Η Κωνστάντια Μαζαράκη δουλεύει ως φαρμακοποιός και «κάνει» όπως λέει τη φωτογράφο στο www.arive.gr – έναν πολύ ενδιαφέροντα και ολοκληρωμένο, πολιτιστικό οδηγό με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για την Βέροια και τις γύρω περιοχές. Η Κωνστάντια, που μόλις έγινε 30, όταν τελείωσε τις σπουδές της εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Βέροια από όπου και κατάγεται. Με αφορμή τα retro girls μιλήσαμε μαζί της για το project της, για τo πώς ζούν οι νέοι στην επαρχία και για τα όνειρά της.

retro girls retro girls 2 retro girls 3 retro girls 4 retro girls 5 retro girls 6

Πες μου για το retro girls.
Ξεκίνησε από μια δημιουργική παρόρμηση, από μια επιθυμία να προσαρμόσω πρόσωπα της καθημερινότητάς μου σε μια ατμόσφαιρα που να εκφράζει μια τάση της εποχής. Το vintage μάς γυρίζει πίσω στα χρόνια της γιαγιάς μας, με όποιους συνειρμούς μπορεί να συνοδεύουν αυτήν τη διαδρομή. Το κύριο ζητούμενο, ήταν η προσαρμογή της  νεανικής μορφής σε ένα παλαιικό, vintage περιβάλλον και η αποτύπωση της δυναμικής, αλλά και της αμηχανίας που μπορεί να προκληθεί από αυτή τη διαδικασία. Η μόδα μπορεί να λειτουργήσει ως χρονομηχανή. Το ταξίδι μπορεί να είναι συναρπαστικό, εξαγνιστικό ή κουραστικό, αλλά δεν παύει να σου προσφέρει την ικανοποίηση της διαρκούς κίνησης.

Τι είναι για σένα η φωτογραφία;
Δεν κρύβω πως η φωτογραφία είναι για μένα ένα πάθος, στο οποίο θυσιάζω πρόθυμα τον ελεύθερό μου χρόνο, αλλά ταυτόχρονα και μια μόνιμη αφορμή για προβληματισμό, νέες ιδέες και δημιουργία. Προσπαθώ να πειραματίζομαι συχνά και να ανακαλύπτω νέα πεδία δράσης. Το τελευταίο διάστημα επικεντρώθηκα στα πορτρέτα, αλλά και στις λαϊκές εκδηλώσεις, τα πανηγύρια και τις αγορές. Είναι στιγμές που οι άνθρωποι της «διπλανής πόρτας» μπορούν να διατηρήσουν την αυθεντικότητά τους, να εκφραστούν ελεύθερα. Βρίσκομαι πάντως και -ίσως θα βρίσκομαι πάντοτε- σε μια διαρκή αναζήτηση του είδους εκείνου που θα με κερδίσει οριστικά.

Το arive.gr, τί ακριβώς είναι;
Το arive.gr είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού που στοχεύει κυρίως στην ανάδειξη και την προβολή του πολιτισμού της Βέροιας και των γύρω περιοχών. Στα δυο χρόνια παρουσίας του, έχει εστιάσει στο δύσκολο δρόμο της εμμονής στην ποιότητα. Με πολύ προσωπική δουλειά και μεράκι προσφέρουμε διαρκή ενημέρωση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Βέροια, τις οποίες καλύπτουμε και προβάλουμε. Επίσης,  φιλοξενούμε συνεντεύξεις καλλιτεχνών και δημιουργών που μιλούν για το έργο τους και περηφανευόμαστε για τα ιδιαίτερα φωτογραφικά projects που παρουσιάζουμε, την επιλεγμένη αρθρογραφία και την κάλυψη ενός ευρύτερου πεδίου θεματολογίας.

retro girls 7 retro girls 8 retro girls 9 retro girls 10 retro girls 11 retro girls 12 retro girls 13

Ποιος είναι ο στόχος του arive.gr;
Η εικόνα που παρουσιάζει το διαδίκτυο θα έλεγα πως μοιάζει με ένα ψηφιακό ελεύθερο κάμπινγκ. Υπάρχει χώρος, υπάρχει έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα και μια σχετική ελευθερία, αλλά όπως γίνεται συνήθως και στην πραγματικότητα, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Με τη λογική λοιπόν του «η δουλειά μας να γίνεται», ένα μεγάλο μέρος του διαδικτυακού πλανήτη έχει μετατραπεί σε χώρο ακαλαίσθητο, αφρόντιστο, όπου ο καθένας βρίσκει την ευκαιρία να πετάξει πρόχειρα όσα επιλέγει. Ο κυριότερος στόχος του arive.gr είναι να εστιάσει στην αισθητική, να εμμείνει στην αποτύπωση του ωραίου που υπάρχει γύρω μας, χωρίς μεμψιμοιρία και απαισιόδοξη διάθεση.

Αυτό που λένε ότι στην επαρχία δεν έχει πολλές επιλογές πώς το σχολιάζεις;
Δε θα πρωτοτυπήσω, θα προσυπογράψω την άποψη που μας θέλει να δημιουργούμε οι ίδιοι τις επιλογές μας. Ασφαλώς σε μια πόλη 60.000 κατοίκων οι επιλογές δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που σου προσφέρει μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αλλά υπάρχει πιο έντονη η νοοτροπία του DIY κι αυτό δεν μπορεί παρά να έχει την πλάκα του. Εξάλλου, θέλεις λόγω συνθηκών, θέλεις λόγω προδιάθεσης, επικρατεί στην πόλη μας ένα κλίμα κοσμοπολιτισμού. Οι άνθρωποι δεν ικανοποιούνται ούτε εντυπωσιάζονται εύκολα. Οι περισσότεροι έχουν παραστάσεις από σύγχρονες μεγαλουπόλεις και από τη στιγμή που επέλεξαν να ζουν εδώ, δε θα συμβιβαστούν με κάτι εύκολο, θα το ψάξουν και θα προσπαθήσουν να αναπαράγουν πρότυπα του εξωτερικού στην μικροκλίμακα βέβαια που υπαγορεύει ο πληθυσμός. Οπότε θεωρώ πως τηρουμένων των αναλογιών, οι επιλογές στους τομείς τουλάχιστον της τέχνης και του πολιτισμού είναι αρκετές. Τώρα για εξίσου σημαντικά ζητήματα όπως η δημόσια υγεία, η παιδεία και άλλα, από μόνη της η λέξη επιλογή μοιάζει με ένα σύντομο, πολύ πετυχημένο ανέκδοτο.

retro girls 14 retro girls 15 retro girls 16 retro girls 17 retro girls 18 retro girls 19 retro girls 20 retro girls 21 retro girls 22

Είσαι από τη Βέροια, πως είναι η ζωή στην επαρχία για τους νέους, τι κάνετε πώς περνάτε τον χρόνο σας;
Συνήθως μαζευόμαστε γύρω από τη σόμπα του καφενείου και κουβεντιάζουμε για το αν γέννησε η αγελάδα μας, αν μπήκε δαιμόνιο στο παιδί ή αν έρθει φέτος δάσκαλος για το δημοτικό σχολείο. Αστειεύομαι προφανώς, αλλά μέσα σ’ αυτήν τη διάθεση αστεϊσμού υπάρχει κι ένα παράπονο. Αρχικά, ακόμα κι ο όρος «επαρχία» δεν είναι αυτό που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα έτσι όπως τη βιώνουμε. Ναι, ζούμε και δημιουργούμε στην περιφέρεια, αρκετά μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, πράγμα όμως που δεν μας διαχωρίζει από οποιονδήποτε άλλο που δε συμμετέχει στις λήψεις των αποφάσεων. Δεδομένων των συνθηκών, είναι ένα παράσημο κι αυτό, ένα ελαφρυντικό αν θέλεις. Η Βέροια συγκεκριμένα νιώθω πως έχει μπροστά της όσο δρόμο έχει αφήσει πίσω της. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως εδώ ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του κόσμου, είναι κυρίως η κληρονομιά της ανεκτικότητας και του σεβασμού στο διαφορετικό που οφείλουμε να διατηρήσουμε. Διαφορές επίσης στην ψυχολογία των νέων δεν νομίζω να υπάρχουν. Η ανασφάλεια επικρατεί, το άγχος και οι σκέψεις φυγής, αλλά και μια μαχητική διάθεση για την εκπλήρωση των στόχων και των επιθυμιών του καθενός. Οι συνθήκες από την άλλη, κάνουν την εργασία προτεραιότητα και τον ελεύθερο χρόνο ιεροτελεστία.  

Τι ονειρεύεσαι;
Μικρή ονειρευόμουν ένα παγωτό που όσο και να έτρωγες, δε θα τελείωνε ποτέ. Τώρα που το σκέφτομαι είναι κάπως τρομακτικό, σαν μια παγωμένη Λερναία Ύδρα, αλλά τότε ήταν εξαιρετική ιδέα. Αυτό νομίζω πως θέλω να συμβαίνει και στο μέλλον. Να υπάρχουν ιδέες, όσο χαζές κι αν μοιάζουν για να μας οδηγήσουν σε μια πιο ενδιαφέρουσα ζωή. Ιδέες που θα φέρουν την ενεργοποίηση και θα βάλουν ένα τέλος στην γκρίνια και την παθητικότητα.

retro girls 23 retro girls 24 retro girls 25 retro girls 27 retro girls 28 retro girls 29 retro girls 30 retro girls 31 retro girls 32 retro girls 33 retro girls 34 retro girls 35 retro girls 36 retro girls 37 retro girls 38 retro girls 39 retro girls 40

http://www.arive.gr/

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Κωνστάντια Μαζαράκη