Ο «Ρωμαίος και η Ιουλιέτα για δύο» είναι μια παράσταση που παίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Έχει καταφέρει να ταξιδέψει στην Κύπρο και την Σερβία και να αποκτήσει φανατικό κοινό όπου έχει παρουσιαστεί. Στην παράσταση παίζουν η Αθηνά Μουστάκα και ο Κωνσταντίνος Μπίμπης και την συν-σκηνοθετούν με τον Κώστα Γάκη. Ο Κώστας Γάκης που είχε την ιδέα για την παράσταση έψαχνε πολύ καιρό τους ηθοποιούς γιατί ήθελε να μοιάζουν όντως με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Τους συναντήσαμε από κοντά και καταλάβαμε αμέσως ότι τα κατάφερε. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα απόψε στο «Θέατρο Θησείον -Ένα Θέατρο για τις Τέχνες».

Romaios kai Ioulietta gia dio 06 Romaios kai Ioulietta gia dio 04

Πείτε μου για την παράσταση;
Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα έχουν επιστρέψει στη γη σαν φαντάσματα για να πούνε την ιστορία τους. Είναι καταδικασμένες ψυχές. Οι δύο ηθοποιοί παίζουν όλους τους ρόλους του έργου σε ένα γρήγορα παιχνίδι αλλαγών. Μόνο όταν συναντιούνται σαν Ρωμαίος και Ιουλιέτα ηρεμούν και μετά από λίγο ξαναρχίζουν. Η παράσταση δεν είναι πάντα ίδια. Κάτι αλλάζει από χρονιά σε χρονιά αλλά και από παράσταση σε παράσταση. Είναι δύο άνθρωποι με ελάχιστα μέσα αφηγούνται την ιστορία από πολλές οπτικές γωνίες.

Τι εννοείτε συν-σκηνοθετείτε;
Αρχικά η παράσταση ήταν ιδέα του Κώστα Γάκη. Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το κείμενο η δουλειά γινόταν από όλους μας. Ο Κώστας μας έδινε κατευθύνσεις και εμείς τις εξελίσσαμε. Σιγά-σιγά η παράσταση χτίστηκε και ολοκληρώθηκε. Μετά από δύο χρόνια συνεργασίας αποφασίσαμε να φτιάξουμε την ομάδα θεάτρου «Ιδέα». Το σκεπτικό μας είναι «όλα μια ιδέα είναι» και ότι αν αφεθούμε στον αυθορμητισμό μπορούν να γίνουν ωραία πράγματα.

Κώστα, γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο έργο;
Πάντα ήθελα να σκηνοθετήσω Ρωμαίο και Ιουλιέτα. Μετά μου ήρθε η ιδέα να παρουσιάσω τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα ως φαντάσματα. Μία μέρα ξύπνησα και είπα ότι θα το κάνω. Βρήκα τους ηθοποιούς και ξεκινήσαμε. Η ιδέα με τα φαντάσματα δεν ήταν εντελώς τυχαία. Πάντα είχα την αίσθηση ότι υπάρχουν φαντάσματα. Ποτέ δεν το είδα σαν κάτι τρομακτικό. Απλά πιστεύω ότι είναι άνθρωποι που υπήρξαν σε έναν χώρο παλιά και τώρα προσπαθούν με γλυκό τρόπο να επικοινωνήσουν και να δώσουν την ώθηση στους ζωντανούς να συνεχίζουν.

Romaios kai Ioulietta gia dio 03

Τι καινούριο προσφέρει η παράσταση στην ερμηνεία του κειμένου;
Η παράσταση προκαλεί σε μας και στο κοινό, ένα ξεχείλισμα συναισθημάτων. Μπορεί κάποιος να δει στοιχεία σχιζοφρένειας λόγω του ρυθμού και των γρήγορων εναλλαγών. Υπάρχει μία πολιτική σύγκρουση. Από τη μία είναι η σύγκρουση των δύο οικογενειών (ο εμφύλιος) και από την άλλη οι δύο ερωτευμένοι που ξεπερνάνε τη σύγκρουση και την σταματάνε. Όλα αυτά γίνονται μέσα από τον έρωτα δύο εφήβων. Με την θυσία τους και τον θάνατο τους καταφέρνουν να συμφιλιώσουν. Η ιστορία είναι άκρως επαναστατική. Μιλάει για σύμβολα, ορμής, νιότης, συναισθήματος που αντιστέκονται στην λογική που οδηγεί σε τυφλές και ανούσιες συγκρούσεις. Σκοπός των ερωτευμένων στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο» είναι να εξαπλωθεί η αγάπη σε όλους χαρακτήρες. Αυτή η προσέγγιση του κειμένου είναι ένα σχόλιο για την καθημερινότητα στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό.

Πώς είναι να κάνεις θέατρο αυτόν τον καιρό στην Αθήνα;
Αθηνά: Νιώθω απίστευτα τυχερή γιατί κάνω αυτό που θέλω. Μπορεί να μην βγάζω πολλά λεφτά αλλά το κάνω με άλλο δόσιμο. Δεν θα μπορούσα να κάνω έτσι άλλη δουλειά. Λείπω από το πρωί μέχρι το βράδυ και είμαι χαρούμενη που λείπω. Σαν ομάδα έχουμε καταφέρει να ζήσουμε αξιοπρεπέστατα από αυτό που κάνουμε. Στην Σερβία συναντήσαμε ανθρώπους που μας συγκίνησαν με την ανταπόκριση που είχαν στην παράσταση. Στην Κύπρο ήταν πολύ δύσκολα γιατί έπρεπε να στήσουμε την παράσταση με δύο τρόπους, μία για το θέατρο και μία για τα σχολεία. Αλλά περάσαμε πολύ ωραία.  Ανήκουμε και σε μία κολεκτίβα και κάνουμε συνέχεια διάφορες δράσεις στην πόλη.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Υπάρχουν πολλές περίοδοι που μπορεί να μην κάνουμε κάτι θεατρικό.  Αλλά ακόμη και αυτό το «τίποτα» είναι υλικό και ιδέες που τελικά θα χρησιμοποιήσουμε στις πρόβες μας. Αν δεν ξεσκάς δεν μπορείς να αποδώσεις. Και η χημεία που έχουμε σίγουρα μετράει. Η δουλειά είναι συστατικό της επιτυχίας, αλλά η εμμονική δουλειά. Αν δεις την παράσταση θα παρατηρήσεις την εμμονή. Είναι μία παρτιτούρα απόλυτης ακρίβειας. Και υπάρχει αγάπη, δεν το βλέπουμε σαν δουλειά αλλά σαν μία υπέροχη επαφή με άλλους ανθρώπους.

Romaios kai Ioulietta gia dio 01

Τι περιμένετε να πάρει ο θεατής από την παράσταση;
Ό,τι κάνουμε θέλουμε να είναι κατανοητό με την αίσθηση μιας καλώς εννοούμενης λαϊκότητας. Δηλαδή να έρθει και η γιαγιά μου από το χωριό στην παράσταση να την καταλάβει και να συγκινηθεί. Έχουν έρθει άνθρωποι που παρακολουθούσαν θέατρο για πρώτη φορά και μας έλεγαν ότι σίγουρα θα πάνε ξανά. Δυστυχώς υπάρχει θέατρο που σε κάνει να νιώθεις απομονωμένος. Υπάρχει ένα στρώμα ημιμάθειας και θολούρας στον στόχο γι’ αυτό. Θα θέλαμε ο θεατής να πάρει μαζί του μια ζέστη και την αίσθηση ότι αν οι άνθρωποι έρθουν πιο κοντά μπορούνε να συμβούν μικρά θαύματα. Οι δύο ερωτευμένοι σηματοδοτούν αυτήν την αλλαγή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Κάνουμε πρόβες τώρα στο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, «Η τελευταία μαύρη γάτα». Είναι ένα αντιρατσιστικό παραμύθι. Ένα εφηβικό, παιδικό έργο που μιλάει πολύ ανοιχτά για κοινωνικά θέματα. Το διασκευάζει η Βένια Σταματιάδη, εμείς σκηνοθετούμε και πρωταγωνιστούν δέκα ηθοποιοί που σίγουρα θα ακουστούν πολύ φέτος το χειμώνα.

Η παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο» παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 μ.μ και την Κυριακή στις 7.00 μ.μ, στο «Θέατρο Θησείο – Ένα θέατρο για τις Τέχνες», Τουρναβίτου 7, Θησείο.

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag