Το φεστιβάλ Be there! Corfu Animation Festival διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και φέτος είναι πιο δραστήριο από ποτέ. Έλληνες και ξένοι δημιουργοί συμμετέχουν στο φεστιβάλ που αναμένεται να έχει μεγάλη ανταπόκριση από ντόπιους και επισκέπτες. «Η Κέρκυρα είναι ένα περιβάλλον που είναι αρκετά γνωστό τουριστικά και με μεγάλη πολιτισμική παράδοση, αλλά έχει ελάχιστες δραστηριότητες μοντέρνου πολιτισμού και τέχνης!» μας λέει ο Ιωάννα Λογάκη, υπεύθυνη μάρκετινγκ του φεστιβάλ.
«Η ιδέα μας ήταν να φέρουμε στους ανθρώπους που μένουν στην Κέρκυρα ένα φεστιβάλ που να προβάλλει και να προωθεί την εικαστική μαγεία του animation και ταυτόχρονα να προκαλεί όταν χρειάζεται, να δημιουργεί συζητήσεις και το διάλογο. Τα φεστιβάλ γενικότερα είναι μία μοναδική ευκαιρία για να γίνει κάτι τέτοιο. Στα 3 χρόνια που διεξάγεται το Be there! Corfu Animation Festival μάθαμε ότι στον τομέα του πολιτισμού είναι καλύτερα να κάνεις κάτι μεγάλο, σημαντικό και ριψοκίνδυνο παρά πολλές μικρές προσπάθειες που ενδέχεται να αλληλοκαλύπτονται».

2013-international-animation-day 2013-animation-in-love-ianos-christina-depian

Φέτος έχετε αφιέρωμα στο LGBT, πείτε μου γι’ αυτό.
Ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε από την οργανωτική ομάδα. Βασιστήκαμε στην γενικότερη θεματική του φετινού φεστιβάλ για την ταυτότητα – εθνική και πολυπολιτισμική – και την ταυτότητα φύλου. Ακριβώς επειδή η εικόνα του animation και οι χαρακτήρες του μεταλλάσσονται από καρέ σε καρέ είναι μια ιδανική φόρμα για να περιγράψει μη καθορισμένες ταυτότητες φύλου. Από την άλλη, θέλουμε να προβάλλουμε ταινίες – κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε φεστιβάλ animation στην Ελλάδα – που καταπιάνονται με θέματα δικαιωμάτων LGBT. Η πρόσκληση του Θάνου Βλαχογιάννη, εκπρόσωπου της ΟΛΚΕ, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας για να μιλήσει για την ομοφοβική και τρανσφοβική βία στην Ελλάδα είναι ένα ακόμη στοιχείο του αφιερώματος. Οι ταινίες του αφιερώματος δηλώνουν την διάθεση να διατρανώσουν κάτι διαφορετικό και εξίσου σεβαστό, μερικές φορές με αρκετό χιούμορ.

Τι προσφέρει ένα φεστιβάλ σαν το δικό σας στην Κέρκυρα; Υπάρχει ανταπόκριση; Έχετε επισκέπτες από το εξωτερικό;
Λειτουργούμε λίγο ως εκπαιδευτικός οργανισμός. Μαθαίνουμε και τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να ξεπεράσουν τα στερεότυπα για το animation και τα κοινωνικά στερεότυπα γενικότερα. Υπάρχει αρκετή ανταπόκριση, και οι φοιτητές/τριες του Ιόνιου Πανεπιστημίου (με το οποίο συνεργαζόμαστε) είναι ένα δυναμικό κοινό. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να έχουμε την ανταπόκριση των τοπικών αρχών, που τις βλέπουμε αρκετά διστακτικές να υποστηρίξουν κάτι καινούριο και δυναμικό. Αντίθετα θεσμικοί φορείς όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο και η πρεσβεία της Τσεχίας φέτος μας έχουν υποστηρίξει πολύ. Είναι πιο εύκολο λόγω θέσης και λιγότερο δαπανηρό να έχουμε επισκέπτες από το εξωτερικό και κυρίως από Μ. Βρετανία παρά από Αθήνα. Ωστόσο, προσπαθούμε συνεχώς και το φεστιβάλ πηγαίνει και Αθήνα είμαστε στον Ιανό με αφιέρωμα στο animation και βία πέρσι το χειμώνα, ετοιμαζόμαστε για Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο στην Έκθεση κόμικς και όπου αλλού είμαστε καλοδεχούμενοι.

2013-kids-be-there

Πόσο σημαντικό είναι να γίνονται τέτοιες προσπάθειες σε μικρότερες πόλεις-νησιά όπως η Κέρκυρα;
Απίστευτα σημαντικό. Αναζωογονούν την τοπική ζωή και νοοτροπία και όχι μόνο την οικονομία, όπως λανθασμένα νομίζουν κάποιοι. Αποδεικνύουν ότι νησιά από απομονωμένα σημεία μπορούν να γίνουν εστίες πολιτισμού. Κι αυτό δεν είναι άλλο ένα στερεότυπο, συμβαίνει, το βλέπουμε στις συνδιαλλαγές μας, στην οργανωτική ομάδα των νέων ανθρώπων, στη δημιουργικότητα και πάθος που θέλουν να μοιραστούν μαζί μας.

Μερικά βραβευμένα animation:

Το Fiumana της Julia Gromskaya είχε πάρει το 2ο βραβείο πέρσι στο φεστιβάλ, μια αναστοχαστική ταινία με ποιητική δύναμη.

Το The Goat and the well από τον Ben Cady είχε πάρει το βραβείο στο 1ο Be there! του 2011, στην κατηγορία των φοιτητικών ταινιών, πανέξυπνο χιούμορ.

Chest of Drawers από την Sanni Lahtinen Φινλανδία, όταν η καλά οργανωμένη υπηρεσία γίνεται ένα χάος.

Και το vintage cross-dressing cartoon από την Σουηδία του Lasse Persson.

Το Be there! Corfu Animation Festival, θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα 16-19 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.betherefest.gr/

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag