Ανήκει στους ανθρώπους που είδαν την κρίση ως ευκαιρία και όχι ως καταστροφή. Πίστεψε στον εαυτό του και κατάφερε από τα μαθηματικά και ένα συμβιβασμένο τρόπο ζωής, να κάνει το  χόμπι του επάγγελμα και να ασχοληθεί με αυτό που αγαπά, τα κοσμήματα. Ο Γιώργος Μουτσάτσος είναι 30 ετών, γεννήθηκε στην Αθήνα και η καταγωγή του μοιράζεται ανάμεσα σε δύο όμορφα νησιά, την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα. Με τον Γιώργο συναντηθήκαμε στο ατελιέ του, στο τέλος της οδού Ερμού. Είναι ένας μικρός χώρος που ξεχωρίζει σε μια παλιά πολυκατοικία, από εκείνες με το κυλικείο στην είσοδο και με γραφεία που το  στυλ και η αισθητική τους παραμένουν αναλλοίωτα από την εποχή της δεκαετίας του ’70. Μέσα στον προσωπικό του χώρο διακρίνεις μια λιτή διακόσμηση και σίγουρα, αυτό που επικρατεί είναι η απόλυτη γεωμετρία. Τα κοσμήματα που φτιάχνει κοστίζουν από 10 έως 50 ευρώ, ώστε να μην ξεφεύγουν από τις λογικές της κρίσης.

kosmhmata-02 kosmhmata-03 kosmhmata-04

«Μικρός ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας αλλά δεν τα κατάφερα και πέρασα στο Μαθηματικό, στο Ηράκλειο Κρήτης. Μόλις τελείωσα τις σπουδές έκανα αίτηση σε τρία μεταπτυχιακά και με πήραν και στα τρία. Όμως προτίμησα το Μετσόβιο όπου έγινα βοηθός καθηγητή. Παράλληλα, δούλευα σε φροντιστήριο, έκανα ιδιαίτερα μαθήματα, ώσπου το 2012 πήγα στο στρατό και τα άφησα όλα. Ήταν μια περίοδος που δεν έβρισκα κανένα νόημα, εντάσσεσαι σε κανόνες, συναναστρέφεσαι με άτομα που δεν γνωρίζεις και που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές. Όταν όμως έχεις κάνει  φοιτητική ζωή δεν σου λέει κάτι ο στρατός, τα έχεις ήδη λύσει αυτά τα θέματα. Στην συνέχεια έψαχνα να βρω δουλειά πάνω στο αντικείμενό μου αλλά δεν έβρισκα κάτι. Ταυτόχρονα, δούλευα για τα ‘προς το ζην’ σε ένα εστιατόριο, αν και σε περίεργη θέση, γιατί δεν έκανα τίποτα. Ήταν κάτι σαν πωλήσεις ή δημόσιες σχέσεις, πρότεινα δηλαδή στους πελάτες τι να φάνε ή τι να πιούν, τους καλωσόριζα, τους καληνύχτιζα και κοιτούσα απλά αν χρειάζονταν κάτι. Είχα ενοχές απέναντι στους άλλους υπαλλήλους γιατί στην ουσία έκανα την γλάστρα, παίρνοντας πολύ καλά λεφτά. Και όμως την άφησα αυτή την δουλειά… (γέλια). Κάπου εκεί η ξαδέρφη μου κληρονομεί ένα ακίνητο στην Ελαφόνησο, πάνω στην παραλία και μου λέει να ανοίξουμε ένα μαγαζί. Καμία ιδέα πάνω στο αντικείμενο, βέβαια, έφτιαχνα κοσμήματα από την εποχή που ήμουν φοιτητής. Φυσικά για μένα ή για φίλους, όχι επαγγελματικά. Επέμενε και το προχωρήσαμε. Προσπαθήσαμε το μαγαζί να αποτελείται μόνο από ελληνικά πράγματα. Πήγαμε πάρα πολύ καλά, ήρθε ο Αύγουστος και είχαμε ξεπουλήσει. Έφτιαξα και μια σελίδα στο facebook και ανέβαζα τις δουλειές μου. Μια μέρα, λοιπόν, χτυπάει το τηλέφωνο και είναι ο Al Giga ο οποίος μου είπε ότι ήθελε να συνεργαστούμε. Εννοείται ότι  στην αρχή νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα οι φίλοι μου, αλλά κλείσαμε ένα ραντεβού. Φαντάσου, πήγα με τα κουτάκια, τελείως αντιεπαγγελματικά, αλλά του άρεσαν και πήγαν εξαιρετικά.

Τώρα που βλέπω καθαρά την όλη πορεία συνειδητοποιώ ότι είμαι πολύ χαρούμενος γιατί στην περίοδο της κρίσης ζω από το χόμπι μου κάνοντάς το επάγγελμα. Το είδος που πουλάω, τα κοσμήματα, ο καθένας όταν το ακούει, σκέφτεται κάτι πολυτελές και ακριβό αλλά δεν ισχύει. Θεωρώ ότι η κρίση με βοήθησε να ακολουθήσω αυτό που πάντα μου άρεσε, γιατί ήταν μια απόφαση χωρίς μεγάλο ρίσκο. Δεν είχα να χάσω κάτι και πλέον διαπιστώνω πόσο όμορφο είναι το συναίσθημα να έρχεσαι στην δουλειά με χαρά, να ανυπομονείς να έρθει η επόμενη μέρα και για αυτό της αφιερώνω πάρα πολλές ώρες, φεύγοντας αργά το βράδυ. Πιστεύω βέβαια ότι οι νέοι σήμερα δύσκολα διεκδικούμε αφού έχουμε την δικαιολογία της κρίσης πάνω από όλα, με αποτέλεσμα να παραμένουμε στάσιμοι. Ήμουν ένας άνθρωπος που το μεγαλύτερο άγχος του ήταν ότι πλησίαζα τα τριάντα και ενώ αισθανόμουν πολύ δημιουργικός και παραγωγικός, κανείς δεν μου έδινε την δυνατότητα να δουλέψω. Για αυτό και αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου, ώστε να δω και τι μπορώ να κάνω μόνος μου. Για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνουμε όλοι περισσότερο δραστήριοι, να αναρωτηθούμε εκ των έσω  για τις δεξιότητές μας και να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας».

kosmhmata-01kosmhmata-05 kosmhmata-06 kosmhmata-07 kosmhmata-08

Καθ’ όλη την συζήτηση μας η πλήρη αρμονία που εισπράττω, φαίνεται πως είναι απόρροια του χαρακτήρα του. «Μου αρέσει να θυμάμαι ανθρώπους που μου λείπουν, περιόδους που ήμουν ευτυχισμένος ενώ προτιμώ να ξεχνάω άσχημες καταστάσεις και  κακές συμπεριφορές. Πάντα μου άρεσε η καλή πλευρά ακόμα και στα πιο αρνητικά. Σίγουρα από τις πιο σημαντικές εικόνες που δεν θα ξεχάσω είναι το πρώτο κόσμημα που σχεδίασα και έφτιαξα».

Ο Γιώργος μένει μόνος του στον Χολαργό, έχοντας στην ζωή, μόνο τον πατέρα του, ο οποίος μοιράζει την ζωή του ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. «Η μητέρα μου πέθανε  από καρκίνο όταν ήταν 43 ετών. Θα σου πω όμως τι με ενόχλησε περισσότερο όταν πέθανε η μητέρα μου. Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος  φεύγει σε τόσο νέα ηλικία δημιουργεί ερωτήματα όπως έχει ζήσει πλήρης; Έκανε  αυτά που ήθελε; Είναι κάτι που με στιγμάτισε για το πώς θα αντιμετωπίζω την ζωή. Πλέον λέω πιο εύκολα  αυτά που θέλω ή τα «σ’ αγαπώ» που δεν είχα πει, για παράδειγμα, στον πατέρα μου, σε συγγενείς ή σε φίλους. Ένας θάνατος πρόωρος σε βάζει στην διαδικασία να σκεφτείς. Αναρωτιέσαι για πολλά, διότι δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα είναι η τελευταία φορά που θα δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Παράλληλα, μου έκανε τεράστια εντύπωση η εγωιστική πλευρά της απώλειας, όλοι στενοχωριόντουσαν από την δική τους σκοπιά, κανένας δεν σκεφτόταν αυτόν που έφυγε», μου λέει.

kosmhmata-09 kosmhmata-10kosmhmata-12 kosmhmata-13 kosmhmata-14 kosmhmata-15 kosmhmata-16

Η συζήτηση συνεχίζεται καταλήγοντας  στις πιο προσωπικές πλευρές του και αλλά και τι εύχεται από δω και πέρα για την ζωή του. «Είμαι άνθρωπος που δεν μου αρέσει η μοναξιά. Ερωτευμένος αισθάνομαι πολύ δύσκολα, μόνο δύο φορές έχω ερωτευθεί. Ο έρωτας είναι περισσότερο η ανυπομονησία για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου ενώ η αληθινή αγάπη κρύβεται στην ανιδιοτέλεια, να θέλεις να δώσεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις. Είμαι από αυτούς που δεν κάνουν όνειρα, γιατί θεωρώ πως ό,τι και να ονειρεύεσαι ή προγραμματίζεις, αλλιώς θα στα φέρει η ζωή. Αλλά αν επέλεγα κάτι, θα ήταν να ζήσω μια γεμάτη ζωή, με τα καλά και τα κακά, να φτιάξω την δική μου μικρή ολοκληρωμένη ιστορία».

kosmhmata-17 kosmhmata-18 kosmhmata-19

https://www.facebook.com/pages/Moutsatsos/160107814170994

Moutsatsos, Ερμού 53, πλατεία Καπνικαρέας