Γκάζι, Δευτέρα 26 Μαΐου. Κόσμος μαζεμένος περίμενε να ανοίξουν οι πόρτες της Τεχνόπολης για να λάβει μέρος στη γιορτή της Σχεδίας, του περιοδικού για την οικονομική ενίσχυση των αστέγων αυτής της πόλης. Τα ονόματα ήταν πολλά και το εισιτήριο μόλις 5 ευρώ, μια συνεισφορά αλληλεγγύης, όμως, για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Είναι λίγο πριν δύσει ο ήλιος και οι τυμπανοκρουσίες από μακριά τράβηξαν την προσοχή μας. Ήταν οι Batala που παρέλαυναν με τα τύμπανά τους, σηματοδοτώντας την έναρξη της συναυλίας. Οι πρωτόγονοι ρυθμοί συνδυασμένοι με το παθός και την ταχύτητα προσφέρουν μια πρωτόγνωρη ένταση. Ξαφνικά, μια σκέψη περνά από το μυαλό μου: αυτή ήταν η πρώτη μουσική που έκανε ο άνθρωπος.

Στη συνέχεια το σκηνικό άλλαξε εντελώς, τη σκυτάλη πήραν οι Duo Fina, ντυμένοι στα λευκά που μετέτρεψαν την Τεχνόπολη σε opera hall με μόνη συνοδεία ενός πιάνου. Οι δυο τενόροι έδεσαν τέλεια μετά από την ένταση των τυμπάνων. Όμως αυτή ήταν απλά η προθέρμανση για το 4ωρο live.

IMG_2316 IMG_2332 IMG_2347 IMG_2352

«Μάμα, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος», ήταν η εξομολόγηση του Σπύρου Γραμμένου που ανέβηκε στη σκηνή με τις κόκκινες τιράντες του. Στη συνέχεια μια φωνή μας είπε «Καλησπέρα ρε» -ήταν ο Μίλτος Πασχαλίδης, άνετος, μας ρώτησε τι θέλουμε να ακούσουμε. Φωνές από παντού άρχισαν να λένε διάφορα κομμάτια. Τελικά είπε τα περισσότερα.

Ακολούθησαν οι μοναδικοί Encardia με ήχους από τη νότια Ιταλία που ξεσήκωσαν το κοινό. Η μουσική τους ανάλαφρη, χαρούμενη και αισιόδοξη, ενώ δυο κοπέλες ξεκίνησαν να χορεύουν πάνω στη σκηνή. Τα ζευγαράκια γύρω μας είχαν ξεκινήσει και αυτά να χορεύουν πιασμένα χέρι χέρι, ενώ τα ντέφια και το ακορντεόν μας ταξίδευαν.

Για αποφόρτιση στη σκηνή ανέβηκε η Μάρθα Φριντζήλα. Πρώτη φορά την άκουσα ζωντανά και τολμώ να πω πως η φωνή της είναι κάτι το μαγικό. Έχει βάθος και συναίσθημα που σε καθηλώνει ακόμα και αν δεν είσαι fan του έντεχνου όπως εγώ.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Αντώνης Κυρίτσης ήταν αυτοί που μετέφεραν τα παραδοσιακά γλέντια στην Τεχνόπολη. Η ατμόσφαιρα θύμιζε πανηγύρι και ο κόσμος το γούσταρε. Ξαφνικά είδα παρέες να έχουν σύρει παραδοσιακούς χορούς, ενώ ανάμεσα τους ήταν και σκανδιναβές τουρίστριες. Η σκηνή ολοκληρώθηκε με τη μυρωδιά ούζου που έσκασε από κάπου δίπλα.

Αυθεντικό γύφτικο swing από τους Gadjo Dilo ήταν το επόμενο είδος που ακούσαμε. Η τραγουδίστρια είναι μια κινούμενη μπαταρία θετικής ενέργειας. Μέσα σε δευτερόλεπτα κατάφερε και ξεσήκωσε όλη την Τεχνόπολη, πιάσαμε όποιον βρήκαμε δίπλα μας και χορέψαμε μαζί του.

Τελευταίοι ήταν οι Locomondo και όλοι λουστήκαμε με μπύρα και ρετσίνα.

Η Σχέδια έκανε ένα από τα πιο όμορφα event της πόλης. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα ευχαριστώ. Α, και να θυμηθούμε να αγοράσουμε το επόμενο τεύχος στηρίζοντας την προσπάθειά τους.

IMG_2463 IMG_2452 IMG_2484 IMG_2488 IMG_2508 IMG_2514 IMG_2522 IMG_2443 IMG_2432 IMG_2574 IMG_2567 IMG_2541 IMG_2534

Κείμενο και φωτογραφίες: Ιωσήφ Χαλαβαζής