Ο δεκαοχτάχρονος Βελισάριος (ή Βελισλάβ Ιβάνωφ, από Βούλγαρους γονείς, γέννημα-θρέμμα Πατησιώτης) μας εξηγεί τι είναι αυτό που το κάνει τόσο συναρπαστικό.

Slackline 3

Τι είναι το slackline;
Το slackline είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι ορειβάτες τη δεκαετία του ’80 για να δυναμώνουν το κάτω μέρος του ποδιού. Ήταν μέρος της εκπαίδευσης, ένα είδος γυμναστικής. Αυτονομήθηκε αργότερα σιγά-σιγά, με κόλπα πάνω στο σχοινί, tricklines. Σ’ αυτό βοήθησαν και τα ειδικά σχοινιά. Ενώ στην αρχή χρησιμοποιούνταν απλοί ιμάντες, αντικαταστάθηκαν αργότερα από ιμάντες πιο ελαστικούς, που αντέχουν μέχρι και δύο τόνους!

Έχει καμιά σχέση με τις ακροβασίες που βλέπουμε σε τσίρκο;
Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική και στο τσίρκο, αλλά εκεί χρησιμοποιούν και κοντάρι, που βοηθάει στην ισορροπία. Το slackline δεν έχει να κάνει με την ισορροπία, αλλά με τα κόλπα που μπορείς να κάνεις πάνω στο σκοινί.

Είναι άθλημα, χόμπι; Τι είναι ακριβώς;
Μπορείς να το ασκείς και σαν άθλημα, αλλά προσωπικά για μένα είναι τέχνη γιατί απαιτεί εξάσκηση του μυαλού. Πρέπει να κρατάς ισορροπία και ταυτόχρονα να ετοιμάζεσαι για το επόμενο κόλπο.

Εσύ πώς ξεκίνησες;
Όταν ήμουν 14 είδα ένα παιδί να κάνει free running. Είδα σχετικά βίντεο και εντάχθηκα σε παρέες που ασχολούνται μ’ αυτό. Το free running είναι η εξέλιξη του parkour. Ενώ το parkour είναι η ανθρώπινη τέχνη να ξεπερνάς εμπόδια με οποιοδήποτε τρόπο, είναι μια urban τέχνη, η εξέλιξή του, το free running, περιέχει πολλά ακροβατικά άλματα, πιρουέτες, flips κ.λπ. Λόγω αυτών των δύο που κάνω τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μου ήταν πιο εύκολο να συνεχίσω με το slackline.

Slackline 2 Slackline 4

Η οικογένειά σου τι λέει;
Στην αρχή δε μπορούσαν να καταλάβουν τι κάνω. Το parkour το θεώρησαν παιχνίδι, αλλά με ενθαρρύνουν –ειδικά η αδερφή μου.

Προπονείσαι καθόλου στο σπίτι;
Όχι, στο σπίτι καθόλου. Προπονούμαι στο πάρκο δίπλα στο σπίτι μου.

Πώς αντιδρούν όσοι σε βλέπουν;
Κοιτάνε περίεργα, αλλά δε μου μιλούν. Μια γριά μια φορά με χειροκρότησε και μου είπε μπράβο και ένα παιδί με ρώτησε αν δουλεύω σε τσίρκο. Αυτές ήταν οι μόνες αντιδράσεις. Γενικά, δεν θέλω να ανακοινώνουμε πού θα εμφανιστούμε. Προτιμώ το ξαφνικό και απότομο. Βέβαια, μια φορά στο Θησείο είχαν δηλώσει μέσω facebook ότι θα έρθουν 22 άτομα, αλλά ήρθαν πολύ περισσότεροι. Ήταν περαστικοί, που σταμάτησαν να μας δουν.

Πώς οργανώνετε ένα event;
έσα από τη σελίδα μας στο facebook: Gibbon Slacklines Greece. Θέλουμε να φέρνουμε κόσμο και να συμμετέχει, να δοκιμάζει, να μην παρακολουθεί απλώς. Στόχος μας είναι να το εξελίξουμε, να φτιάξουμε μια κοινότητα, την ομάδα Gibbon Slacklines Greece. Όμως είμαστε πολύ λίγοι προς το παρόν.

Όταν είσαι πάνω στο σκοινί νιώθεις ερωτεύσιμος, ότι αρέσεις;
Ήμασταν στο ρέμα του Χαλανδρίου για ένα μικρό event. Βάλαμε σκοινί στο μισό ποτάμι, σε ύψος 4-5 μέτρα. Μας πήρε 15 με 20 λεπτά μέχρι να συγκεντρωθούμε. Στεκόμασταν στην άκρη της γέφυρας και δεν τολμούσαμε να αφήσουμε το χέρι από τη γέφυρα. Την ισορροπία μπορεί να την έχεις, αλλά το θέμα είναι το πρώτο βήμα. Δύο κοπέλες απέναντι, που μας κοίταζαν, μας δώσανε έμπνευση. Ξεκίνησα να περπατάω, έκανα όλη την απόσταση, κατέβηκα, είναι η στιγμή που νιώθεις τέλεια που τα κατάφερες, ρέει η ντοπαμίνη σ’ όλο το σώμα, σε είδε και κόσμος, εκείνη τη στιγμή δε νιώθεις ντροπές και τίποτα. Έκανα το πρώτο βήμα, πλησίασα τη μία κοπέλα, της ζήτησα όνομα και facebook και μου είπε ότι δεν έχει, αλλά δεν την πίστεψα. Κοινώς, έφαγα χυλόπιτα, αλλά εκείνη τη στιγμή δε με έριξε καθόλου. Σκέψου, της φώναξα κιόλας: «τ’ αγόρι σου μπορεί να τα κάνει αυτά;». Κάνουμε την πλάκα μας!

Προτιμάς να σε χειροκροτούν όταν είσαι πάνω στο σκοινί ή όταν τελειώσεις;
Όταν τελειώσω, γιατί όταν είμαι πάνω στο σκοινί μου αποσπούν την προσοχή. Με αγχώνει κιόλας γιατί νιώθω σα να έχω υποχρέωση να τους ευχαριστήσω.

Ποια είναι η φιλοδοξία σου σχετικά με το slackline;
Θέλω να κάνω high line από κτήριο σε κτήριο. Θέλω να βρω δυο κτήρια με ίδιο ύψος και να ακροβατήσω ανάμεσά τους.

Δεν είναι επικίνδυνο αυτό;
Είναι, αλλά το θέλω.

Κείμενο: Χαρίλαος Τρουβάς
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Slackline 5 Slackline 6

Πώς να κάνεις slackline:
Θα χρειαστείς 12 me 25 μέτρα σχοινί. Η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή είναι οι ιμάντες που δένουν τα εμπορεύματα στις μεταφορικές εταιρίες, αφού αντέχουν μέχρι και ενάμιση τόνο βάρος.
Βρες δύο δέντρα με απόσταση περίπου 10 μέτρα μεταξύ τους. Μπορείς να τα δέσεις και σε πιο κοντινά για αρχή. Δε χρειάζεται να βάλεις το σχοινί ψηλά, αφού σημασία έχει αρχικά να μάθεις ισορροπία.
Πάντα βάζουμε μία πετσέτα ή ένα χαλάκι εκεί που τυλίγουμε το σχοινί στο δέντρο, για να μην καταστρέψουμε τον κορμό.
Μη δοκιμάσεις να περπατήσει πάνω στο σχοινί, γιατί θα πέσεις. Στην αρχή απλά ανέβα και προσπάθησε να ισορροπήσεις.
Όπου κοιτάς, πας. Οπότε, ποτέ -μα ποτέ- μην κοιτάς κάτω!

Η συνέντευξη έγινε τον περσινό Αύγουστο για το πρώτο τεύχος του ΓΚΡΕΚΑ.

Slackline 7 Slackline 8

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag