Εδώ και τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται ένα διαφορετικό φεστιβάλ με μεγάλο ενδιαφέρον. Το Πικ Νικ urban festival έχει σκοπό να φέρει κοντά τους κατοίκους της πόλης για να απολαύσουν μουσική και σινεμά, κάνοντας πικ νικ. Το φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο στο χώρο της ρωμαϊκής αγοράς στο κέντρο της πόλης και προσφέρει μουσική με διάφορες μπάντες και προβολές ταινιών στον θερινό κινηματογράφο που έχει στηθεί ειδικά για το event. Το Πικ Νικ urban festival καλεί τους επισκέπτες να ετοιμάσουν το καλαθάκι τους, τις κουβέρτες, το φαγητό και το ποτό τους και να απολαύσουν το αστικό πικ νικ. Στο χώρο θα υπάρχουν κρύες μπύρες, νερό και αναψυκτικά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Πώς σας ήρθε η ιδέα για το φεστιβάλ;
Η ιδέα ξεκίνησε εμπειρικά. Μερικοί από εμάς ζούσαμε και δουλεύαμε στη Βαρκελώνη όπου γίνεται ένα αντίστοιχο φεστιβάλ η Sala Montjuic. Σκεφτήκαμε ότι το μοντέλο είναι αρκετά ενδιαφέρον και με κάποιες αλλαγές θα μπορούσαμε να το μεταφέρουμε στη Θεσσαλονίκη. Σημαντικό ρόλο για τη τελική μορφή του φεστιβάλ έπαιξε ο εξαιρετικός αρχαιολογικός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Πριν από τρία χρόνια στήθηκε με πολύ προσπάθεια το μεγαλύτερο αστικό πικ νικ που συνοδεύεται από προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους και συναυλίες μουσικών σχημάτων.

Τι θέλετε να πετύχετε με ένα τέτοιο φεστιβάλ;
Στόχος του φεστιβάλ είναι να μεγαλώσει και να αποτελεί πάντα αφορμή για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης να απολαμβάνουν από κοινού ένα φρέσκο πολιτιστικό γεγονός και να αλλάζει την εικόνα που έχουν οι ίδιοι για την πόλη. Να γίνουν παρόμοιες προσπάθειες και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ο ουσιαστικός όμως στόχος επετεύχθη από την πρώτη κιόλας χρονιά. Πρόκειται για μη μετρήσιμα υλικά που έχουν να κάνουν με την ίδια την εμπειρία του να μοιράζεσαι τοπικά και χρονικά μια όμορφη νύχτα με μουσική και σινεμά.

Πως έχουν ανταποκριθεί μέχρι τώρα οι επισκέπτες;
Το κοινό της πόλης έχει ανταποκριθεί εντυπωσιακά. Αποτελεί ήδη θεσμό για τη Θεσσαλονίκη αν δεν φαίνεται υπερβολικό. Περιμένει ο κόσμος τις τελευταίες αυτές μέρες του Αυγούστου να αποχαιρετήσει το καλοκαίρι και να απολαύσει αυτό το μεγάλο αστικό πικ νικ. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι σέβεται απόλυτα το χώρο κάτι που τελικά επιστρέφει στο ίδιο το φεστιβάλ.

Τι ετοιμάζετε φέτος;
Φέτος θεματική γραμμή αποτελεί το ταξίδι. Έχουμε στήσει μια ιστορία με διαφορετικές card postales που κάνουν ήδη τα ταξίδια τους καθώς και μια λευκή που θα μπορεί το κοινό να ζωγραφίσει. Την ιδέα του ταξιδιού ακολουθεί και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα έχουμε συνεργασία με τρία δυναμικά φεστιβάλ μικρού μήκους, καθώς και εξαιρετικές ταινίες για τις βραδινές προβολές. Η μορφή κάθε μέρα θα είναι συγκεκριμένη. Δύο με τρία μουσικά σχήματα, μια ταινία μικρού μήκους και στο τέλος μια ταινία μεγάλου μήκους. Και όλα αυτά κάνοντας πικ νικ.

Ποιες μπάντες θα εμφανιστούν;
Το φετινό μουσικό πρόγραμμα ξεκινά με τους Sailing Tomatoes, μια παρέα παιδικών φίλων από μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης, με όνειρο να ταξιδεύουν παίζοντας τη μουσική τους στους δρόμους. Οι Bankesters που δημιουργήθηκαν το 2009, παίζοντας neo-rockabilly με ρομαντικά στοιχεία. Τη δεύτερη μέρα ανοίγουν οι Meanwhiles, που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας πέντε μουσικών στην προσπάθειά τους να παίξουν ρομαντική μουσική περασμένων δεκαετιών. Ο Μάνος Μυλωνάκης. Το μουσικό ταξίδι του Μάνου ξεκίνησε με βασικό όχημα τους Your Hand in Mine, ενώ το καλοκαίρι του 2014 τον βρίσκει να ταξιδεύει για τη μουσική του και, έχοντας μόλις ηχογραφήσει το πρώτο του προσωπικό EP με Ισλανδούς μουσικούς στο Reykjavik το οποίο και παρουσιάζει πρώτη φορά στο Πικ Νικ Urban Festival. Η δεύτερη μέρα κλείνει με τους Aurora Band, που κυριολεκτικά σημαίνει σέλας ή χαραυγή. Την τρίτη μέρα ανοίγουν οι Honey I’m Home avec Percaddiction. Ο ήχος τους είναι ένα «Masacote» όπως το αποκαλούν οι ίδιες αφού χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά όργανα (κιθάρα, πιάνο, γιουκαλίλι, μελλοντικά, ντραμς, μπόνγκος, καχόν) τα οποία εναλλάσσουν μεταξύ τους. Η τελευταία στάση στο μουσικό ταξίδι του ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival 2014 είναι οι ΕΚΜΕΚ, οι ζωντανές τους εμφανίσεις τους που περιλαμβάνουν προκλητικά ετερόκλητες διασκευές από Depeche Mode ως Μανώλη Χιώτη και από Rihanna έως Κηλαηδόνη.

DSC_0142 DSC_0458 DSC_1796 DSC_7291_1 (2)w IMG_6946-signed IMG_6963-signed IMG_6968-bnw-signed IMG_7087-signed IMG_7165-signed OLG_0134 OLG_0136 _SAM2981 620921_10151117333887367_1224810217_o DSC_0105 DSC_0120

Το πικ νικ urban festival θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 28, 29, 30 Αυγούστου στο χώρο της Ρωμαικής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη.

http://www.urbanpicnic.gr/thessaloniki2014/

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag