Στην πλατεία Κολωνακίου βρίσκεται ένα μαγαζί που σε μεταφέρει στην παιδική ηλικία. Είναι το Soocre, ένα σύγχρονο καραμελάδικο όπου μπορείς να βρεις καραμέλες σε ό,τι γεύση και χρώμα μπορείς να φανταστείς. Η Πόπη Καλαμαρά, ιδιοκτήτρια του καταστήματος, μας περίμενε για να μιλήσουμε για την τέχνη της καραμέλας αλλά και να μας ξεναγήσει στον γλυκό της κόσμο.

Soocre (7 of 20) Soocre (6 of 20)

Πώς ξεκινήσατε το μαγαζί;
Ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο του 2011 στο Γκάζι. Γνωρίζαμε ήδη την τέχνη της καραμέλας και αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα κατάστημα ειδικευμένο μόνο στην καραμέλα. Ό,τι μας ζητά ο πελάτης το κάνουμε χειροποίητα, με τον παραδοσιακό τρόπο. Δεν είμαστε ζαχαροπλάστες και γι’ αυτό το λόγο φτιάχνουμε μόνο καραμέλες και γλειφιτζούρια. Όμως θέλαμε ό,τι παρασκευάζουμε να γίνεται μπροστά στον κόσμο για να έρχεται σε επαφή με την τέχνη της καραμέλας. Το κατάστημα στο Γκάζι πήγε πάρα πολύ καλά, μας έμαθε ο κόσμος και τα ΜΜΕ και μετά από ένα χρόνο ανοίξαμε το πρώτο εταιρικό κατάστημα στο Κίεβο της Ουκρανίας σε ένα εμπορικό κέντρο. Από εκεί και πέρα η εταιρία άλλαξε νομική μορφή και πλέον παρέχει και franchise, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μετράμε 6 καταστήματα, 4 εντός Ελλάδας, ένα στο Κίεβο και άλλο ένα στη Μόσχα.

Πώς μάθατε την τέχνη της καραμέλας;
Την γνωρίσαμε από ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Μας εντυπωσίασε και βρήκαμε τρόπο και εκπαιδευτήκαμε. Αλλά είναι καθαρά τέχνη και παθιάζεσαι μαζί της. Αυτό μας βοήθησε κιόλας για να προχωρήσουμε. Είναι όμως και δύσκολο να βρεις προσωπικό γιατί δεν το έχουν όλοι, λίγοι είναι αυτοί που το αγαπούν και παθιάζονται.

Ποια είναι τα είδη και οι γεύσεις της καραμέλας που μπορεί να βρει κάποιος στο μαγαζί σας;
Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε μόνο δυο είδη. Καραμέλα με ζάχαρη και καραμέλα χωρίς ζάχαρη με μαλτιτόλη. Οι γεύσεις είναι πάνω από 100 και μπορούμε να κάνουμε και πολλούς συνδυασμούς. Έχουμε τα πάντα. Ό,τι εξειδικευμένο και να μας ζητήσει ο πελάτης, ακόμα και αν δεν το έχουμε ήδη σαν γεύση, μπορούμε να το φτιάξουμε. Βέβαια, δεν έχουμε όλες τις γεύσεις πάντα στα καταστήματα γιατί ανανεώνονται και δεν δουλεύουμε μόνο λιανική. Δεχόμαστε και πολλές παραγγελίες για εταιρικά δώρα, γάμους, βαφτίσια, γενέθλια, χονδρική. Ο πελάτης μάς δίνει μια παραγγελία και επιλέγει τα χρώματα που είναι φυτικά, τις γεύσεις και το τι θέλει να λέει μέσα και εμείς αναλαμβάνουμε να την υλοποιήσουμε.

Soocre (5 of 20) Soocre (4 of 20) Soocre (3 of 20) Soocre (2 of 20) Soocre (1 of 20) Soocre (10 of 20) Soocre (9 of 20) Soocre (8 of 20)

Ποια είναι η διαδικασία παρασκευής;
Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται μπροστά στον κόσμο. Έχουμε ένα καζάνι που βράζει η ζάχαρη μαζί με την γλυκόζη. Μόλις ετοιμαστεί, χύνεται το μίγμα στο μαρμάρινο τραπέζι που σιγά-σιγά θα παγώσει και χρωματίζεται. Στη συνέχεα κόβονται τα κομμάτια ανά χρώματα και ξεκινά η διαδικασία πλασίματος. Εδώ να αναφέρω πως το σχέδιο βρίσκεται σε χαρτί ώστε να ξέρουν οι μάστορες πώς θα δεθεί μετά. Το άσπρο χρώμα είναι η βάση και όλο το ντεκόρ γίνεται σε λευκό για να διακρίνεται. Όλα τα σχέδια τα φτιάχνουμε με τα χέρια χωρίς καλούπια.

Πόσους πελάτες εξυπηρετείτε κάθε μέρα;
Εξαρτάται από το κατάστημα. Εδώ στο Κολωνάκι σίγουρα πάνω από 200 πελάτες λιανικής και μετά έχουμε τις παραγγελίες, ενώ τώρα άνοιξε και το online shop μας.

Ποια είναι η πιο περίεργη γεύση καραμέλας που μπορεί να βρει κάποιος;
Όλες μας φαίνονται συνηθισμένες πλέον μιας και παντρεύουμε σχεδόν τα πάντα. Κάποιος θα μπορούσε να πει ακτινίδιο-πορτοκάλι. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε αλμυρές καραμέλες, αλλά δεν είχαν καθόλου ζήτηση στην Ελλάδα.

Ποια είναι η παραγγελία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
Πιπέρι Καγιέν μαζί με τσίλι, κανονικό πυροτέχνημα.

Soocre (20 of 20) Soocre (19 of 20) Soocre (17 of 20) Soocre (16 of 20) Soocre (15 of 20) Soocre (13 of 20) Soocre (12 of 20)

Soocre (11 of 20)

Soocre’ Κολωνάκι
Τσακάλωφ 1 Πλατεία Φιλικής εταιρίας
Τηλ 210 3388067
www.soocre.com

Κείμενο: Ιωσήφ Χαλαβαζής
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Follow us on facebook: https://www.facebook.com/grekamag

Follow us on instagram: http://instagram.com/grekamag