Με τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες, τη μέρα του δημοψηφίσματος για το «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στις προτάσεις των θεσμών να πλησιάζει, με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές και το όριο ανάληψης στα ATM να είναι στα 60 ευρώ, το τι θα γίνει τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα μοιάζει να είναι αβέβαιο. Πώς άραγε φαντάζονται οι Αθηναίοι την επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα; Βγήκαμε στους δρόμους και ζητήσαμε από περαστικούς να μας πούν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους.

IMG_3757Έλενα, 21 – Πέτια, 21 – Σεντιόλα, 23 – Ίλκα, 23

«Αυτό εξαρτάται απ’ το αποτέλεσμα. Πώς θα είναι. Αν βγει «ΝΑΙ» θα είμαστε πάνω-κάτω τα ίδια και όσο πάει, βαθμιαία, χειρότερα με τα μέτρα. Αν βγει «ΟΧΙ» θα υπάρξει σίγουρα ρήξη – εκτός αν γίνει κάποια συμφωνία τελευταία στιγμή. Η οποία, βέβαια, δεν θα ωφελήσει ούτε εισαγωγές, ούτε εξαγωγές, ούτε τίποτα. Σίγουρα θα έχουμε οικονομικό πρόβλημα, απλώς θα είναι για λίγο.»

IMG_3759
Ανδρέας, 29

«Θα πάνε καλά τα πράγματα. Μην αγχώνεστε, μη φοβάστε, μην τρομοκρατείστε.»

IMG_3761
Ράνια, 25 «Αν βγούμε από την Ε.Ε. γνώμη μου είναι ότι θα καταστραφούμε όλοι.»

Άσχα, 22 «Ας μη μιλήσω καλύτερα γιατί θα βρίσω…»

IMG_3763
Μαρία, 16

«Ναμίζω πως τα πράγματα δεν θα είναι μία ή άλλη καλά, θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 χρόνια να ορθοποδήσουμε. Ο πατέρας λέει θα ψήφιζα «ΟΧΙ» αν δεν είχα παιδιά.»

IMG_3764
Δημήτρης, 17 – Δημήτρης, 15 – Νικήτας, 14

«Χειρότερα θα είναι τα πράγματα. Ό,τι και να γίνει. Το δε σενάριο του να βγούμε από το ευρώ μάς τρομάζει ακόμα περισσότερο.»

IMG_3765
Αντουάν. 20

«Αν η Ελλάδα βγει από την Ε.Ε. θα γίνει Βουλγαρία. Και, προσωπικά, -επειδή ζω και εργάζομαι εδώ αυτή τη στιγμή- μάλλον θα την εγκατέλειπα φοβούμενος τι θα ακολουθήσει.»

IMG_3768
Ένιος, 21 – Χάρης, 22

«Αν βγει «ΝΑΙ» λογικά θα γίνουν εκλογές μετά, αν βγει «ΟΧΙ» θα πιεστούν οι καταστάσεις γενικότερα.»

IMG_3769
Χρήστος, 20

«Καταρχάς είναι δημοψήφισμα-παγίδα καθαρά και μόνο για να αποποιηθεί η κυβέρνηση οποιαδήποτε ευθύνη. Είμαστε πολύ κοντά στην πτώχευση αλλά ελπίζω κάποια στιγμή, κάποιος θα κάνει πίσω. Δεν αγχώνομαι ωστόσο. Άνεργος είμαι τώρα, άνεργος θα είμαι και τότε. Αυτοί που έχουν χρήματα, ναι, θα επηρεαστούν. Τέλος πάντων, εγώ προσωπικά, τείνω στο «ΟΧΙ».»

IMG_3772
Κατερίνα, 21 – Ντάινα, 18

«Εμάς προσωπικά μας άγχωσε λίγο όλο αυτό με τις τράπεζες και τα ΑΤΜ. Δεν μένουμε εδώ, είμαστε από την Κύπρο.»

IMG_3773
Νικολέττα, 25

«Θα ξεκινήσετε από το μηδέν, θα είναι πολύ δύσκολα. Εμείς ήρθαμε σήμερα (είμαστε από Κύπρο), πήραμε όμως μαζί μας μετρητά.»

IMG_3775
Γιάννης, 29

«Εγώ πιστεύω, πρώτα απ’ όλα, ότι δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση και ότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για να σκεφτείς/πάρεις μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να ξέρουμε τι ακριβώς θα ακολουθήσει σε κάθε περίπτωση. Επίσης, γι’ αυτό εκλέξαμε τον Κ. Τσίπρα. Σαν τον κατάλληλο άνθρωπο να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις. Γιατί για το δικό μου παιδί που είναι δεκατεσσάρων μηνών να αποφασίσει η γιαγιά μου στη Ζάκυνθο; Γενικά, είναι πολύ θολά τα πράγματα. Νομίζω ότι προτιμότερο είναι να επιδιώξουμε μια καλύτερη διαπραγμάτευση και να παραμείνουμε στο ευρώ.»

IMG_3776
Νίκη, 20

«Με αγχώνει πολύ. Δεν ξέρω καθόλου τι μπορεί να ακολουθήσει.»

IMG_3778
Μαρία, 39

«Πιστεύω ότι δεν θα πάμε σε δημοψήφισμα. Ότι θα ακολουθήσει συμφωνία. Γενικά, θεωρώ ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση ερασιτεχνών.»

Δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν:

Μαρία, 23
«Δεν ξέρω, δεν ξέρω καθόλου. Κενό. Το μόνο που φοβάμαι είναι να μη μείνω χωρίς δουλειά.»

Άγγελος, 30
«Για μένα θα ήταν προτιμότερο να επιστρέψουμε στη δραχμή. Από το να μας γ****ε έτσι…»

Έλενα, 27
«Εγώ πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.»