Οι Plastic Flowers είναι δυο φίλοι από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος και ο Άγγελος, που από το πρώτο EP τους έκαναν ντόρο στο εξωτερικό, δέχτηκαν προσκλήσεις για να εμφανιστούν σε μεγάλα φεστιβάλ, έκαναν περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική και μόλις κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους Evergreen. «Την περίοδο που ήμαστε μαθητές λυκείου, γνωριστήκαμε σε ένα μπαρ-καφέ που συχνάζαμε και μετά από λίγα χρόνια κάναμε και ένα live μαζί στα φημισμένο -αλλά πλέον κλειστό- λαϊβάδικο «απυραμόρια». Έτσι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε μαζί τους Plastic Flowers», λένε. «Φίλος είναι ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα σου στα εύκολα και στα δύσκολα», λέει ο Γιώργος. «Θεωρώ τον Άγγελο έναν ικανότατο συνεργάτη, αλλά υπάρχουν αυτά τα blackouts του που δεν μπορείς να τον πλησιάζεις για τουλάχιστον δύο ώρες, μέχρι να ηρεμήσει. Το καλύτερο χαρακτηριστικό του είναι η ευγένεια». «Φίλους; Δεν ξέρω αν έχω φίλους», προσθέτει ο Άγγελος. «Με ενοχλεί πολύ που ο Γιώργος δεν ξυρίζει τα μούσια του. Μου αρέσει όμως πολύ όταν αναλαμβάνει μεγάλες πρωτοβουλίες, συνήθως (ίσως) τα καταφέρνει. Κατά κύριο λόγο μας συνδέει η μουσική, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα ήμαστε μεταξύ μας σε περίπτωση που δεν υπήρχαν οι PF, σίγουρα διαφορετικά απ’ ό,τι τώρα.

plastic_8 plastic

Όταν έχεις μία επαγγελματική σχέση με έναν άνθρωπο και δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, είναι λογικό το να υπάρχουν συγκρούσεις. Μαλώνουμε κατά καιρό για μουσικά ή τεχνικά θέματα, αλλά και αυτό είναι κίνητρο που ενισχύει τη συνεργασία μας. Μόλις μαλώσαμε π.χ. για την ορθογραφία του Άγγελου. Μιλάμε κάθε μέρα, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει περάσει διάστημα που να απομακρυνθήκαμε. Προσπαθώντας να τρέχουμε καθημερινά με τη μπάντα, είναι απαραίτητη η αποτελεσματική και άμεση επικοινωνία μεταξύ μας». «Τα μυστικά μου; Όχι, δεν του τα λέω. Μπορεί και ναι» λέει ο Γιώργος. «Του λέω αυτά που χρειάζεται», συνεχίζει ο Άγγελος. «Τα τρία χρόνια που παίζουμε μαζί έχουμε εκπλήξει πολλές φορές τους εαυτούς μας με τις προσωπικές υποχωρήσεις και την ευκολία που λαμβάνουμε αμφιλεγόμενες αποφάσεις για το κοινό καλό. Το να βάζεις το προσωπικό συμφέρον κάτω από το συλλογικό είναι μία απ’ τις πτυχές που εξερευνήσαμε.. Συνήθως συζητάμε για καινούργιες μουσικές, ιδέες, τεχνικές, καθημερινά προβλήματα, οτιδήποτε μας απασχολεί γενικά και θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας. Έχουμε ζήσει πολλά ευτράπελα μαζί ως Plastic Flowers. Πέρυσι τον Μάρτιο όταν φτάσαμε στο Ώστιν για το SXSW –το φεστιβάλ- συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε κάνει λανθασμένη κράτηση στο ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να περιμένουμε όλο το βράδυ για να μπούμε στο δωμάτιό μας. Ήταν ταυτόχρονα αστεία και περίεργα καθώς προχωρούσαμε σαν τα φαντάσματα και κάναμε βόλτες στην έξοδο (exit) όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο (εκτός πόλης). Είδαμε μπόλικα πράγματα εκείνη τη νύχτα, αλλά πηγαίναμε γυρεύοντας». «Ο Άγγελος είναι ένας φίλος που όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζει παρά το γεγονός ότι έχουμε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, είμαστε πολύ τυχεροί που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί. Επίσης είναι Αρειανός και φέτος θα δει για τρίτη φορά την ομαδούλα του να πέφτει κατηγορία, κάτι που είναι απολαυστικό στα δικά μου μάτια. Να σημειώσω εδώ ότι όλα αυτά τα χρόνια διαφωνούμε ανελέητα», λέει ο Γιώργος. «Ο Γιώργος είναι ο άνθρωπος που μαζί του έχω περάσει τον περισσότερο χρόνο τα τελευταία χρόνια. Ενθουσιάζεται και απογοητεύεται εύκολα, εξίσου άνετα ξεχνάει και συγκεντρώνεται. Σωστές πρώτες ύλες για μια παραγωγική συνεργασία. Του αρέσουν οι σοκολάτες και ακούει Slowdive. Οι Slowdive ήταν απ’τις πρώτες μπάντες που μου έβαλε να ακούσω όταν αρχίσαμε να παίζουμε και εξ αρχής δεν μου άρεσαν», λέει Άγγελος.

plastic_13

«Η διαδικασία σύνθεσης-ηχογράφησης και παραγωγής του δίσκου ήταν βασισμένη στην ιδέα της φιλίας. Τα κομμάτια ξεκινούσαν από μελωδίες του Γιώργου που τις μοιράστηκε μαζί μου και στη συνέχεια τα ενορχηστρώναμε και εμπλουτίζαμε πριν φτάσουμε στο στάδιο της μίξης και παραγωγής. Μεταφερθήκαμε στο Λονδίνο όπου και βρήκαμε τον Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο (ο τρίτος Plastic Flower), με τον οποίο συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια τώρα. Ουσιαστικά οι τρεις μας ολοκληρώσαμε τη παραγωγή του Evergreen και το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα ιδεών, φαντασίας, φιλίας και υποχωρήσεων μεταξύ μας».

Το άλμπουμ Evergreen είναι μια παγκόσμια κυκλοφορία από την Crash Symbols, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί από την Inner Ear.

Η συνέχεια στο τεύχος 3 (ΦΙΛΟΙ)  που μπορείς να αγοράσεις με ένα κλικ εδώ και στα κεντρικά περίπτερα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

http://innerear.bandcamp.com/album/evergreen

Κείμενο: M.Hulot
Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης