Ο Αntonio είναι κάτι σαν τον Μίδα της γαστρονομίας, ό,τι πιάνει στα χέρια του γίνεται πεντανόστιμο επειδή γνωρίζει με ακρίβεια την ισορροπία των γεύσεων.

Τον ακολουθώ πιστά σε όποιο στέκι και αν δημιουργεί, γιατί το ζητούμενό του είναι σταθερά η δημιουργία των γεύσεων, ένα παλίμψηστο γευστικής μνήμης που κάθε φορά του υπαγορεύει ο δικός του ουρανίσκος.

Ο ίδιος μεγάλωσε στην Μπολόνια, αλλά η καταγωγή του είναι από τη νότια Ιταλία. Μεγάλωσε με γυναίκες που συνέχεια μαγείρευαν και τον τάιζαν στο στόμα.

Pane Salame 5 Pane Salame 2 Pane Salame 13 Pane Salame 12

Την φιλοσοφία της ιταλικής ταβέρνας την έχει στο αίμα του. «Μ’ αρέσει το τίμιο φαγάκι και το κρασάκι, απλές γεύσεις, από τη φύση στο πιάτο, όχι πολλές επεμβάσεις». Με τον Αντόνιο στο πάνε βίνο, δηλαδή στο κρασί και το ψωμί, αρχίζουν αληθινές ιστορίες καθημερινής τρέλας αλλά με μια εσάνς πολύ φιλοσοφημένη. Τον προτρέπω χρόνια τώρα να κάνει μια ταινία με τη ζωή του και πάντα γελάει με τον ίδιο πονηρό τρόπο. Ήρθε στην Ελλάδα είκοσι χρόνια πριν και έπαθε έρωτα με την Σαντορίνη. «Ωραία η Ελλάδα αλλά υπάρχει η Ελλάδα και η Σαντορίνη» λέει. Στο νησί που τον μάγεψε έμεινε οκτώ χρόνια, χειμώνα καλοκαίρι. Τα επόμενα χρόνια έκανε γάμους, παιδιά, εστιατόρια, μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε

Τα τελευταία χρόνια είχε παρκάρει στην Γραβιάς και τον ξέραμε και ως «ο κύριος il postino». Το μικρό στέκι στο Κολωνάκι μεγάλωσε και ήμασταν όλοι ορκισμένοι θαμώνες, αλλά όταν ο μαέστρος Αντόνιο έφυγε η ορχήστρα άρχισε τα φάλτσα.

Ο Ιταλός όμως ξαναγύρισε ανανεωμένος στο Κολωνάκι και αυτή τη φορά την τιμητική του είχε το Pane salame στη Μηλιώνη που γνωρίζει μέρες ευφορίας και κάνει τον ουρανίσκο μας να γουργουρίζει πάλι από ευχαρίστηση.

Μου λέει ότι τα έχει βαρεθεί όλα, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ένα μικρό μαγαζάκι με πέντε τραπέζια όλα και όλα, εξαιρετικό φαγάκι, ωραία κρασιά και η ζωή να είναι απλή. Σκέφτεται να ζήσει πάλι σε νησί, να φτιάξει ένα μαγαζάκι και να έρχονται μόνο όσοι τον αγαπούν.

Pane Salame 7 Pane Salame 14 Pane Salame 15 Pane Salame 10 Pane Salame 11

Στο pane salame δηλαδή στο ψωμί και σαλάμι παίζει πολύ panini με αλλαντικά. Δηλαδή, πας και με τρία-τέσσερα ευρώ το πολύ τρως έξτρα γκουρμεδιάρικο σάντουιτς. Ξεχώρισα το salame spianata, πικάντικο με γλυκές καπνιστές πιπεριές και πικάντικές ελιές. Εξαιρετική και η breasalola με φρέσκα μανιτάρια, φλοίδες παρμεζάνας και πιπέρι. Στα panini με κρεατικά δίνω άριστα στο ιταλικό λουκάνικό σχάρας σοταρισμένο με άγρια χόρτα, ελαφρώς πικάντικο και στο σνίτσελ χοιρινού με ντομάτα και ρόκα μέσα σε φρεσκότατο ψωμάκι και κάθε μπουκιά και συχώριο. Υπάρχουν και panini με ψαρικά εξαιρετικά. Νόστιμο και καλοκαιρινό το πανίνι με ξιφία καπνιστό, γλυκές πιπεριές, τοματίνια και κάπαρη. Τρως ένα ελαφρύ και χορταστικό πιάτο με πέντε ευρώ.

Εδώ τρως και ένα από τα πιο ωραία χάμπουργκερ στην πόλη. Το μπέργκερ με μοσχαρίσιο κρέας black angus, με ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια και συνοδεία από φρέσκες τηγανητές πατάτες με έξτρα τυρί τσένταρ. Ζουμερό, να λιώνει στο στόμα.

Και επειδή καλά τα ψωμοειδή αλλά την θέλουμε και την μακαρονάδα μας, ο Antonio κάθε μέρα έχει και δυο μακαρονάδες με ό,τι τραβάει η όρεξή του για να θυμάσαι τι εστί ζυμαρικό και πώς πρέπει να τρώγεται. Επίσης, δοκιμάσαμε εξαιρετικό καρπάτσιο χταποδιού.

Αν ήμουν από αυτούς που χαρίζουν αστέρια, στον Αντόνιο θα έδινα μια βροχή αστέρων επειδή όσες φορές και να φας στο μαγαζί του δεν αλλάζει η ποιότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει κάτι από εκείνον και να μην έχει φροντίδα, επιμέλεια και αγάπη.

Pane Salame 3

Pane Salame, Μηλιώνη 8, Κολωνάκι, 2103613829

Κείμενο: Τζούλη Αγοράκη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Follow us on facebook: https://www.facebook.com/grekamag

Follow us on instagram: http://instagram.com/grekamag