Το Bob Theatre Festival είναι το ιδιαίτερο φεστιβάλ νεανικού θεάτρου που γίνεται κάθε χρόνο με σκοπό να αναδείξει νέες θεατρικές ομάδες. Τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν και να εξελίξουν την δουλειά τους. Το φεστιβάλ που έγινε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στο Bios, φέτος είχε μεγαλύτερο κοινό από ποτέ. Εκτός των άλλων, το Bob Theatre Festival διεξάγει έναν διαγωνισμό, το Scratch Night του Bob Theatre στον οποίo δέκα νεοσύστατες ομάδες παρουσιάζουν μία παράσταση 15 λεπτών και το κοινό ψηφίζει και αναδεικνύει την καλύτερη. Η νικήτρια παίρνει σαν έπαθλο ένα χρηματικό ποσό, συν σεμινάριο δραματουργίας και διεύθυνσης παραγωγής για να δημιουργήσει μία νέα παράσταση, η οποία θα παρουσιαστεί στο Bios τον ερχόμενο φθινόπωρο. Φέτος τον διαγωνισμό Scratch Night κέρδισε η ομάδα ΡαΚούν. που αποτελείται από τέσσερις ταλαντούχους νέους που κατάφεραν με το χιούμορ τoυς και την άνεσή τους στη σκηνή να κερδίσουν τον διαγωνισμό. Τους συναντήσαμε και ενθουσιασμένοι μας μίλησαν για τη νίκη τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Bob Theatre Festival 17 Bob Theatre Festival 16 Bob Theatre Festival 15 Bob Theatre Festival 14

Πες μου λίγα λόγια για την ομάδα Ρακούν πότε ξεκινήσατε, πώς, γιατί;
H ομάδα ΡαΚούν αποτελείται από τριτοετείς σπουδαστές του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν. Δημιουργήθηκε λίγο πριν το Πάσχα του 2014. Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στον τρίτο όροφο της σχολής με καφέ και τσιγάρο και κοινό παρανομαστή την ανάγκη για έκφραση και για Θέατρο.

Πώς αποφασίσατε να πάρετε μέρος στο Bob Theatre Festival;
Για το Bob theatre Festival μάθαμε από την περσινή νικήτρια ομάδα, την ομάδα  LEGΩ. Τα παιδιά ήταν τριτοετείς στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης και φίλοι μας. Παρακολουθήσαμε την πορεία τους στο festival, την μετέπειτα ολοκληρωμένη τους παράσταση και ζηλέψαμε.

Περιμένατε ότι θα κερδίσετε τον διαγωνισμό; Πως νιώθετε γι’ αυτό;
Ειλικρινά, όχι. Μετά από την πρώτη μας παράσταση στους προκριματικούς, δεν πιστεύαμε αυτό που είχε γίνει. Δεχτήκαμε πυρά αγάπης και στήριξης από συγγενείς, φίλους, τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, άλλες ομάδες του διαγωνισμού και κυρίως από άγνωστο κόσμο. Στον τελικό της Κυριακής θεωρούσαμε ότι παίζουμε δίχως αύριο. Αυτό που έγινε στη σκηνή, όμως, ήταν 15 λεπτά μαγείας. Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα αργά το βράδυ, στην αρχή ουρλιάξαμε, μετά δακρύσαμε και τέλος αγκαλιαστήκαμε.

Είστε μία νέα ομάδα, είναι δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος στην Ελλάδα;
Καθόλου. Το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη, θέληση, εργασία, αγάπη. Ένα «πάμε;» και ένα «θα πάμε!».

Bob Theatre Festival 24 Bob Theatre Festival 23 Bob Theatre Festival 22 Bob Theatre Festival 21 Bob Theatre Festival 20

Πώς λειτουργεί η ομάδα ΡαΚούν;
Η ομάδα ΡαΚούν αποτελείται από νέους καλλιτέχνες που αγαπιούνται πολύ μεταξύ τους. Αυτή είναι και η «μαγική’» μας συνταγή. Από ‘κει και πέρα ο καθένας έχει το πόστο του και προτείνει πράγματα μόνο μέσα από αυτό. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τη διάκριση των επιστημών της συγγραφής, της σκηνοθεσίας, της υποκριτικής, της μουσικής, της σκηνογραφίας έχουμε μια σαφή και συγκεκριμένη άποψη επί σκηνής. Οι πρόβες μας πάντα επιδιώκουν έναν  «γάμο» των παραπάνω.

Τι θέματα σας απασχολούν και σας εμπνέουν;
Προσπαθούμε να μπούμε στη θέση του κοινού. Η πραγματική ερώτηση λοιπόν μετατοπίζεται. Τι θέματα απασχολούν και εμπνέουν το κοινό; Για ποιο λόγο να πληρώσει εισιτήριο ή γιατί να ξανάρθει; Χτίζουμε μια πρόταση, την μπολιάζουμε με Αλήθεια και Αγάπη και την καταθέτουμε στη σκηνή, στο Θέατρο.

Το βραβείο σας είναι η δημιουργία μιας παράστασης που θα παρουσιαστεί στο Bios, έχετε σκεφτεί τι θα ετοιμάσετε;
Όχι. Η χρονική αύξηση που κερδίσαμε, από 15 λεπτά σε 1 ώρα, είναι τεράστια θεατρικά. Αυτό από μόνο του απαιτεί την καταστροφή της σπονδυλικής στήλης του Μύθου του face to face και τη δημιουργία από την αρχή. Σίγουρα θα ασχοληθούμε πάλι με τον Έρωτα και την Ποίηση  κάτω από συνθήκες χωρισμού και σίγουρα θα προστεθούν κι άλλα  άσπρα κάδρα.

Το σκετς σας στο φεστιβάλ είχε θέμα τις σχέσεις…
Θέλαμε στο φεστιβάλ, στην πρώτη εμφάνιση των ΡαΚούν, να πετύχουμε μια έκρηξη κωμική και το καταφέραμε. Στηριχθήκαμε στο  ταλέντο τεσσάρων νέων ηθοποιών και το τοποθετήσαμε σε άσπρα κάδρα, που στο έργο συμβολίζουν το υποσυνείδητο του Χρήστου. Η συνθήκη για όλους ήταν απλή και γνώριμη και το ευχαριστηθήκαμε όλοι.

Bob Theatre Festival 19 Bob Theatre Festival 18 Bob Theatre Festival 13 Bob Theatre Festival 12 Bob Theatre Festival 11 Bob Theatre Festival 10 Bob Theatre Festival 09 Bob Theatre Festival 08 Bob Theatre Festival 07

Γιατί ομάδα ΡαΚούν;
Ψάχναμε ένα λογοπαίγνιο που να παντρεύει την κωμική μας διάθεση με τον μεγάλο δάσκαλο και ιδρυτή της σχολής μας Κάρολο Κουν. Το όνομα ΡαΚούν μας οδήγησε σε σκηνικούς αυτοσχεδιασμούς, στην αρχή της δημιουργίας του έργου που ούτε εμείς δεν είχαμε υπολογίσει. Και αυτό μας άρεσε. Η ομάδα ΡαΚούν δείχνει να αποκτά  ξεχωριστή ζωή και υπόσταση. Πάνω από εμάς.

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος