Η Αστρινιώ τρελαίνεται να κουρεύει και να φτιάχνει ράστα. Το κομμωτήριό της στην Εμμανουήλ Μπενάκη δεν έχει καμία ταμπέλα γιατί κομμωτήριο δεν το λες, πιο πολύ στέκι το λες. Μόλις μπεις μέσα, η Αστρινιώ σού φτιάχνει καφέ και όσο περιμένεις, μπορείς να διαβάσεις τα άπαντα του Λούκι Λούκ ή απλά να μετρήσεις πόσα πράγματα εκεί μέσα είναι μωβ.

«Γιατί τόσο μωβ;» την ρωτάω και βάζει τα γέλια. «Το μωβ είναι ένα από τα αγαπημένα μου χρώματα αφού είναι αυτό που έχουμε στο τελευταίο τσάκρα στο κεφάλι μας και μας φέρνει σε απευθείας σύνδεση με το σύμπαν ή με τον Θεό, ανάλογα σε τι πιστεύει κανείς.  Είναι το χρώμα της πνευματικότητας και εγώ πιστεύω στην πνευματικότητα του ανθρώπου.

rasta-12 rasta-11 rasta-10 rasta-09

Πιστεύω και στα άστρα. Ίσως να φταίει και το όνομά μου για αυτό. Αστρινιώ έλεγαν την γιαγιά μου. Σκέψου πως επειδή το όνομα μου δεν είναι χριστιανικό, λάδωσαν για να με βαφτίσουν. Κάναμε δώρο στην εκκλησία δυο εικόνες για να δεχτεί ο παππάς. Στην πορεία, επειδή δεν τα πήγαινα καλά με τις θρησκείες, στράφηκα στην αστρολογία. Θεωρώ πολύ σημαντικό το πότε θα κουρευτείς. Τα άστρα παίζουν μεγάλο ρόλο. Το έχω παρατηρήσει και με την αποτρίχωση. Ανάλογα με το ζώδιο στο οποίο είναι το φεγγάρι, επηρεάζονται και οι τρίχες μας. Το φεγγάρι ανά δυο-τρεις μέρες αλλάζει ζώδιο. Όταν το φεγγάρι είναι στον λέοντα ή στην παρθένο, τότε είναι πολύ καλές μέρες για κούρεμα. Αν το φεγγάρι είναι στην χάση και κουρευτείς, τα μαλλιά μακραίνουν πιο αργά αλλά γίνονται πιο πυκνά. Παλιά έλεγαν ότι αν πρωτοκουρέψεις ένα παιδάκι σε μέρα λέοντα ή παρθένου, δεν θα χάσει ποτέ τα μαλλιά του. Αντίθετα, όταν το φεγγάρι είναι στην φέξη, τα μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα. Στην χάση του φεγγαριού είναι καλό να κάνεις αποτρίχωση γιατί δεν πονάς και δεν βγαίνουν γρήγορα οι τρίχες».

«Άρα κουρεύεις με βάση την αστρολογία;» ρωτάω την Αστρινιώ. «Όχι, αυτά που σου είπα, τα έχω ως πληροφορία. Κουρεύω κάθε μέρα. Άλλωστε, κάποιοι άνθρωποι δεν τα πιστεύουν αυτά. Αν ενδιαφέρονται βέβαια να μάθουν, τους τα λέω αυτά. Πλέον έρχονται εδώ και κάποιοι που είναι ήδη ψυλλιασμένοι».

Η Αστρινιώ είναι κομμώτρια εδώ και δεκαεφτά χρόνια και τα ράστα τα έμαθε από φίλους της rastafaries. «Αποφάσισα μεγάλη να κάνω αυτή την δουλειά. Έχω δουλέψει σε καφέ, σε μπαρ, σε διαφημιστικές εταιρίες ως κειμενογράφος, ήμουν φοιτήτρια τεχνολογίας και δεν πήρα ποτέ πτυχίο. Πάντα όμως μου άρεσαν τα μαλλιά. Πήγα λοιπόν για έναν χρόνο στην Αγγλία για να εξελίξω το επάγγελμα και να πάρω γρήγορα εμπειρία. Αν έμενα εδώ θα αργούσα πολύ να πάρω εμπειρία γιατί ήμουν ήδη μεγάλη και δεν είχα περιθώρια για πρακτική σε διάφορα κομμωτήρια. Όταν πήγα εκεί, το έπαιξα έμπειρη κομμώτρια και έτσι, άρχισα να δουλεύω. Όταν επέστρεψα, δούλευα για τρία χρόνια στο σπίτι μου και μετά, άνοιξα το κομμωτήριο.

rasta-21 rasta-20 rasta-19 rasta-18 rasta-17 rasta-16

Τα ράστα ήταν εξαρχής βασική προϋπόθεση για να γίνω κομμώτρια. Είχα και φίλους rastafaries και έτσι, έμαθα την τέχνη γρήγορα. Τα ράστα προέρχονται κυρίως από την Αφρική. Ήταν ευκολία για τους Αφρικανούς λόγω της φύσης του μαλλιού τους. Πέρα από το πρακτικό θέμα, έχουν θρησκευτική φύση και όπως λέγεται, πολλοί τα χρησιμοποιούσαν για να κρύβουν και διάφορα ναρκωτικά στα μαλλιά τους.

Στην Ελλάδα, είχαν μεγάλη επιτυχία από το 2006 μέχρι το 2008. Ερχόταν συνέχεια κόσμος και του έκανα ράστα ολόκληρο το κεφάλι. Σαν τέχνη, απαιτεί άπειρη υπομονή. Αν κάνεις ένα ολόκληρο κεφάλι, θες δώδεκα ώρες σίγουρα. Επειδή είμαι τελειομανής, συνήθως κάνω ένα κεφάλι σε μια μέρα οπότε είμαι δώδεκα ώρες όρθια. Θέλω να είναι όλα συμμετρικά. Όσοι δεν το κάνουν κατευθείαν και το κάνουν σποραδικά, χάνουν το μέτρημα. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να το κάνεις με την μία.

Όσον αφορά σε αυτούς που θέλουν να κάνουν ράστα, πρέπει να έχουν υπομονή και να μην είναι υπερκινητικοί. Επίσης, πρέπει να έχουν λεπτή τρίχα για να πετύχει και να αντέχουν το βάρος γιατί ό,τι μαλλί φεύγει, μένει μέσα στο κεφάλι τους».

Όσο η Αστρινιώ φτιάχνει ράστα, παρατηρώ μια ηλικιωμένη κυρία που έρχεται για κούρεμα. Στο Άστρα-Ράστα έρχονται όλες οι ηλικίες και ξέρουν το μαγαζί από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε. Άλλοι απλά έρχονται για να καλημερίσουν την Αστρινιώ. «Πώς και σε ξέρει τόσος κόσμος;». «Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Νεάπολη. Ξέρω ανθρώπους που μένουν εδώ και με θυμούνται από μικρή. Στη Νεάπολη ήταν πολύ ωραία τότε, την δεκαετία του ‘80. Παίζαμε κρυφτό και κυνηγητό στους δρόμους και τις πλατείες. Όταν ήμασταν στο λύκειο, ερχόμασταν προς Εξάρχεια. Υπήρχαν και τότε προβλήματα με τους τοξικομανείς. Ήταν όμως πιο καθαρά και πιο φωτεινά. Είχε μαγαζιά, κόσμο, κίνηση. Τα μαγαζιά στην πλατεία ήταν πολύ αστεία με πλαστικές καρέκλες και τον ήχο από το τάβλι. Αν και τώρα έχει ωραία μαγαζιά στην πλατεία, με ενοχλεί που έχουν αλλάξει οι γειτονιές, είναι βρώμικα τα πεζοδρόμια, κλειστά τα μαγαζιά. Ευελπιστούμε όμως ότι θα έρθει η ανάπτυξη».

rasta-05 rasta-06 rasta-07rasta-01rasta-22rasta-15 rasta-14 rasta-13rasta-04rasta-03 rasta-02rasta-24 rasta-23