεν μπορώ να το μισήσω. Ακόμα με συγκινεί. Ταυτίστηκα μεν αλλά μετά δεν έβγαλα μια δουλειά για να ταυτιστώ με κάτι άλλο. Οπότε, αν με ρωτήσουν τι έχεις κάνει, θα τους πω πρώτο το «στάσου λίγο» και μετά αυτό που έχω εκδώσει το «κάτι Ελλάδες». Δεν θεωρώ ότι με στοιχειώνει. Δεν έχει βγει και σε ραδιόφωνο οπότε δεν είναι ότι έχει πολυακουστεί και έχει κουράσει. Άρα δεν έχω και λόγο να το σιχαθώ.

Κλείνοντας θέλω να μου πεις το πιο περίεργο μέρος που έχεις κάνει σεξ στην Αθήνα.
Δεν είναι τόσο περίεργο. Στο Κολωνάκι χτυπήσαμε κουδούνι πολυκατοικίας και κατεβήκαμε κάτω στο υπόγειο και κάναμε σεξ. Αφού δεν ήρθαν να μου ζητήσουν και τα κοινόχρηστα πάλι καλά.

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag