Ξεκινάς από το Σύνταγμα και κατεβαίνεις την Kαραγιώργη Σερβίας. Στρίβεις στην Λέκκα. Συνεχίζεις. Η Πραξιτέλους.

Ένας δρόμος στο κέντρο της πόλης που δεν είναι όμως ένας απλός δρόμος. Είναι μια γειτονιά. Μια γειτονιά που θα μπορούσε να είναι στο Χαλάνδρι ή στην Πανόρμου. Oι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρηματίες όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Υπάρχει ένα φιλικό κλίμα. Η Πραξιτέλους είναι μια ήρεμη αγορά. Που έχει τα πάντα. Φαγητό, ποτό, πρώτες ύλες, ρουχισμό, επαγγελματικές υπηρεσίες, αστυνομικό τμήμα. Όλα τα έχει η γειτονιά. Και όμως είναι ήρεμη. Καμία σχέση με την Κολοκοτρώνη.
Έχει σουβλάκια για τους κλασσικούς, έχει και φαλάφελ για τους νεωτεριστές. Επίσης, έχει και την καλύτερη μπουγάτσα της περιοχής. Σκέτη τρέλα.

Τα περισσότερα μαγαζιά ανοίγουν από νωρίς το πρωί διότι έχουν να κάνουν με χονδρικές. Εδώ μπορείς να βρεις υλικά για κοσμήματα, εργαλεία, υφάσματα, πούπουλα, χαρτιά, χρώματα. Τα πάντα.

Έχει και νυχτερινή ζωή. Το βράδυ περπατάς σε έναν ήρεμο δρόμο γεμάτο νεον επιγραφές. Είναι τόσο κοντά στο χαμό κι όμως τόσο ήρεμα. Το Key και το Πραξιτέλους είναι στέκια αρκετά χρόνια ενώ το Sq. και το Harvest είναι σχετικά φρέσκα.

Παλιά είχαμε και ποντικάκια στην γειτονιά. Ευτυχώς τώρα δεν. Δεν έκανε κάτι ο δήμος, εδώ οι άνθρωποι της γειτονιάς ανέλαβαν δράση.

Την Πραξιτέλους έχουν επιλέξει και αρκετές δημιουργικές ομάδες ως βάση. To Neon Raum, το περιοδικό OZON, το ελCulture, το Athens Video Art Festival, μπόλικα αρχιτεκτονικά γραφεία καθώς και καλλιτεχνικά στούντιο στεγάζονται στα στενάκια της γειτονιάς και για αυτό το λόγο βλέπεις συνέχεια νέους ανθρώπους να τριγυρνάνε. Είναι το καλό της κρίσης αυτό. Έχουν πέσει τα ενοίκια και είναι πιο εύκολο πλέον για μια νέα επιχείρηση να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Η γειτονιά αναπτύσσεται συνέχεια. Όσο και να αναπτυχθεί όμως πάντα θα είναι διαφορετική από τις πιο κεντρικές. Πάντα θα υπάρχει μια σχετική ηρεμία και ένας ρομαντισμός. Όσα μπαράκια και αν ανοίξουν ο θόρυβος δεν θα είναι ποτέ υπερβολικός.

Η Πραξιτέλους είναι μια γειτονιά και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

537538542543547549550551554555558

Οι Neon Raum κάνουν για ένα Σαββατοκύριακο guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.