Ο Μιχάλης Τερζάκης είναι μια πολύ ειδική περίπτωση ανθρώπου. Πολυπράγμων, με πολύ καλό γούστο και αισθητική, αγαπά τις καθαρές γραμμές και τους ανθρώπους που κάνουν το κέφι τους. Έχει χιούμορ και σε αφοπλίζει πάντα με την αλήθεια του.

Δεν μ’ αρέσει να συστήνομαι ως κομμωτής, δηλαδή ντρέπομαι να λέω κομμωτής, αν πρέπει να πω κάτι λέω μόνο ότι κάνω μαλλιά, και αυτό άλλωστε κάνω». Θα μπορούσε να είχε ασχοληθεί και με την μόδα ή την εσωτερική διακόσμηση. Ο χώρος που δουλεύει είναι υπόδειγμα μίνιμαλ φόρμας και καλού γούστου και τον έχει επιμεληθεί μόνος του. «Βλέπω τα μαλλιά σαν ένα αρχιτεκτονικό παλίμψηστο, δεν τα κοιτάω μεμονωμένα αλλά το σύνολο και μέσα από τη συνολική εικόνα δουλεύω», λέει. «Η δουλειά μου τελικά είναι μια προσπάθεια να ομορφύνω τους ανθρώπους. Αγάπησα με το καιρό αυτό που κάνω, γιατί τελικά οι άνθρωποι φεύγουν από σένα πιο χαρούμενοι, τους έχεις φτιάξει το κέφι και έστω και για λίγο είσαι ο θαυματοποιός τους. Σε καιρούς γκρίζους, εσύ σταθερά βάζεις το χρώμα». Κάνει αυτή τη δουλειά 15 χρόνια και δεν είχε καμιά ιδιαίτερη αδυναμία στα μαλλιά. Απλά το είχε σκεφτεί διεξοδικά και όταν το ξεκινούσε έβλεπε ένα άνοιγμα. Η ζωή του τα έφερε εύκολα γιατί δεν χρειάστηκε να δουλέψει για καιρό με άλλους και γρήγορα δημιούργησε έναν δικό του χώρο που δούλευε με τους δικούς του όρους. «Αυτό που μου αρέσει με τα χρόνια είναι η εξοικείωση με αυτό που κάνω. Είμαι πλέον πολύ καλύτερος. Κάθε μέρα βελτιώνεσαι και γίνεσαι πιο άρτιος, ακόμα πιο επαγγελματίας ακόμα πιο ειδήμων. Σαν να ξεπερνάς συνέχεια τον ίδιο σου τον εαυτό».

Michalis Terzakis 1

Με τα χρόνια του έχει βγει μια «διαστροφή» με τα μαλλιά και παρατηρεί στο δρόμο τους ανθρώπους. «Δεν έχω επέμβει να τους πω δηλαδή ότι θα μπορούσα να γίνουν σαφώς καλύτεροι, αλλά θα ήθελα να διαθέτω το θάρρος ή θράσος να το κάνω. Οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουμε ατίθασα μαλλιά, δεν είναι αυτά τα ίσια και στιλπνά που συναντάς στην βόρεια Ευρώπη» μου λέει με μια μικρή συμπόνια, «συχνά τα μαλλιά μοιάζουν με ταβανόβουρτσα και οι Έλληνες κομμωτές είναι πολύ πεπειραμένοι στο να τιθασεύουν αυτά τα μαλλιά. Από εκεί και πέρα, η αισθητική είναι άλλου παπά ευαγγέλιο». Θεωρεί ότι οι Ελληνίδες θέλουν να γίνουν σαν τις παρουσιάστριες της τηλεόρασης ή σαν τραγουδίστριες. «Είναι φαιδρό σε ρωτούν για τις τάσεις -κάτι δηλαδή έτσι και αλλιώς εκνευριστικό- γιατί τάση είναι αυτό που σου πηγαίνει. Και, τέλος πάντων, αφού τις ενημερώνεις διεξοδικά, σου λένε οκ, κόψ’ τα μισό πόντο. Ή τα θέλουν μακριά μέχρι τα οπίσθια και πολύ ξανθά με φρικτά εξτένσιον.

Και οι τραγουδίστριες στο εξωτερικό δεν του φαίνονται πιο καλόγουστες. «Και ποια να έχουμε ως πρότυπο, την Αρβελέρ;» τον ρωτάω και γελάει. «Μήπως να μην έχουμε πρότυπα; Δεν είμαστε δέκα χρονών. Να ψάξουν να βρουν τι πάει σε εκείνες και όχι να θέλουν να γίνουν η Μενεγάκη». Ο εχθρός των μαλλιών της Ελληνίδας θεωρεί ότι είναι οι ανταύγειες. «Πάει η άλλη με φυσιολογικό μαλλί και την βγάζουν ριγέ, σαν ζέβρα. Το ριγέ ίσως είναι ωραίο για ταπετσαρία και ρούχο, αλλά όχι για το μαλλί. Τα μαλλιά πρέπει να δείχνουν φυσικά, ένας ασφαλής κανόνας είναι να τα ανοίγεις, αλλά να μένεις κοντά στο χρώμα σου για να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση από το φυσικό. Για μένα το φυσικό είναι το καλύτερο, και το πιο δύσκολο είναι να έχεις επέμβει και ουδείς να το καταλαβαίνει. Η Ελληνίδα μπερδεύεται μ αυτά που βλέπει, θέλει το λαμπερό ξανθό, τους κάνει πιο γκλάμουρους αυτό το άσπρο, αλλά πώς να το κάνουμε, δεν ταιριάζει καθόλου με την επιδερμίδα της Ελληνίδας και την μαύρη της την ρίζα. Το άλλο παράδοξο είναι η αίσθηση του με τα χρώματα. Έχει πλάκα να ακούσεις τι ζητούν. Άλλο πράγμα έχουν στο μυαλό τους, σου λένε πχ θέλω ένα ζεστό σοκολατί και μόνο αυτό δεν θέλουν. Οπότε και εκεί χρειάζεται με ένα τρόπο να καταλάβεις πρωτίστως τι θέλουν και μετά να τους μάθεις πώς να το ζητούν. Δεν μένω ποτέ σ’ αυτό που λένε, τους ζητάω σε ένα χρωματολόγιο να μου το δείξουν κιόλας».

Michalis Terzakis 5 Michalis Terzakis 6

Τον ρωτάω τι μαζική υστερία έπιασε την Ελληνίδα με το όμπρε μαλλί με την  έντονη χρωματική διαφορά ρίζας-άκρης. «Ναι, ούτε καν, εκτός αν η άλλη είναι έγκυος, οπότε το δεχόμαστε λόγω εγκυμοσύνης. Σ’ όλες τις άλλες περιπτώσεις το αποτέλεσμα φαντάζει κακόγουστο. Είδαν πάλι κάποια τραγουδίστρια και είπαν ‘εδώ είμαστε’».

Τα νέα κορίτσια να βάφουν μόνες τους τα μαλλιά τους; «Ε, ναι, αν δεν πειραματιστείς σαν νέος να τα κάψεις για να πας μετά στον κομμωτή που το έχει σπουδάσει αυτό, πώς θα μάθεις; Στη νιότη χωράει ο πειραματισμός».

Και αν δεν έχουμε λεφτά τον ρωτάω; Και θέλουμε να τα κάνουμε μόνοι μας; «Είναι σαν να μου λες δεν έχω λεφτά αλλά έχω πρόβλημα στην χολή να την βγάλω μόνος μου. Αν δεν έχεις λεφτά, άφησε τις μεγάλες επεμβάσεις, βάλε κανένα γερμανικό χαμομήλι αν έχεις την τύχη να ’ναι ανοιχτά και άφησε τον ήλιο να κάνει δουλειά».

Εδώ και δέκα χρόνια διατηρεί έναν χώρο στην Σκουφά πάνω σε όροφο που δεν φαίνεται από το δρόμο και θα μπορούσε να ’ναι και το κομψό του διαμέρισμα. «Μου αρέσει να δουλεύω με ανθρώπους που ξέρω και να κάνω τη δουλειά μου με φίλους και φίλους φίλων, κάπως έτσι πάει, κυκλικά. Ξέρουν τι κάνω. Σε μένα θα έρθει ένας πιο υποψιασμένος και νομίζω ότι αυτό που πληρώνει κυρίως είναι η αισθητική μου. Ακούγεται υπερφίαλο σαν να έχω έπαρση, αλλά είναι η αλήθεια. Αυτό κάνω, δίνω μια αισθητική πρόταση. Αν του ‘ησυχάσω’ κάπως τα μαλλιά, μετά ισορροπεί και το στιλ του».

Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι οι πολύ προσιτές του τιμές που δεν συμβαδίζουν με το Κολωνάκι. «Τις τιμές της έκανα από μόνος μου πιο λογικές ξέρω πώς είναι η κατάσταση, είμαι μέρος της κατάστασης αυτής, δεν μπορεί να έρθει ο άλλος να φτιάξει τα μαλλιά του και να δώσει μια μικρή περιουσία».

Στους άντρες αρνείται να βάψει τα μαλλιά, «εκτός αν ο άντρας θέλει να τα βάψει πολύ, ας πούμε ξανθά, για το εκκεντρικό του πράγματος. Αρνούμαι να βάψω τα λευκά γιατί μετά θα δείχνει αστείος, μπάρμπας».

Michalis Terzakis 13

Ο άντρας δεν χρειάζεται επιτήδευση, έχει τη φύση με το μέρος του. Κακά τα ψέματα, ένας άντρας γερνάει πιο δύσκολα από μια γυναίκα. Δεν πρέπει να βγάζει φρύδια, να αποτριχώνει το στέρνο, να επεμβαίνει στο φυσικό. Μ’ αρέσουν οι καθαρές φόρμες και γραμμές σε όλα. Αν πάει σε έναν άντρα το στρατιωτικό κούρεμα δεν έχω καλύτερο, από την άλλη αν θέλει να έχει μακριά μαλλιά, πρέπει να δίνει την αίσθηση ότι δεν ασχολείται μαζί τους, παρά ελάχιστα. Αν ένας άντρας τώρα έχασε τα μαλλιά του, τι να κάνουμε; Ας φτιάξει πιο πολύ το σώμα του, ας τα ξυρίζει και ας τελειώνει. Σπρέι, περούκες και μασκαρέματα είναι αστείο πράγμα. Κουρεύω αρκετούς άντρες. Δεν ξέρω αν οι γυναίκες είναι πιο απαιτητικές, νομίζω ότι κουράζονται μέσα στην πολλή πληροφορία οι γυναίκες και χάνουν λίγο τον μπούσουλα, ενώ ο άντρας είναι πιο συγκεκριμένος. Και οι γυναίκες είναι πιο όμορφες φυσικές και δεν το καταλαβαίνουν, νομίζω ότι τα μακιγιαζάκια είναι τριτοκοσμικά.

Τώρα το καλοκαίρι τα μαλλιά χρειάζονται ενυδάτωση. Πίνουμε πολύ νερό. Στον ήλιο οπωσδήποτε να βάζουν μια μάσκα κάθε φορά που μπαίνουν στο νερό, ακριβή, φτηνή μάσκα, έγκειται στα οικονομικά του καθένα. Το σημαντικό είναι να βάζεις κάτι πάνω, δηλαδή μετά τη βουτιά να τα περνάνε με μια μάσκα και αν μπορούν να τα έχουν πιασμένα πάνω και με καπέλο, γιατί ο ήλιος τα φθείρει πολύ. Να αποφεύγουν μέσα στο καλοκαίρι να κάνουν ανταύγειες και ντεκαπάζ και γενικά όσο πιο πολύ αφήνεις τα μαλλιά στην ησυχία τους, τόσο πιο ωραία είναι.

Πολλές φορές το αλάτι της θάλασσα κάνει τα μαλλιά σκληρά και δείχνουν ωραία γιατί στέκονται, όμως μετά τη θάλασσα πρέπει έστω με νερό να ξεβγάζετε το αλάτι γιατί σπάει την τρίχα.

Με το κούρεμα δεν τρελαίνομαι, μ’ αρέσει, αλλά δεν έχω πετριά να κόψω πολύ για να αποδείξω κανένα ταλέντο. Συνήθως οι πελάτισσες μου ζητούν να τις κουρέψω και εγώ λέω την άλλη φορά. Είναι εσωτερικό μας αστείο, εκείνες με κυνηγούν και εγώ λέω όχι και λίγη ψαλίδα -αλλά λίγη- δεν πειράζει γενικά. Γενικά, κάντε το μίνιμουμ της προσπάθειας, τα μαλλιά δεν πρέπει να φωνάζουν προσπάθεια, ούτε το ντύσιμο, ούτε τίποτα. «She had a very bad hair day» του λέω.

Τον ρωτάω πως είναι να ξυπνάς με μια γυναίκα που δεν της στρώνουν καλά τα μαλλιά της και είναι στραβωμένη.
«Δεν έχω ιδέα. Δεν κοιμάμαι με καμιά γυναίκα και, ευτυχώς, δεν ξυπνάω μαζί τους».

Michalis Terzakis 14 Michalis Terzakis 15

Κείμενο: Τζούλη Αγοράκη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Μιχάλης Τερζάκης Σκουφά 33, 2103607898, mterzakis@gmail.com