Ο Βασίλης είναι χημικός και φτιάχνει μόνος του γκουρμέ μπίρα.

 

Στον Βασίλη αρέσει πολύ η μπίρα. Πριν από τέσσερα χρόνια και αφού είχε καταναλώσει τόνους μπίρας του εμπορίου, αποφάσισε να φτιάξει τη δική του. Μελέτησε πολύ, διάβασε βιβλία, έκανε έρευνα στο internet, αγόρασε τον εξοπλισμό που χρειαζόταν και έστησε την προσωπική του ζυθοποιία στο μπαλκόνι του. Έφτιαξε τα πάντα μόνος του. Την πρώτη φορά που έφτιαξε μπίρα του ξίνισε, γιατί δεν αποστείρωσε καλά τα μπουκάλια. Σήμερα ο Βασίλης μπορεί να σου φτιάξει ό,τι μπίρα θέλεις και πειραματίζεται συνέχεια με καινούρια υλικά. Τον συναντήσαμε στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, δοκιμάσαμε την μπίρα του, η οποία δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει μπύρες που αγοράζουμε στην κάβα με πέντε ευρώ και μετά φτιάξαμε μαζί μια ale με άρωμα μελιού, την ώρα που μας εξηγούσε τη διαδικασία παρασκευής της.

+Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 01 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 02 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 03 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 04

Πώς φτιάχνεις την μπίρα σου;
Παίρνω τη βύνη, τη ζυγίζω, τη σπάω, και τη βάζω σε νερό στους 69 βαθμούς. Εκεί γίνεται η μετατροπή του άμυλου της βύνης σε σάκχαρα. Στραγγίζω το υγρό και τη βύνη την πετάω. Το βράζω για μία ώρα και μετά του βάζω τον λυκίσκο. Ο λυκίσκος δίνει στην μπίρα την χαρακτηριστική πικράδα. Στο τέλος παγώνω απότομα το υγρό με μία ειδική διαδικασία. Το αφήνω για μία εβδομάδα για να γίνει η μπίρα και μετά την απολαμβάνω. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να πίνεις τη δικιά σου μπύρα.

Είναι δύσκολο να φτιάξεις μπίρα;
Οι πρώτες φορές είναι δύσκολες. Είναι πολύ σημαντικό να είναι όλα αποστειρωμένα. Αυτό δεν το ήξερα την πρώτη φορά που έφτιαξα μπίρα και μου ξίνισε. Τα πάντα πρέπει να είναι αποστειρωμένα, τα σωληνάκια, τα σκεύη, τα μπουκάλια. Μετά, αν ακολουθείς τη συνταγή, μπορείς να βγάλεις ό,τι μπίρα γουστάρεις. Ενώ το κρασί είναι πιο περίπλοκο. Έβρεξε δεν έβρεξε, έκανε χειμώνα δεν έκανε. Το κρασί επηρεάζεται πολύ από τις κλιματολογικές συνθήκες, γι’ αυτό και στην Μεσόγειο φτιάχνουν κρασί, ενώ στις βόρειες χώρες μπίρα. Το αστείο είναι ότι όταν πηγαίνω στην κάβα και ζητάω άδεια μπουκάλια για την εμφιάλωση με στραβοκοιτάνε, γιατί νομίζουν ότι θέλω να φτιάξω μολότοφ. Και με το δίκιο τους.

Ποια είναι η αγαπημένη σου μπίρα;
Η δικιά μου! Εντάξει, οι Αμερικάνοι σίγουρα είναι πολύ μπροστά στην μπίρα. Από ελληνικές μου αρέσει πολύ η Βεργίνα, που είναι και πολύ φτηνή και η Ζέος. Η Ζέος είναι μια μπίρα με πολύ κιτς συσκευασία, κάτι γαλανόλευκους κίονες και την Άντζελα Δημητρίου στη διαφήμιση. Είναι όμως ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί αυτήν την εποχή. Από τις δικές μου, τώρα τελευταία μου αρέσει περισσότερο η lager, γιατί είναι πιο ευκολόπιοτη.

+Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 05 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 06 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 07 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 08 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 09 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 10 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 11 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 12

Πες μας για τα είδη μπίρας.
Οι ale και οι lager είναι και οι δύο pils, απλά είναι διαφορετικός ο μύκητας της μαγιάς. Ο μύκητας της ale πάει στην επιφάνεια και κάνει τη ζύμωση, ενώ της lager πάει στον πάτο. Η lager θέλει χαμηλή θερμοκρασία, -lager σημαίνει αποθήκη, στα γερμανικά. Oι Γερμανοί την φτιάχνανε και την βάζανε στις αποθήκες τους, στους 2 βαθμούς και η γεύση της γινόταν πιο ήπια. Η lager δεν έχει έντονες γευστικές διακυμάνσεις. Η weiss έχει σιτάρι αντί για βύνη. Υπάρχει και η IPA(Indian Pale Ale), είναι μια μπίρα που έχει πολύ έντονη γεύση, γιατί έχει πολύ λυκίσκο. Αυτήν την μπίρα την φτιάχνανε οι Βρετανοί αποικιοκράτες και για να διατηρείται στο ταξίδι, την πλακώνανε στον λυκίσκο, γιατί έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι μαύρες, οι κόκκινες και οι ξανθιές -αυτές παράγονται από διαφορετική βύνη η καθεμία. Και τέλος μια μπίρα μπορεί να έχει φρούτα ακόμα και μέλι, στη μπίρα που φτιάχνουμε σήμερα θα βάλουμε μέλι.

Η μπίρα κάνει κοιλιά;
Όχι. Αυτά που τρως μαζί με τη μπίρα κάνουνε.

Τι μπίρες φτιάχνεις;
Μπορώ να φτιάξω ό,τι μπύρα θες, lager, ale, weiss, κόκκινη, μαύρη, καπνιστή μέχρι και Heineken μπορώ να σου φτιάξω. Έχω φτιάξει μπίρα μέχρι 8 (αλκοολικούς) βαθμούς. Με φυσικό τρόπο, η μπίρα μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 10 βαθμούς. Από εκεί και πάνω η μαγιά πεθαίνει. Αν θέλεις να ανεβάσεις τη θερμοκρασία της μπορεί να κάνεις απόσταξη, αλλά δεν θα είναι μπύρα. Ή μπορείς να παγώσεις την μπύρα και να αφαιρέσεις τον πάγο, έτσι θα μείνει περισσότερο οινόπνευμα. Εμένα δεν μου αρέσουν οι πολύ δυνατές μπύρες, έχουν και πολύ ζάχαρη. Οι γκόμενες τις πίνουν συνήθως γιατί είναι γλυκιές, πιο δυνατές, πίνουν μία και την ακούνε.

+Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 13 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 14 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 15 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 16 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 18 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 19 +Æ+¦-â+¦¦ü++++-é +ú+¦¦ü+¦+¦++-é 21

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος