Ο Γιώργος Τσαγκρινός είναι ναυτικός. Αγαπάει τη θάλασσα και το Μοντελισμό. Πριν από λίγους μήνες τελείωσε την Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού κι αυτές τις μέρες ετοιμάζεται να μπαρκάρει για εννέα μήνες με το πλοίο για Καναδά. Ως μηχανικός.

Ο Γιώργος φτιάχνει μόνος του μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, τα λεγόμενα πολυκόπτερα. «Ασχολούμαι από πολύ μικρός με τις κατασκευές και τις επισκευές σαν χόμπι, μου αρέσει με αυτό το τρόπο να περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου», λέει. «Μπορεί να πω “θα κάτσω τώρα για καμιά ώρα να φτιάξω κάτι”, αλλά συνήθως παρασύρομαι τόσο πολύ από αυτό που κάνω που περνούν ατέλειωτες ώρες χωρίς να το καταλάβω».

Giorgos Tsagkrinos 01 Giorgos Tsagkrinos 02 Giorgos Tsagkrinos 03 Giorgos Tsagkrinos 04 Giorgos Tsagkrinos 05

Ο Μοντελισμός στην Ελλάδα είναι για λίγους και αυτό γιατί το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό. Αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα δείτε ότι είναι λίγοι οι επαγγελματίες στο χώρο. Ο Γιώργος δεν είναι επαγγελματίας, είναι ερασιτέχνης μοντελιστής που εδώ και μερικούς μήνες έχει κάνει μεγάλη πρόοδο «Όλα αυτά που κατασκευάζω τα έχω στήσει με δυο φίλους μου από το μηδέν, δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο πάνω τους. Ο στόχος κατασκευής τους είναι η χαρτογράφηση και η κάλυψη γεγονότων και γενικότερα η εναέρια βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση χώρων που δεν είναι προσβάσιμοι». Το έναυσμα για να ξεκινήσει να ασχολείται με τον μοντελισμό ήταν ο πατέρας του. Καπετάνιος στο επάγγελμα, έπιαναν τα χέρια του και είχε το γιο του από μικρό δίπλα του, έτσι του μετέδωσε την αγάπη για τα μηχανήματα και τις κατασκευές. «Πρόεκυψε τελείως ξαφνικά αυτό που κάνουμε, ξεκίνησα με τον πατέρα μου όταν ήμουν οχτώ χρονών. Είχε κάποια αεροπλανάκια, αυτοκίνητα και ελικόπτερα βενζινοκίνητα και εκεί γύρω στο γυμνάσιο ξεκίνησα το ψάξιμό μου με αυτά. Σιγά-σιγά ανακάλυψα ότι είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τομέας και μπορεί να εξελιχτεί πάρα πολύ και ίσως να μας προκύψει κάτι επαγγελματικό στο μέλλον. Τώρα προσπαθούμε να το εξελίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε και κάποια στιγμή ίσως να τα βγάλουμε στην αγορά, αν και είναι αρκετά δύσκολο γιατί δεν υπάρχουν πόροι ούτε από το κράτος ούτε από κάπου αλλού. Ελπίζουμε να βρούμε κάποιους ιδιώτες που θα θελήσουν να επενδύσουν σε αυτό. Ήδη είχαμε μια πρόταση και προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε».

Εκτός από τα πολυκόπτερα έχει φτιάξει μια ξύλινη συσκευή παραγωγής μουσικής. «Τώρα τελευταία δημιούργησα ένα internet radio το οποίο στην αγορά είναι αρκετά δυσεύρετο και αρκετά ακριβό. Προσπάθησα να φτιάξω μια οικονομική λύση με σταθερή λειτουργία που να μην κοστίζει πολλά. Αυτό το πρότζεκτ το έκανα μέσα σε μια εβδομάδα. Μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων έχω περάσει στη συσκευή τριάντα σταθμούς οι οποίοι στριμάρονται μέσω ιντερνέτ και βεβαίως μπορεί να μπουν και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Η βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει είναι να έχεις ιντερνέτ. Δουλεύει πολύ καλά μέχρι στιγμής και προσπαθούμε να το κάνουμε αυτή τη στιγμή αυτόνομο».

Μαζί με τον Ξάδελφο του Γιώργο και τον φίλο τους Παναγιώτη, βρεθήκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο ΤΕΙ Αθήνας όπου έκαναν παρουσίαση «Είχε αρκετό κόσμο, δεν το περιμέναμε να σου πω την αλήθεια, και πήγε πάρα πολύ καλά, ενδιαφέρεται πολύ ο κόσμος για το μοντελισμό και ιδιαίτερα οι νέοι». Όλοι μας λίγο-πολύ στην παιδική μας ηλικία είχαμε ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο, ελικόπτερο ή σκάφος».

Giorgos Tsagkrinos 12 Giorgos Tsagkrinos 11 Giorgos Tsagkrinos 10 Giorgos Tsagkrinos 09 Giorgos Tsagkrinos 08 Giorgos Tsagkrinos 13 Giorgos Tsagkrinos 14 Giorgos Tsagkrinos 15 Giorgos Tsagkrinos 16 Giorgos Tsagkrinos 17 Giorgos Tsagkrinos 19

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το μοντελισμό;
«Μπορούν να κάνουν ό,τι και εμείς, δεν είναι κάτι δύσκολο ούτε πολυδάπανο. Ξεκινάς με 20 ή 50 ευρώ, αγοράζεις σιγά-σιγά τα αντικείμενα και ξεκινάς να τα συναρμολογείς. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις  είναι βασικές γνώσεις και εξοικείωση με υπολογιστή και προγραμματισμό, όλα βρίσκονται στο διαδίκτυο. Και εμείς έτσι ξεκινήσαμε και το ένα έφερε το άλλο». Τελειώνοντας τη συζήτηση κράτησα μια ωραία κουβέντα: «Είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό αυτό που κάνουμε γιατί είναι σαν ένα ταξίδι. Στην αρχή ξεκινήσαμε στα τυφλά, φαντάσου ότι μας συνέβαιναν όλο μικρό-ατυχήματα που τώρα τα θυμόμαστε και γελάμε. Αυτό είναι το ωραίο, όμως, το ταξίδι μέχρι το στόχο σου. Μόλις δεις το στόχο σου να πραγματοποιείται, παίρνεις μεγάλη ικανοποίηση».

Κείμενο: Τάσος Αντωνόπουλος
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος