Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος και ο Σωτήρης Κωτσόπουλος είναι γραφίστες και φίλοι. Έχουν ένα μεγάλο πάθος: τις μηχανές. Αφού πειραματίστηκαν με το σχέδιο, την μεταξοτυπία και ό,τι περιτριγυρίζει μια μηχανή, έστησαν το «The Real Intellectuals», έναν χώρο που καλωσορίζει όχι μόνο τους παθιασμένους με τις μηχανές αλλά και αυτούς που αγαπούν το στυλ.

«Αρχικά ήμασταν σε περιοδικά και ομίλους σαν γραφίστες» λέει ο Νίκος. «Μετά ασχοληθήκαμε με την μεταξοτυπία ερασιτεχνικά. Στην πορεία μας βγήκε επαγγελματικά. Πειραματιστήκαμε πάνω σε αυτό και πάντα πειραματιζόμασταν με το τύπωμα, το σχέδιο, με όλα.  Αυτό που μας αρέσει και «πουλάμε» είναι το lifestyle που υπάρχει πίσω από την μηχανή. Από τα αξεσουάρ μέχρι τα ρούχα και την μουσική. Μας αρέσει βέβαια και λίγο η αγριότητα. Τα motorcross και όλα τα συναφή. Δεν μας αρέσει τόσο η έννοια της αντίκας, δεν είμαστε σε αυτό το στυλ. Είμαστε πιο πολύ της μοντέρνας εκδοχής. Εμένα μου αρέσουν πιο πολύ οι παλιές μηχανές , απλά πρακτικά οι καινούργιες είναι καλύτερες. Μας αρέσει πιο πολύ η απλότητα και στις μηχανές και στα ρούχα. Είναι ωραίο να μην είναι πολύ φορτωμένα. Και οι παλιές μηχανές είναι πιο γερές γιατί είναι και πιο καλά φτιαγμένες».

intellec_2

Όπως είναι φυσικό, ο Νίκος άρχισε από πολύ μικρός να ασχολείται με μηχανές. «Μηχανή είχα από μικρός. Στα 14 ανέβηκα σε μηχανή πρώτη φορά. Πρώτη μου μηχανή ήταν μια παλιά βέσπα του πατέρα μου. Τώρα κυκλοφορώ με triumph. Έκανα μια αποχή από τις μηχανές για έναν χρόνο γιατί είχα φοβηθεί γενικά από διάφορα περιστατικά γνωστών και φίλων. Το μικρόβιο πάντως της μηχανής δεν φεύγει ποτέ. Είναι εθιστική. Ό,τι έχει να κάνει με την μηχανή. Το φτιάξιμο, η βόλτα, όλα».

«Έχω πέσει και εγώ και έχω χτυπήσει βέβαια αρκετές φορές. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το αποφύγεις. Εγώ καβαλάω μηχανή είκοσι χρόνια. Είναι σίγουρα αναπόφευκτο. Αν κάποιος μου έλεγε να σταματήσω, δεν θα σταματούσα. Γιατί αυτό με γεμίζει και σε άλλα πράγματα. Όλη αυτή η ενασχόληση μου προσφέρει ηρεμία, γενικά ισορροπία. Πρέπει να είσαι πειθαρχημένος στην μηχανή. Να ελέγχεις την ταχύτητα, να μην κινδυνεύεις και να μην είσαι αφελής».

Λέω στον Νίκο ότι –κακώς- η μηχανή είναι συνυφασμένη με την ταχύτητα. «Η ταχύτητα είναι ωραία για να ξεδώσεις αν ενδείκνυται ο δρόμος. Εμένα μου αρέσει όμως πιο πολύ να χαζεύω. Αυτή είναι και η βασική διαφορά με το αυτοκίνητο. Στο αυτοκίνητο τα βλέπεις όλα μέσα από μια οθόνη, το παρμπρίζ. Στην μηχανή έρχεσαι σε άμεση επαφή. Όσον αφορά στην ταχύτητα και γενικότερα στις μηχανές, στην Ελλάδα δυστυχώς, δεν υπάρχει πειθαρχία. Υπάρχει ακόμα αναρχία. Ούτε κράνη φοράνε ούτε ειδικά jackets. Ακόμα και το πιο βασικό που είναι το κράνος, δεν το φοράνε. Ακόμα και παιδάκια βάζουν μπροστά οι μπαμπάδες. Αυτοί είναι για κρεμάλα με την μία».

intellec intellec_6 intellec_7,

Στο «The Real Intellectuals» είδα ανθρώπους που με πολύ μεράκι, ασχολούνται με τις μηχανές τους. «Υπάρχει ελληνικό κοινό που ασχολείται» εξηγεί ο Νίκος. «Υπάρχει κόσμος που ασχολείται και φτιάχνει τα μηχανάκια του και κάνει τις βόλτες του. Οργανώνονται και κάποια club, κάποιες παρέες. Οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν ασχολούνται πολύ. Έξω ασχολούνται περισσότερο. Φτιάχνουν και μηχανές. Εδώ όμως, έχουμε και πράγματα που αγοράζουν και κοπέλες που δεν ασχολούνται με μηχανές. Τα αξεσουάρ απευθύνονται στον καθένα γενικά. Μια τσάντα ή ένα φούτερ είναι για όλους. Τα κράνη που φέρνουμε απευθύνονται βέβαια πιο πολύ σε ανθρώπους με κλασικές μηχανές. Δεν μπορείς να βάλεις τέτοιο κράνος σε καινούργια μεγάλη μηχανή γιατί δεν ταιριάζει και πολύ. Έχει το στυλ των 70’s πιο πολύ».

Μιλώντας για διαδρομές, ο Νίκος μου είπε ποιες διαδρομές θέλει να κάνει με την μηχανή και ποιες έχει ήδη κάνει. «Στο εξωτερικό δυστυχώς, δεν έχουμε ταξιδέψει με μηχανές ακόμα. Η γνωστή διαδρομή κατά μήκος της Αμερικής είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε. Άλλη διαδρομή που θα ήταν ωραία θα ήταν στο Oregon και στα δάση γενικά της Αμερικής. Προσωπικά, μου αρέσει πιο πολύ η φάση της φύσης. Ένας συνδυασμός φύσης και δρόμου είναι το τέλειο βέβαια. Το Σούνιο είναι μια γρήγορη διαδρομή στην Αθήνα. Στα Καλάβρυτα ήταν  πολύ ωραία. Είχαμε στήσει σκηνή και ήταν ωραία. Είχαμε ανάψει και φωτιά και γουστάραμε πολύ την φάση. Είναι ωραίο να το συνδυάζεις και με κάμπινγκ. Να έχεις και τον εξοπλισμό όλο μαζί σου».

«Μα πώς κουβαλάς εξοπλισμό σε μια μηχανή»; αναρωτιέμαι. «Κουβαλάς τα απαραίτητα. Ένα μεγάλο backpack -που δεν είναι και το πιο safe και ίσως κάποιες θήκες στο πλάι που βολεύουν κιόλας».

Ο χώρος των παιδιών βρίσκεται στου Ψυρρή. «Η γειτονιά του Ψυρρή κρατάει ένα underground σκηνικό ακόμα. Και αυτό μας αρέσει».

intellec_5 intellec_3 intellec_1

Η Συμβουλή του Νίκου για όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τις μηχανές είναι: «Να φοράς πάντα κράνος και να σταματάς εκεί που πρέπει να σταματάς».

The Real Intellectuals
Παλλάδος 9, Ψυρρή

https://www.facebook.com/therealintellectuals
http://www.therealintellectuals.com/

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά
Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης