Η Ελλάδα είχε τα ίδια σουβενίρ για πολλά χρόνια. Στην Ολυμπιάδα σχεδιάστηκαν κάποια καινούρια πράγματα, αλλά σταμάτησε εκεί. Φέτος για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα νέο ρεύμα, με νέο σχεδιασμό, φρέσκια εικόνα και πολλές καινούριες ιδέες. Πολλοί νέοι άρχισαν να ασχολούνται με τα σουβενίρ, μετά τις σπουδές τους δεν έφυγαν στο εξωτερικό αλλά άνοιξαν τα δικά τους γραφεία και αποφάσισαν να ποντάρουν στον τουρισμό, στην ελληνική βιοτεχνία και τις ελληνικές πρώτες ύλες. Η Ανγκέλικα Νιάρχου 23 ετών και η Γεωργία (Τζίνα) Οικονομοπούλου 24, ξεκίνησαν την προσπάθειά τους πριν από έναν χρόνο και δημιούργησαν το Ploos Design. Αφού τελείωσαν τις σπουδές του στη Σύρο, στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, ήρθαν στην Αθήνα και μπήκαν δυναμικά στην αγορά του σουβενίρ. Τα προϊόντα τους πωλούνται ήδη σε 34 σημεία και την 1η Αυγούστου άνοιξε το e-shop τους.

Ploos Design 7 Ploos Design 8 Ploos Design 9 Ploos Design 10 Ploos Design 15 Ploos Design 14 Ploos Design 13

«Στο τελευταίο έτος των σπουδών μας ήρθε η ιδέα για τα σουβενίρ. Γενικά υπήρχε μία τάση για την επιχειρηματικότητα από την οικογένειά μας και σκεφτόμασταν τότε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αφού τελειώσουμε τις σπουδές, σαν νέες σχεδιάστριες. Ακούσαμε τις συμβουλές των δικών μας. Είχαμε πολλές ιδέες για προϊόντα από έπιπλα μέχρι μωρουδίστικα αξεσουάρ, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί που να τα κατασκευάζουν. Είπαμε να φερθούμε πιο έξυπνα για να βγούμε γρήγορα στην αγορά. Επίσης θέλαμε να κάνουμε και κάτι για την Ελλάδα και τότε ήταν που η χώρα ήταν στα χειρότερά της λόγω της κρίσης.

Προσπαθούσαμε να βρούμε τι έχει η Ελλάδα και καταλήξαμε στον τουρισμό. Θέλαμε με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος, να μας γνωρίσει ο κόσμος και στο μέλλον να κάνουμε και άλλα πράγματα. Κάναμε μεγάλη έρευνα για να αποφασίσουμε τι σχέδια θα χρησιμοποιήσουμε, μετά κάναμε έρευνα αγοράς για τις τιμές και για τις επιλογές που είχαμε όσον αφορά τους κατασκευαστές. Με τις βιοτεχνίες αντιμετωπίσαμε μία δυσκολία γιατί μας έβλεπαν μικρές και δεν μας έπαιρναν στα σοβαρά. Εκεί μάθαμε πως για να καταφέρεις το σκοπό σου πρέπει να είσαι και λίγο σκληρός. Μας έλεγαν ότι συνεργάζονται μόνο με μεγάλες εταιρείες και τους λέγαμε κι εμείς τι θα κάνουμε που τώρα ξεκινάμε; Κάποιοι μας στήριξαν και συνεργαζόμαστε μαζί τους μέχρι σήμερα και κάποιοι άλλοι όχι και εννοείται δεν προέκυψε συνεργασία. Αλλά κάθε εμπόδιο για καλό. Είχαμε καθαρό στόχο, είχαμε πλέον σχεδιάσει τα πράγματα και ανυπομονούσαμε να τα δούμε να φτιάχνονται. Πήγαμε στο Design Lab και είχε μεγάλη επιτυχία, όλοι ήθελαν τα πράγματα και εμείς δεν μπορούσαμε να τα δώσουμε γιατί ήμασταν ακόμη υπό σύσταση εταιρεία και τρέχαμε με τα διαδικαστικά, άλλο εμπόδιο κι αυτό. Το πρώτο μας προϊόν ήταν ένα τετράδιο που κόβονται οι σελίδες και κάθε σελίδα έχει μία φράση από έναν αρχαίο φιλόσοφο».

Ploos Design 18 Ploos Design 17 Ploos Design 16

«Σχεδιάζουμε τα προϊόντα, αγοράζουμε τις πρώτες ύλες και συνεργαζόμαστε με ελληνικές βιομηχανίες για την κατασκευή τους. Στη συνέχεια τα παίρνουμε πάλι, τα πακετάρουμε εμείς και τα πουλάμε στα μαγαζιά. Ασχολούμαστε και με την προώθηση των προϊόντων πηγαίνουμε στα μαγαζιά, σε διάφορα νησιά και άλλα μέρη στην Ελλάδα και ψάχνουμε για πελάτες. Πηγαίνουμε διαισθητικά δεν έχουμε σπουδάσει το αντικείμενο της προώθησης. Χρησιμοποιούμε χρώματα από την ελληνική φύση. Η Ελλάδα έχει άπειρα πράγματα να εμπνευστείς. Θέλαμε να φτιάξουμε και πράγματα κάπως επιμορφωτικά για τον ελληνικό πολιτισμό και η αρχιτεκτονική μας έδωσε πολλές εικόνες. Κάναμε και πράγματα που θα φοράγαμε κι εμείς δεν θα ήταν απλά το κλασικό κιτς σουβενίρ. Παίξαμε και με ελληνικές λέξεις και την προφορά τους. Θέλουμε να κάνουμε πολλά αλλά το πάμε βήμα βήμα, θέλουμε να έχουμε σωστή εμπορική τακτική.

Σαν δίδυμο τα πάμε πολύ καλά, είμαστε ίδιες, μοιράζουμε τις δουλειές και κάνουμε και οι δύο από όλα. Εμπιστευόμαστε πολύ η μία την άλλη και δεν τσακωνόμαστε ποτέ. Τώρα κλείνουμε ένα χρόνο που έχουμε την εταιρεία συν έναν χρόνο έρευνας και προετοιμασίας και μέχρι στιγμής οι πωλήσεις πάνε πολύ καλά».

Ploos Design 6 Ploos Design 4 Ploos Design 3 Ploos Design 2 Ploos Design 1

http://www.ploosdesign.com/

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag