Τα πρώτα ακουστικά εμφανίστηκαν το 1919 και χρησιμοποιήθηκαν στον αμερικάνικό στρατό ως εργαλεία επικοινωνίας. Το 1943 ο John C. Koss που ήταν λάτρης του καλού ήχου και τζαζίστας από το Μιλγουόκι, έφτιαξε τα πρώτα στέρεο ακουστικά. Από τότε τα ακουστικά εξελίχθηκαν. Από απλό εργαλείο επικοινωνίας έγιναν high-tech gadget στις τέχνες και την ψυχαγωγία. Το Walkman τα έκανε απαραίτητο αξεσουάρ στο λαιμό κάθε ατόμου που ήθελε να κουβαλήσει τη δισκοθήκη του μαζί του στο δρόμο, στις περιπλανήσεις του στην πόλη, στο γυμναστήριο. Τα ακουστικά κάποια εποχή ήταν πιο απαραίτητα από τα αθλητικά παπούτσια για όποιον έκανε jogging.

Τα επόμενα χρόνια τα ακουστικά έγιναν ανάγκη. Καθοριστικά στην εξάπλωση τους ήταν τα iPod και τα mp3 players που εξαφάνισαν τα walkman και μόλις τα κινητά έγιναν πολυεργαλεία, τα ακουστικά έγιναν υποχρέωση [μην ξεχνάς ποτέ ότι δεν επιτρέπεται να μιλάς στο κινητό όταν οδηγάς, είναι επικίνδυνο και έχει πρόστιμο]. Η μουσική έγινε προσβάσιμη από τον καθένα και όλο και πιο φτηνή [έως και δωρεάν], μπορείς να την ακούσεις εύκολα σε ένα σωρό σάιτ και υπηρεσίες όπως το Spotify και τα ακουστικά έδωσαν στον κόσμο τη δυνατότητα να την ακούει παντού. Έξω στο δρόμο, στο μετρό, στο γραφείο, στο σπίτι, παντού.

Panagiotis Karavitis 5 Panagiotis Karavitis 4 Panagiotis Karavitis 3

Ο Παναγιώτης Καραβίτης που είναι υπεύθυνος για την ελληνική έκδοση του φεστιβάλ Headphone μας λέει περισσότερα για το τι θα δούμε στην Αθήνα:

«Ένα φεστιβάλ μόνο για το ακουστικό γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στην Αμερική και στην Ιαπωνία που είναι μουσικόφιλοι το αγαπάνε πολύ. Φέραμε την ιδέα από έξω και το στήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Μιλήσαμε σχεδόν με το 100% των εισαγωγέων που ασχολούνται με το αντικείμενο των ακουστικών και τους δώσαμε την δυνατότητα να συμμετέχουν. Θα είναι 17 εισαγωγείς και περίπου 40 set up ακουστικών. Αν θες πραγματικά να ακούσεις όλα τα ακουστικά θα χρειαστεί να διαθέσεις αρκετό χρόνο. Θα υπάρχουν ακουστικά για όλα τα πορτοφόλια και γούστα. Από μια απλή ψείρα έως 10 ευρώ, μέχρι ψείρα που κοστίζει 2000 ευρώ, για παράδειγμα. Θα υπάρχουν ενισχυτές ακουστικών με διαφορετικές τιμές. Θα υπάρχουν ειδικοί ενισχυτές με λυχνίες από 100 ευρώ μέχρι και πέντε χιλιάδων. Ειδικά προγράμματα αναπαραγωγής για να προτείνουμε στον κόσμο που ακούει μουσική από τον υπολογιστή. Θα έχουμε ειδικά καλώδια για πολύ ειδικές χρήσεις. Η καλή επιλογή ενός ακουστικού γίνεται γιατί ο χρήστης ψάχνει την πιστή αναπαραγωγή της μουσικής, όπως τη ηχογράφησαν οι μουσικοί.

Η ποιότητα των ακουστικών πώς επηρεάζει την υγεία των αυτιών;
Η διαφορά που έχει ένα ακριβό από ένα φτηνό ακουστικό δεν επηρεάζει την υγεία των αυτιών. Η υγεία επηρεάζεται από το πόση ώρα θα είναι κάποιος εκτεθειμένος σε συγκεκριμένα ντεσιμπέλ. Το καλό ακουστικό προσφέρει ποιότητα και όσο γίνεται πιο πιστή αναπαραγωγή του της μουσικής όπως ηχογραφήθηκε πραγματικά, όσο πιο κοντά γίνεται στο γεγονός. Έχει μεγαλύτερη διαύγεια. Αλλά είναι και άλλα πολλά. Κάποιοι θέλουν ευχρηστία, άλλοι θέλουν ήχο, ποιότητα κτλ. Καλύτερα ή χειρότερα ακουστικά δεν υπάρχουν, είναι ανάλογα τι ζητάει ο καθένας.

Υπάρχουν Έλληνες κατασκευαστές ακουστικών;
Έλληνες κατασκευαστές ακουστικών δεν υπάρχουν. Εξαιρετικά ηχοσυστήματα και ακουστικά παράγουν οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι αλλά και οι Κινέζοι. Υπάρχουν καλά ακουστικά από Αγγλία και από Δανία που έχουν μεγάλη παράδοση στα ηχοσυστήματα.

Panagiotis Karavitis 6 Panagiotis Karavitis 2

Στην έκθεση θα έχουμε το πρώτο αυτοενισχυόμενο ακουστικό. Οτιδήποτε υπάρχει, φτηνό και ακριβό. Στο ακουστικό όπως και παντού πληρώνεις όλο το πακέτο, την ποιότητα, το όνομα, το design και την συσκευασία. Και υπάρχουν ακουστικά σε πολύ μεγάλο εύρος. Ακόμα και fashion.

Τo 1o Ελληνικό Headphone Festival θα γίνει το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, στις 10.00 π. μ – 7.00 μ. μ,  στο Divani Caravel Hotel.

https://www.facebook.com/events/639565806157962/

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος