Η φωνή της Λένας Δροσάκη να ξεστομίζει τις βαθιά ποιητικές γραμμές του έργου της Γλυκερίας Μπασδέκη είναι από τις πιο έντονες θεατρικές αναμνήσεις που έχω από την περσινή χρονιά. Το «Στέλλα travel» βρήκε το κοινό του και η νεαρή ηθοποιός συνεργάστηκε και τη χειμερινή σεζόν με την ομάδα Bijoux de Kant και τον οραματιστή σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη στην κατά Δημήτρη Δημητριάδη ανάγνωση της Μήδειας, συναντώντας επί σκηνής τον ερμηνευτικό ογκόλιθο της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.

Καλοκαίρι του 2014 και το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου υποδέχεται το κοινό με νέο κείμενο της Μπασδέκη και νέα συνεργασία της Λένας (αλλά και της Καρυοφυλλιάς) με την ομάδα Bijoux de Kant. Το κορίτσι από την Πάτρα μας μίλησε για τη Ραμόνα που «το έσκασε απ’ το σπίτι της στα δεκάξι, για καριέρα στα επαρχιακά σκυλάδικα», σε μια Ελλάδα όπου ο Θεός είναι «πανταχού απών».

_DSC7411

Πώς είναι να αναμετράσαι για δεύτερη φορά με κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη;
Ο λόγος της Μπασδέκη είναι τόσο απλός, τόσο καθαρός, τόσο ελληνικός, τόσο «λαϊκός» (λόγος απλών ανθρώπων) που σε αγγίζει βαθιά, σε συγκινεί και σε οδηγεί σε μία κάθαρση. Γι’ αυτό και είναι μεγάλος ο ενθουσιασμός μου που αναμετρώμαι για δεύτερη φορά με κείμενό της.

Ποια είναι η Ραμόνα και ποια η σχέση της με τη Στέλλα της «Γης της Απαγγελίας»; Θα υπάρχουν ομοιότητες στη δομή και στη θεματική των δύο παραστάσεων;
Η Ραμόνα είναι μια άλλη Στέλλα της «Γης της Απαγγελίας», ένα άλλο κορίτσι  σε ένα άλλο ταξίδι στον έρωτα -όπου το θαύμα είναι το τελικό ζητούμενο-, τη μοναξιά, την  πίστη -που είναι και η μόνη αποσκευή-, τη ματαίωση του «ελληνικού ονείρου». Κοινός τους τόπος το τοτεμικό του χαρακτήρα τους, η βαθιά ελληνική τους γλώσσα που ταξιδεύει κι αυτή αιώνες αλλάζοντας συνεπιβάτες.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά συνεργασία σου με την Bijoux de Kant και τον Γιάννη Σκουρλέτη. Μπορούμε να πούμε ότι έχεις εξελιχθεί σε μούσα του. Τι έχεις αποκομίσει από τη δουλειά με την ομάδα και με τον σκηνοθέτη;
Κάθε συνεργασία με τη Bijoux de Kant με κάνει να ανακαλύπτω καινούρια πράγματα για μένα ως άνθρωπο και ως ηθοποιό, να βάζω νέα όρια στον εαυτό μου και να δοκιμάζομαι από την αρχή.

Ο Σκουρλέτης ως δημιουργός συνηθίζει να πλάθει ένα δικό του σύμπαν στις παραστάσεις του, στο οποίο απαντώνται συχνά κάποιες σταθερές: σκουπίδια, χορογραφημένη κινησιολογία, τραγούδι σε μικρόφωνα, προχωρημένος διάκοσμος. Πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ το σύμπαν του δημιουργού;
Η ευρηματικότητα του Γιάννη Σκουρλέτη με κάνει να νιώθω σαν παιδάκι σε μια παιδική χαρά γεμάτη με χιλιάδες παιχνίδια.  Δημιουργεί από το τίποτα έναν κόσμο, μία πραγματικότητα μέσα στην οποία κάνει τους ηθοποιούς να γίνουν ένα με αυτή και να υπάρξουν ως ρόλοι μέσα από αυτή.

Δεύτερη φορά επί σκηνής με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Τι έχεις κερδίσει δημιουργικά από τη συνεργασία μαζί της;
Η συνεργασία μαζί της μου έμαθε ότι όσο ψηλά και αν φτάσεις δεν πρέπει να σταματήσεις ούτε στιγμή να εργάζεσαι σκληρά.

Οι ρόλοι που σου έχουν ανατεθεί, τόσο στη «Στέλλα» όσο και στον «Πολιτισμό» ήταν απαιτητικοί και γεμάτοι ένταση. Πώς αποσυμπιέζεσαι μετά τις πρόβες και τις παραστάσεις;
Βρίσκομαι με αγαπημένα πρόσωπα, μιλάμε και γελάμε.

_DSC7304

Τι σε φοβίζει στη σύγχρονη Ελλάδα και τι σε απογοητεύει; Μπορούμε να πιστεύουμε σε θαύματα;
Με απογοητεύει η κακή πλευρά των ανθρώπων που βγαίνει στην επιφάνεια εξαιτίας του φόβου. Το θαύμα υπάρχει μέσα στον καθένα από μας.

Περίγραψέ μου με συντομία τη θεατρική πραγματικότητα στη σημερινή Αθήνα.
Μπορεί στους δύσκολους καιρούς που ζούμε το θέατρο φαινομενικά να δείχνει ότι κρατιέται ζωντανό, αλλά δυστυχώς αυτό πολλές φορές γίνεται χάρη στην καλή διάθεση και αγάπη των ηθοποιών και συντελεστών που εργάζονται ακόμα και χωρίς αμοιβή.

Αγαπημένα πράγματα σε αυτή την πόλη;
 Είμαι 7 χρόνια στην Αθήνα και κάθε μέρα μου επιφυλάσσει κι ένα καινούριο αγαπημένο μέρος.

Τι ετοιμάζεις μετά τη Ραμόνα;
Ακόμα η Ραμόνα δεν έκανε το ταξίδι της, μόλις φτάσει στον προορισμό της…

Είχες δηλώσει πριν από αρκετό καιρό ότι «η δουλειά που διάλεξες δεν πρόσφερε ποτέ αυτό που λένε “σοβαρές προοπτικές”, όνειρα προσφέρει». Συνεχίζεις να ονειρεύεσαι;
Μπορεί να ακουστεί κάπως μελοδραματικό, αλλά αν σταματήσω να ονειρεύομαι θα πάψω να νιώθω ζωντανή.

_DSC7293 _DSC7291

Ραμόνα travel: η γη της καλοσύνης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λένα Δροσάκη, Δημήτρης Μοθωναίος, Κρις Ραντάνοφ
1-5 Ιουνίου, 9 μ.μ., Πειραιώς 260 (Αποθήκη), Ταύρος, 2109282900
Εισ.: 5-20 €
Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς), Παπασωτηρίου, Ιανός, Public, www.greekfestival.gr

Κείμενο: Αλέξανδρος Διακοσάββας
Φωτογραφίες:
Freddie F.