Εκεί που η μουσική βοηθάει παιδιά από κάθε χρώμα και εθνικότητα να εκφραστούν και να έρθουν πιο κοντά.

 

Περνώντας τις πύλες του 12ου Γυμνασίου Πετραλώνων προσπαθώ να θυμηθώ πόσα χρόνια έχω να μπω σε σχολικό χώρο (δεν είναι και τόσα πολλά τελικά, από τις περασμένες εκλογές) και σκέφτομαι ότι δεν μου έλειψε και ποτέ, -τα χρόνια του σχολείου είναι η μόνη περίοδος που δεν θα ήθελα να ξαναζήσω στη ζωή μου. Παρατηρώντας το σκηνικό στους διαδρόμους την ώρα που η φύλακας μας συνοδεύει στην αίθουσα -όπου γίνεται το πρωτότυπο μάθημα που έχουμε έρθει να παρακολουθήσουμε-, καταλαβαίνω ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε που ήμουν μαθητής. Και δεν είναι μόνο η φύλαξη του χώρου και τα (πολλά) παρκαρισμένα ποδήλατα στην αυλή, είναι και τα μαθήματα νέου τύπου που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς, αδιανόητα έστω και μια δεκαετία πιο πίσω. Είναι 5 το απόγευμα, λίγο πριν ξεκινήσει πρώτη μέρα των μαθημάτων beatbox που απευθύνονται σε παιδιά έως 18 ετών, και ήδη 14 παιδιά έχουν πάρει θέση και περιμένουν να γνωριστούν με τον δάσκαλο και μεταξύ τους. Όλα αγόρια, με διαφορετική καταγωγή και διαφορετικών εθνικοτήτων, που ξεκινούν δειλά να κάνουν τις δοκιμές με τους ήχους που τους δείχνει ο «master». Το beatbox είναι ένας λόγος για να έρθουν πιο κοντά και να συναναστραφούν ανθρώπους της ηλικίας τους, που ίσως να μην είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικά. Ο Βασίλης (ο El Pap Chico από τους Word of Mouth) τους παρακινεί να κάνουν ένα βασικό χειλικό ήχο σαν ξεφύσημα και μερικοί ξεκαρδίζονται. Είναι φανερό ότι κάποια από τα παιδιά είναι πιο έμπειρα, «είναι όσοι απέμειναν από την περσινή τάξη» λέει ο Βασίλης, «ξεκίνησαν δεκάδες παιδιά, που λιγόστεψαν στην πορεία, όσα όμως έμειναν μέχρι το τέλος της χρονιάς είχαν θαυμάσια εξέλιξη. Έμαθαν πολλά και, μάλιστα, διακρίθηκαν στο περσινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beatbox».

Στη συνέχεια χωρίζονται σε ομάδες –αρχάριοι και προχωρημένοι- και κάνουν εξάσκηση, για να προετοιμαστούν για την πρώτη επίδειξη με μικρόφωνο. Όλοι μπορούν να δοκιμάσουν, οι «παλιοί» δείχνουν τις ικανότητές τους και οι νέοι προσπαθούν να τους μιμηθούν. Τουλάχιστον οι τολμηροί. Οι ήχοι που παράγουν με το στόμα είναι απίστευτοι, δύο έχουν καταφέρει να τραγουδούν και να κάνουν beatbox ταυτόχρονα! «Η νέα γενιά έχει άλλες αναφορές λόγω YouTube και κάνει εξαιρετικά πράγματα» επιβεβαιώνει ο Βασίλης, «με εκπλήσσουν συνέχεια με αυτά που κάνουν». Στο τέλος, μετά την θαρραλέα προσπάθεια ενός μικρού Σύριου, παίρνει το μικρόφωνο ένας 14χρονος Αφρικανός που παρακολουθεί όλη την ώρα σιωπηλά και όλοι μένουμε άφωνοι από τους ήχους που παράγει. Λέει ότι είναι η πρώτη φορά που πιάνει μικρόφωνο στη ζωή του, αλλά έχει καταφέρει να κάνει έναν συνδυασμό όλων των beat που προηγήθηκαν και όλοι κοιτούν φανερά έκπληκτοι. Κλείνοντας γίνονται τα battles με ψηφοφορία επί τόπου, με ανάδειξη των νικητών μέσα σε γέλια και επευφημίες.

 

 

«Έχουν δημιουργηθεί πυρήνες μαθητών που έρχονται σταθερά από τις γειτονιές και τις γύρω περιοχές της Αθήνας» εξηγεί ο Βασίλης. «Αντίστοιχα, έχουν δοκιμάσει πολλά κορίτσια αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες και η ανταπόκριση είναι εξαιρετική. Τα παιδιά είναι από ενθικότητες που αντιστοιχούν στο παζλ των εθνικοτήτων των σχολείων του κέντρου, αλλά έχουμε και κάποια παιδιά που μένουν σε μονάδες μεταναστών που είναι ασυνόδευτα στη χώρα μας. Ειδικά για παιδιά και εφήβους το beatbox μετατρέπεται σε χόμπι, το οποίο τους βοηθά να εκφραστούν και έρχονται κοντά μέσω μουσικής. Είχαμε και παιδιά που ταξίδεψαν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας για να ζήσουν την εμπειρία. Βρίσκουν κοινά μέσα από τον τρόπο να γίνεις καλύτερος στο beatbox και υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση. Το beatbox είναι πλέον μια διεθνής γλώσσα επικοινωνίας και δίνει δύναμη στα περισσότερα παιδιά μαθαίνοντάς τα μουσική, ρυθμό, πειθαρχία και εξελίσσονται μέσα από αυτό. Η η κουλτούρα του beatbox ενώνει πάνω απ’ όλα».

 

 

«Πότε ξεκίνησαν τα μαθήματα beatboxing στα σχολεία;»
«Τα μαθήματα ήταν μια πρωτοβουλία των Παιδικών Χωριών SOS την περσινή χρονιά, αυτά μας έφεραν σε επαφή με το Δήμο Αθηναίων και τα Ανοιχτά Σχολεία και μας έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ως Beatbox Greece ένα πρόγραμμα εκμάθησης, στοχευμένο για παιδιά και εφήβους. Από φέτος και για όλη τη σχολική χρονιά θα είμαστε σε δύο σχολεία, με ανανεωμένο πρόγραμμα και απευθυνόμαστε πλέον και σε εφήβους και ενήλικες. Το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων Ανοιχτά Σχολεία έχει καταφέρει να αναδείξει γειτονιές αλλά και να φέρει πολύ κόσμο κοντά, με δωρεάν δράσεις που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας -μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου- και τα Σαββατοκύριακα. Με φύλακα και σταθερό ωράριο, τα σχολικά κτήρια γίνονται κέντρα συνάντησης φιλοξενώντας δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, άθλησης και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες. Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership».

«Ποια είναι η μέχρι τώρα δράση σας;»
«Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από δράσεις, events και workshops δίνοντας βήμα σε νέα παιδιά για μάθηση αλλά και έκφραση. Το «beatbox για όλους» έχει γίνει το σύνθημά μας και έχουμε τα τελευταία χρόνια έρθει σε επαφή με χιλιάδες κόσμο, μέσα από live και workshops. Δημιουργήσαμε σταθερά ραντεβού όπως το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beatbox και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beatbox έως 18 Ετών που έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά να συνεχίσουν τη τέχνη που αγαπάνε αλλά και στο κοινό να κατανοήσει τη μαγεία της τέχνης του human beatbox. Τα beatbox workshops στα Ανοιχτά Σχολεία έδωσαν περισσότερο χώρο και δυνατότητα σε πολύ κόσμο από πέρυσι να γνωρίσει το human beatbox.

«Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει και τι χρειάζεται να κάνει για να συμμετέχει;».
«Δηλώνεις συμμετοχή στο www.athensopenschools.gr εύκολα και το σημαντικότερο είναι ότι είναι δωρεάν για όλους. Μπορείτε να μας βρείτε σταθερά 17.00-18.30 μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς κάθε Τρίτη στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών στους Αμπελόκηπους και στο 12ο Λύκειο Αθηνών στα Κάτω Πετράλωνα».

 

 

«Πες μου για τα battles και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beatbox».
Δημιουργήσαμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beatbox το 2013 και πλέον ως θεσμός είναι το σταθερό ραντεβού που όλοι μπορούν να εκφραστούν και να συμμετέχουν. Φέτος ανανεώνουμε ραντεβού για το Σάββατο 25.11.201 στο six d.o.g.s με δύο νέες κατηγορίες διαγωνισμού εκτός των solo, των ομάδων και των διδύμων ομάδων. Θα είναι εξάωρο πρόγραμμα με πολλά δυνατά battles και απίθανα δώρα για τους νικητές. Είναι γεγονός πως έχουν περάσει πολλά παιδιά από τα εργαστήρια beatbox και όλοι έχουν καταφέρει να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, που είναι και το πιο σημαντικό γεγονός. Όλοι έχουν ταλέντο μια και μπορείς να συναντήσεις και να ακούσεις το beatbox κυρίως στο διαδίκτυο, το ζητούμενο είναι τι κάνεις με το ταλέντο σου, πώς δουλεύεις, πώς παραμένεις ταπεινός με αυτό και να εξελιχθείς. Σημασία έχει ότι βάζουμε τις βάσεις για να μπορέσουμε να έχουμε και άλλες γενιές beatboxers σ’ αυτή τη χώρα».

 

Το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beatbox είναι επετειακό, συμπληρώνονται τα 5 χρόνια του, και γίνεται το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο six d.o.g.s. από τις 18:00 ως τις 00.00. Εισιτήρια: 8 ευρώ (κοινό) & 10 ευρώ (beatboxers). Οι beatbox battles θα αναδείξουν τους Έλληνες πρωταθλητές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beatbox στο Βερολίνο το 2018. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία βραδιά beatbox battles υψηλού επιπέδου, με showcases από τους παγκόσμιους πρωταθλητές beatbox Alexinho Beatbox και BMG από τη Γαλλία και τον Gno Beatboxer, Πρωταθλητή Ελλάδας, που απαρτίζουν την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού.
|Οι διαγωνιστικές κατηγορίες είναι solo αντρών & γυναικών και για πρώτη φορά φέτος εντάσσονται οι κατηγορίες tag teams (2 άτομα) και teams (4-5 άτομα). Special guest και παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο mc Sifu VERSUS, host Dj o Dj Beatstrike των Word of Mouth και διαιτητής ο El Pap Chico εμπνευστής του Beatbox Greece.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί δυναμικό beatbox workshop από τους Γάλλους παγκόσμιους πρωταθλητές, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο SAE Institute (15.00 – Κοραή 2, Μοσχάτο) με ελεύθερη είσοδο.
Η επιμέλεια της διοργάνωσης για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά είναι του www.beatboxbreece.com, της διαδραστικής πλατφόρμας ανάδειξης της τέχνης του human beatbox στην Ελλάδα, όπου μπορείτε να ανατρέξετε για πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή.

 

 

Βίντεο: Μαρίνα Πετρίδου