Το Retrosexual θα σου τραβήξει την προσοχή αμέσως αν βρεθείς να περπατάς στην Αγίας Ειρήνης. Και μόλις σταθείς να κοιτάξεις τη βιτρίνα του θα πέσεις σε χρονοτρύπα. Θα ταξιδέψεις στα παιδικά σου χρόνια, σε άλλες δεκαετίες, σε ό,τι έχεις ζήσει ή έχεις δει στις παλιές ελληνικές ταινίες. Θα θυμηθείς τους γονείς σου, τους παππούδες σου, το μικρό αδερφάκι  που σου έπαιρνε το view master και τσακωνόσασταν, το τηλέφωνο σας που έκανε ντριννν και μπλεκόταν το καλώδιο. Έπειτα, αφού έχεις ήδη μπει μέσα κι αρχίσεις να περιεργάζεσαι όλα εκείνα τα αντικείμενα καλύτερα, δε γίνεται να μη σκεφτείς πόσο όμορφα είναι πόσο διαφορετικής ποιότητας από τα σημερινά αντικείμενα.

Retro suntheseis 01

Το όνομα του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από όλο αυτό το concept είναι Joe Pe που τον βάφτισαν στην Ιταλία Giorgio, κι έτσι υπέγραφε τα πρώτα του graffiti όταν ήταν ακόμα μαθητής. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον τέχνης, πολυπολιτισμικό και δεκτικό στις ανησυχίες του, είναι 3ης γενιάς συλλέκτης και θυμάται πως στην οικογένεια του αγαπούσαν κάθε τι παλιό και δεν πετούσαν τίποα, αφού πίστευαν πολύ στην έννοια της επανάχρησης.

Αυτή την ευαισθησία και το σεβασμό στα αντικείμενα τις εξέλιξε με τις σπουδές του. Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο και έπειτα ιστορία του design. Στην Ιταλία όπου έκανε το μεταπτυχιακό του ήρθε σε επαφή με τη συντήρηση και το πώς μπορείς να εξελίξεις τα αντικείμενα. Με πολύ μεράκι και προσωπική εργασία έχει πλέον καταφέρει να συνδυάζει όλες του τις αγάπες σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φιλοσοφία που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο. Σκοπός του είναι να εμπνευστεί το μέλλον από τα διδάγματα του παρελθόντος,  γιατί πιστεύει πως « μόνο αν ξέρουμε το παρελθόν μας να μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Το Retrosexual είναι η κιβωτός αυτής της φιλοσοφίας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1937 και εκεί μπορεί κανείς να βρει vintage αντικείμενα από τις δεκαετίες του ’20 έως του ’90. «Ουσιαστικά η λέξη vintage, με την έννοια του εκλεκτού, συγκεντρώνει το καλύτερο από κάθε εποχή. Ο ορισμός του vintage είναι οτιδήποτε μπορούμε να δούμε από το παρελθόν και να το κατατάξουμε σε συγκεκριμένη δεκαετία. Είναι τόσο δυνατή η θύμησή του γιατί προφανώς ήταν πετυχημένο το design του». Γιατί όμως αυτό το, όψιμο στην Ελλάδα, ενδιαφέρον για την vintage κουλτούρα και τα αντικείμενα της; «Το vintage έχει πολλά χρόνια πορείας και ανησυχίας και έχει δείξει την αξία του, δεν είναι κάτι που κρίνεται αυτή τη στιγμή. Είναι αντικείμενα, στυλ και ρυθμοί τα οποία έχουν δείξει τον χαρακτήρα τους. Από κει και πέρα είναι σαν χρώματα που χρησιμοποιούμε εμείς για να φτιάξουμε τον δικό μας πίνακα, γι’ αυτό και μπορούν να αναδείξουν οντότητες. Δηλαδή μπορεί κάποιος να διαμορφώσει το χώρο του επιλέγοντας κάποια αντικείμενα από διάφορες δεκαετίες, πολλά από αυτά μπορεί ήδη να έχει και να μην χρειαστεί να αγοράσει, και να δημιουργήσει έτσι τη δικιά του χρονομηχανή. Δημιουργεί με αυτό τον τρόπο έναν δικό του κόσμο που τον αντιπροσωπεύει και σπάει αυτό το μαζικό των πολυεθνικών που προσπαθούν να μας περάσουν όμοια σπίτια».

