Ο Σατόσι Τατζίρι γεννημένος στο Τόκιο, τη δεκαετία του 60, ήταν ένα παιδί θαύμα. Ένα παιδί που στην καθημερινότητα του μοναδική του ασχολία ήταν η συλλογή εντόμων στο δασώδες προάστιο που έμενε. Κατάφερε να σκεφτεί μια αρκετά ιδιόμορφη και πρωτότυπη ιδέα για την εποχή. Μέσα από την ενασχόληση του με την εντομολογία και την μανία του να παίζει video games, έγινε αυτός που δημιούργησε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τα Pokémon. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την δημιουργία της συσκευής Game Boy, όλοι οι πιτσιρικάδες του πλανήτη μεταμορφώθηκαν σε εκπαιδευτές Pokémon. Λίγο αργότερα προστεθήκαν και anime σειρές και ταινίες . Έφηβοι και ενήλικες στα σχολικά διαλειμματα, στις εκδρομές, στη βόλτα του σαββατοκύριακου με τους γονείς δεν άφηναν από τα χέρια της κονσόλα της Nintendo, βρίσκονταν σε συνεχή επαγρύπνηση εκπαιδεύοντας  φανταστικά τέρατα, πατώντας μονάχα μερικά κουμπιά σε μια συσκευή με κασέτα.

Pokemon 8 Pokemon 7 Pokemon 10 Pokemon 11

Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο Adk (Ανδρόνικος) λίγες δεκαετίες αργότερα, μικρό παιδάκι, βλέποντας τη σειρά κινουμένων σχεδίων Pokémon «Γύρω στα εννέα, ένας φίλος μου, έφερε μια κασέτα Pokémon και μου έλεγε ‘έλα να δεις, ένα καινούργιο video game, είναι σουπερ, θα τρελαθείς’ και όντως όταν ξεκίνησα να παίζω, κόλλησα. Αργότερα, τα Χριστούγεννα, με τα λεφτά που είχα μαζέψει από τα κάλαντα, πήρα και την πρώτη μου κασέτα. Άρχισα να παίζω Pokémon, κάθε μέρα, όλη μέρα, σε φάση να μην μπορώ να ξεκολλήσω. Όταν δεν είχα σχολείο έκανα αυτό το πράγμα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ήμουν άριστος μαθητής, διάβαζα πάρα πολύ,  αλλά μόλις έπαιζα Pokémon τα παρατούσα. Και μάλιστα επειδή σε κάποια φάση έπαιζα συνέχεια, μου είχαν βγάλει το παρατσούκλι  «ποκεμονάκιας».

Στις αρχές του 21ου αιώνα το παιχνίδι βρισκόταν στο απόγειο «ήταν ωραίες εποχές, όλα τα παιδιά είχαν και από μια κονσόλα και στα διαλείμματα παίζαμε, όπως και με τις κάρτες μας. Αυτό που έκανα εγώ τότε ήταν να μαθαίνω όλο και περισσότερα πράγματα για τα Pokémon, διάβαζα οδηγούς, περιοδικά, έψαχνα πάρα πολύ πάνω σε αυτά μέχρι που σε κάποια φάση, είχα απομνημονεύσει όλους τους ήχους τους και κάθε φορά που άκουγα τον ήχο ενός Pokémon ήξερα να σου πω ποιο είναι, χωρίς να το κοιτάω».

Ο Adk έχει μια τεράστια συλλογή από χιλιάδες κάρτες Pokémon, albums, καθώς και τις περισσότερες φιγούρες που έχω δει ποτέ σε ιδιωτική συλλογή. Και δεν είναι μόνον αυτά. Έχει και τάπες, μπρελόκ, cd με τα τραγούδια της σειράς, επιτραπέζια παιχνίδια, pokeball,  ακόμα και εμβλήματα σαν αυτά που είχε και ο «Ας». «Στο δημοτικό, έπαιρνα το λεωφορείο με μερικούς φίλους και πηγαίναμε στη Φρεαττύδα που είχε ένα Pokémon league. Ήταν ένας ναός με κάρτες εκεί, και όταν μπήκα για πρώτη φορά μέσα τρελάθηκα. Σε κάποια φάση είχα μεγαλώσει πάρα πολύ τη συλλογή μου -το 2007-8 που είχα αποκτήσει Internet και αργότερα χρεωστική κάρτα, χαλούσα πάρα πολλά χρήματα. Ο κόσμος όμως από το 2004-5 και έπειτα σταμάτησε  να παίρνει κάρτες και εγώ είχα ψιλό-απογοητευτεί, γιατί είχαν σταματήσει να παίζουν και οι φίλοι μου, οπότε είχα καταλήξει σχεδόν μόνος. Ε, τότε αποφάσισα και εγώ να σταματήσω τη συλλογή καρτών».

Pokemon 18 Pokemon 17 Pokemon 16 Pokemon 15 Pokemon 14 Pokemon 13 Pokemon 12

Λίγα χρόνια αργότερα θα δημιουργηθεί το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Pokémon, όπου είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμέτοχη όσοι πίστευαν ότι είναι πραγματικοί εκπαιδευτές Pokémon. «Το καλοκαίρι του 2009, άρχισα να ξαναμαζεύω κάρτες, επειδή βρήκα άτομα να παίζω μέσω κάποιων site. Με έπεισαν οι φίλοι μου να μπω στο πρωτάθλημα, έφτιαξα μια ομάδα τελείως για την πλάκα, αλλά την έφτιαξα με βάση τα αγαπημένα μου Pokémon. Ξεκίνησα να παίζω στο τουρνουά και άρχισα να πηγαίνω πολύ καλά, και χαλαουρίτα ανέβηκα ως το τέλος. Έπαιξα τελικό, νίκησα, και βγήκα πρωταθλητής». Επόμενο εύλογο ερώτημα ήταν να τον ρωτήσω πώς αισθάνθηκε που σε ηλικία 20 ετών έγιν  πρωταθλητής Pokémon Ελλάδος. «Είχα καταχαρεί, γιατί ήταν ένα όνειρο παιδικό που έγινε πραγματικότητα μετά από δέκα χρόνια, ήμουν απίστευτα χαρούμενος είναι δύσκολο  να σου περιγράψω το συναίσθημα. Δεν υπήρχε αίγλη, δεν υπήρχε δόξα γιατί ήταν οι μαύρες εποχές που είχαν σταματήσει οι περισσότεροι να παίζουν. Ήταν όμως έναν όνειρο που έγινε πραγματικότητα». Το συγκεκριμένο τουρνουά ήταν και το τελευταίο. Από τότε δεν έχει ξαναγίνει, γιατί η Ελλάδα σταμάτησε να υποστηρίζεται από την Nintendo. Χώρες όπως η Αγγλία, Ιταλία, Γερμάνια ακόμη και η Μάλτα έχουν official tournament από την Nintendo εκτός από εμάς.

Στο Ελεύθερο του χρόνο ο Adk εκτός από το να προσπαθεί να διαβάσει για τη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών υπολογιστών την οποία πασχίζει να τελειώσει, παίζει διάφορα online games όπως το League of Legends, βλέπει σειρές, μαθαίνει Ιαπωνικά και « γενικά όταν έχω χρόνο, μου αρέσει να αράζω πολύ με φίλους, να πηγαίνω βόλτες και να περνάω καλά».

Αφήνουμε τη κουβέντα για το πρωτάθλημα και τη συλλογή καρτών και τον ρωτάω μια απορία που έχω τα τελευταία χρόνια, αν έχει τελειώσει ποτέ η σειρά κενουμένων σχεδίων με τις περιπέτειες του Ας Κέτσαμ, ενός μικρού παιδιού από την πόλη Πάλετ, στο ταξίδι του στον κόσμο των Pokémon με σκοπό να γίνει ο «Αφέντης των Πόκεμον». «Όχι», λέει «δεν έχει τελειώσει ποτέ και ο Ας θεωρείται 10 χρονών ακόμα, να φανταστείς γύρισε στην πέμπτη γενιά στο 600 επεισόδιο και είπε ‘μαμά πρέπει να σταματήσει να μου συμπεριφέρεσαι σαν μικρός’, και ήταν δέκα χρονών. Θα έπρεπε να έχει μεγαλώσει κατά τη γνώμη μου και να βλέπαμε εξέλιξη στο χαρακτήρα. Επειδή το βλέπω ακόμα, ο Ας κάνει κάθε φορά το ίδιο πράγμα μαζεύει μετάλλια, αλλά ποτέ δεν βγαίνει πρώτος. Νομίζω ότι δεν θα του δώσουν ποτέ μια νίκη γιατί όταν του δώσουν νίκη θα είναι το τέλος του franchise.

Στο τέλος τον ρωτάω αν έχει μπει ποτέ στον πειρασμό να δει πορνό anime. «Έχω δει μια φορά από περιέργεια αλλά ήταν αποτρόπαια, τα σιχαίνομαι, είναι  οικτρό να κάθομαι να βλέπω τέτοια πράγματα. Είναι για αυτούς που μπαίνουν στο 4chan, ένας βόθρος με αποβράσματα όπως κάτι τέρατα, κάτι χοντροί  που δείχνανε σε ένα επεισόδιο στο south park για το world of  warcraft,υπάρχει σχετική εικόνα στο διαδίκτυο που είναι κλεισμένοι στο υπόγειο και γουστάρουν να βλέπουν τέτοιες εικόνες, έτσι τους φαντάζομαι» (γελάει!).

Pokemon 1 Pokemon 2 Pokemon 3 Pokemon 9 Pokemon 6 Pokemon 5

Στις αρχές του 21ου αιώνα το παιχνίδι βρισκόταν στο απόγειο «ήταν ωραίες εποχές, όλα τα παιδιά είχαν και από μια κονσόλα και στα διαλείμματα παίζαμε, όπως και με τις κάρτες μας. Αυτό που έκανα εγώ τότε ήταν να μαθαίνω όλο και περισσότερα πράγματα για τα Pokémon, διάβαζα οδηγούς, περιοδικά, έψαχνα πάρα πολύ πάνω σε αυτά μέχρι που σε κάποια φάση, είχα απομνημονεύσει όλους τους ήχους τους και κάθε φορά που άκουγα τον ήχο ενός Pokémon ήξερα να σου πω ποιο είναι, χωρίς να το κοιτάω

Κείμενο: Τάσος Αντωνόπουλος
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Follow us on facebook: https://www.facebook.com/grekamag

Follow us on instagram: http://instagram.com/grekamag