Retro suntheseis 07 Retro suntheseis 02 Retrosexual 29 Retrosexual 25 Retrosexual 24 Retrosexual 23

Δυσκολεύεται να ξεχωρίσει μια εποχή αλλά δείχνει κάποια αδυναμία στο μπαουχάους και στον ρετροφουτουρισμό. Λατρεύει οτιδήποτε έχει το λογότυπο του ΜΙΝΙΟΝ και της Ολυμπιακής, έχει αδυναμία στις αεροπορικές. «Γύρω στο ’60 υπήρχε στολή αεροσυνοδού με κάσκα, όλο αυτό που ζούσαν με το φεγγάρι του είχε οδηγήσει εκεί». Τον γοητεύουν οι μικρές ιστορίες που συνοδεύουν ένα αντικείμενο. «Είχε έρθει ένας πιλότος και είχαμε αγοράσει μια τσάντα με όλες τις οδηγίες που είχε σαν μαθητευόμενος, πώς θα πετάξει το Boing 707, είχε μάλιστα και τις προσωπικές του σημειώσεις. Όλο αυτό ήταν πολύ ιδιαίτερο».

Στο Retrosexual όλα τα αντικείμενα λειτουργούν άψογα και είναι όπως ήταν στη βιτρίνα την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησαν. Ο Joe Pe και η ομάδα του, με πολύτιμο σύμμαχο τον πατέρα του, φροντίζουν για αυτή την κατάσταση. «Μας ενδιαφέρει να δεσμεύσουμε πληροφορία από μάστορες και τεχνίτες που γνωρίζουν καλά αυτά τα αντικείμενα και που δε θα τους έχουμε πολύ καιρό κοντά μας. Ξέρουν πράγματα που δε μαθαίνεις σε καμία σχολή και πρέπει να κερδίσεις την πληροφορία, δε στη δίνουν εύκολα». Μέχρι να επισκευάσει και να ελέγξει τη λειτουργική κατάσταση των αντικειμένων περνάει χρόνο μαζί τους χωρίς αυτό να κάνει δύσκολο τον αποχωρισμό. «Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία εξελίσσεσαι. Αυτό που εισπράττει κάποιος είναι η αλληλεπίδραση περισσότερο από όλα. Γνωρίζουμε πως τίποτα δεν είναι παντοτινό, αλλά η στιγμή που θα εισπράξεις κάτι μπορεί να σε διαμορφώσει και να διαμορφώσει το μέλλον σου. Τα αντικείμενα αυτά με βοηθούν να επικοινωνήσω αυτό που ζω με τον κόσμο και έτσι αποβάλλεται ο εγωισμός». Το μόνο που ξεχωρίζει και δε μπορεί να αποχωριστεί είναι ένα Fiat 500 του 1958 που ανοίγουν ανάποδα οι πόρτες του. Είναι το πρώτο του αυτοκίνητο, το ίδιο μοντέλο με το πρώτο αυτοκίνητο του πατέρα του, το οποίο επισκεύασε ο ίδιος με πολλή προσωπική εργασία για πολλά χρόνια, μελετώντας βιντεάκια στο Youtube και ψάχνοντας βιβλία.

Retrosexual 31 Retrosexual 18 Retrosexual 12 Retro suntheseis 09

Το Retrosexual λειτουργεί σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο λειτουργεί το showroom, όπου τα αντικείμενα πωλούνται ή ενοικιάζονται (έχουν πάρει μέρος σε πολλά τηλεοπτικά γυρίσματα!). Στον πρώτο, λειτουργεί το αρχιτεκτονικό-δημιουργικό γραφείο που αναλαμβάνει διαμόρφωση χώρων με έντονες ρετρό αναφορές, όπως έγινε με το Μπλε Παπαγάλο, το Crazy Daisy και πολλά άλλα μπαρ. Μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία του κάτω  χώρου θα λειτουργήσει μια από τις πρώτες DIY Gallery (Do It Yourself), δηλαδή θα γίνονται εκθέσεις παράλληλα με τις δραστηριότητες του εργαστηρίου. «Το στοίχημα το δικό μας θα είναι να μην αποσπόμαστε από την έκθεση και των καλλιτεχνών θα είναι να συνηθίσουν την εικόνα κάποιων να εργάζονται». Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει σεμινάρια συντήρησης με σκοπό να βοηθήσουν όποιον ενδιαφέρεται να σώσει θησαυρούς που διαθέτει.  «Το όλο project έχει να κάνει έντονα με την εποχή που ζούμε γιατί είναι μια περίοδος που χρειάζεται να είμαστε πιο ενεργοί, πιο δραστήριοι και να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας γιατί εμπεριέχει πολύ το do it yourself, δηλαδή να κάνουμε πράγματα μόνοι μας. Είναι μια μικρή επίδειξη των δυνάμεων που έχει ο χρήστης κι απλά έχει ξεχάσει ή δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ του. Από το πιο απλό, αν δεν μπορείς να κάνεις κάποια βασικά πράγματα στο σπίτι σου κατ’ επέκταση δε μπορείς να διαχειριστείς  το μέλλον σου ή να επιλέξεις τα σωστά άτομα να το κάνουν, δεν είσαι κρίνων. Η παιδεία δημιουργεί κρίνοντες. Και την παιδεία δεν πρέπει να την περιμένουμε αλλά να τη δημιουργούμε».

Η συμβουλή του για παλιά αντικείμενα που δεν πρέπει να πετάξουμε είναι «να κρατήσουμε ό,τι πραγματικά μας αρέσει. Ουσιαστικά για μένα υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει κάθε αντικείμενο και υπάγεται στα 3 f : form follow function, δηλαδή η φόρμα να ακολουθεί τη χρηστικότητα. Ό,τι εμπίπτει σε αυτή τη θεωρία -η οποία έχει βγει από το Μπαουχάους- η πορεία του στο χρόνο ήταν ιδιαίτερη. Άλλωστε το ωραίο φαίνεται μέσα στο χρόνο και από τη διαδρομή του, όπως και με τους ανθρώπους».

Δεν του αρέσει καθόλου η λέξη κρίση. Πιστεύει πως οι άνθρωποι ξανασκέφτηκαν τι πραγματικά έχει σημασία για αυτούς και δεν κρίνουν πια από αυτό που έχει ο καθένας στην τσέπη του, θέλουν να εισπράττουν μια οντότητα. «Ξαναφάνηκαν λίγο οι οντότητες. Αυτή η έντονη κατανάλωση κρύβει τις προσωπικότητες. Όσο περισσότερο καταναλώνεις τόσο λιγότερο αγαπάς.»

Πιστεύει πως τώρα αναδιαμορφώνονται τα πρότυπα. «Υπήρξε μια εποχή που την διαμόρφωσε πολύ άσχημα η τηλεόραση και τα πρότυπα ήταν πολύ συγκεκριμένα. Πρέπει να καταλάβουμε πως όνειρο ζωής είναι να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και πως αξιόλογοι άνθρωποι δεν είναι μόνο αυτοί που βγαίνουν στην τηλεόραση. Μπορούμε να εμπνευστούμε από απλά καθημερινά πράγματα και αν κάποιος τελικά διατηρεί τη ματαιοδοξία του και θέλει να είναι ήρωας μπορεί να είναι με το πιο απλό πράγμα που κάνει. Όλα είναι αλυσίδα και όλα χρειάζονται».

Retro suntheseis 04 Retro suntheseis 02 Retro suntheseis 06 Retro suntheseis 05 Retro suntheseis 08

Joe Pe-Industrial & Interior Designer
Retrosexual Vintage Shop, Αγίας Ειρήνης 3, 210 5451553, 6936 997123

www.facebook.com/pages/Retrosexual-Vintage-Shop-JoePe/185558161518618

Κείμενο: Βιβή Μεντη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος